Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lannet: Ενέργειες για να εξέλθει από την κρίση

Τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει ανακοίνωσε η Lannet μετά από σχετική επιστολή του Χρηματιστηρίου.

Lannet: Ενέργειες για να εξέλθει από την κρίση
Τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει ανακοίνωσε η Lannet μετά από σχετική επιστολή του Χρηματιστηρίου.

Σε συνέχεια της με αριθμό πρωτ. 24571/ 2-7-2008 επιστολής του Χ.Α η Διοίκηση της Εταιρείας ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Η εταιρεία Lannet Επικοινωνίες ΑΕ την 1.2.2008 ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης μέχρι του ποσού των 60 εκ € με την εταιρεία Halcyon Capital, η οποία θα πραγματοποιείτο με την έκδοση διαδοχικών, μηνιαίων σειρών ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές που θα αγοράζονταν από επενδυτές που θα υπεδείκνυε η Halcyon Capital ή από την ίδια.

Σκοπός της χρηματοδότησης αυτής ήταν να χρησιμοποιηθεί αφενός ως κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας αφετέρου δε για την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου. Με την υπογραφή της συμφωνίας, εκδόθηκε η πρώτη σειρά για ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας 3 ετών και με ετήσιο επιτόκιο 7%. Σε περίπτωση εξάσκησης του δικαιώματος μετατροπής, η τιμή μετατροπής έχει οριστεί σε 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι στην ονομαστική της αξία.

Σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμφωνίας, το υπόλοιπο ποσό των 55 εκ. ευρώ επρόκειτο να αντληθεί σταδιακά από την Lannet μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το ύψος του εκάστοτε ποσού θα ήταν ανάλογο με τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες της εταιρείας.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, είχε σαν αποτέλεσμα, την απροθυμία των επενδυτών να επενδύσουν σε σειρές του ΜΟΔ με δεδομένο ότι η ουσιαστική τους εξασφάλιση είναι η μετατροπή σε μετοχές. Έτσι με την σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών και τις συνεπακόλουθες αρνητικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια τους, έγινε πρακτικά αδύνατη η υπό τις παρούσες συνθήκες συνέχιση της χρηματοδότησης στα συμφωνηθέντα ποσά.

Επίσης λόγω του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος, η πορεία της τιμής μετοχής της εταιρείας ήταν ισχυρά καθοδική, σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την ονομαστική της αξία. Τα ανωτέρω γεγονότα είχαν σαν αποτέλεσμα ο χρηματοδότης να είναι απρόθυμος σήμερα να προχωρήσει στην χρηματοδότηση των επόμενων σειρών του ΜΟΔ.

Η ΛΑΝΝΕΤ στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη του δικτύου MPLS, στην ανάπτυξη του WiΜax και στον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων στις παραπάνω τεχνολογίες με σκοπό την απεξάρτησή των πελατών της από το πάγιο του ΟΤΕ και την δυναμική της είσοδο σε Ασύρματες Ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Έτσι η μη διάθεση των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών έως σήμερα, η υστέρηση εσόδων από τις μειώσεις τιμών και τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2008 δημιούργησαν σταδιακά παρενέργειες στην εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, δεδομένου ότι δεν πραγματοποιήθηκε η άμεση εισροή κεφαλαίων, λόγω καθυστέρησης της χρηματοδότησης.

Δεδομένου της προσωρινής έλλειψης ρευστότητας αλλά και στην περίπτωση της μη συνέχισης της χρηματοδότησης από τον ως άνω χρηματοδότη, η εταιρεία έχει αποφασίσει και προβαίνει στα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης που εμφανίζεται σήμερα, εξαιτίας της οποίας η Διοίκηση ζήτησε από τις αρχές (ΧΑ και ΕΚ) την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της.

Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας, η εταιρεία ακολούθησε την Διαδικασία Συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, καταθέτοντας σχετική αίτηση (Συνδιαλλαγής) ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου (ν. 3588/2007, ΦΕΚ Α΄153/10.7.2007), λαμβάνοντας έτσι τα πλέον δραστικά μέτρα διεξόδου από την υφιστάμενη κατάσταση. Η σχετική αίτηση θα συζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο την 1/10/2008.

Επιπροσθέτως επί της ως άνω αίτησης εξεδώθη η από 2.7.2008 ακόλουθη προσωρινή διαταγή:
«Μέχρι και την 1.10.2008 απαγορεύει, σε κάθε τρίτο προμηθευτή της εταιρείας ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, να διακόψει την παροχή των παρεχόμενων προς αυτή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπό τον όρο της εξοφλήσεως κατά μήνα, των τιμολογούμενων τρεχουσών υπηρεσιών των τρίτων προμηθευτών, μέχρι την συζήτηση της εν λόγω αίτησης, ήτοι μέχρι 1.10.2008».

Η εταιρεία εκτιμά ότι με την κατάθεση της άνω αιτήσεως του άρθρου 99 του Ν. 3588/07 και την προστασία που της παρέχει η ανωτέρω προσωρινή διαταγή η περιουσιακή, νομική και οικονομική διάρθρωση της δεν δύναται να επηρεαστεί ουσιαστικά και δυσμενώς από την συγκεκριμένη κατηγορία πιστωτών.

Παρά την ως άνω προσωρινή διαταγή, ο ΟΤΕ προέβη σε διακοπή του 90% των κυκλωμάτων της ενώ ήδη ενώπιον της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής ΕΕΤΤ, υπήρξε διεξαγωγή ακρόασης για την άμεση άρση της προσωρινής διακοπής των κυκλωμάτων διασύνδεσης για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου της εταιρείας και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

Η εταιρεία με συντονισμένες ενέργειες συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες της κατά μεγάλο μέρος.

Ενημερώνουμε ότι επιπρόσθετα των ανωτέρω, η εταιρεία προέβη σε συμπληρωματικό αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον του ιδίου ως άνω δικαστηρίου, για την καλύτερη εξασφάλιση της προς τους λοιπούς προμηθευτές και πιστωτές. Το εν λόγω αίτημα δεν έγινε δεκτό, συνεπεία του οποίου οι Τράπεζες απέστειλαν έγγραφες οχλήσεις για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εταιρεία ήδη απέστειλε έγγραφη απάντηση για τον διακανονισμό των οφειλών της και την τακτοποίηση αυτών σύμφωνα με τα κατωτέρω αναφερόμενα άμεσα μέτρα:

Αναζήτηση Πηγών Χρηματοδότησης: Η εταιρεία για την αντιμετώπιση των ελλειμματικών χρηματοροών της έχει αποτανθεί σε διεθνείς επενδυτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων, ιδιωτικών κεφαλαίων – private equities - και εταιρείες αντιστάθμισης κεφαλαίου - hedge funds) και ευελπιστεί ότι σε περίπτωση ύπαρξης του αναγκαίου χρόνου για την προς τούτο μελέτη υπό των ανωτέρω διεθνών επενδυτικών φορέων θα διαμορφωθεί η καταλληλότερη λύση εισροής νέων κεφαλαίων που θα διασφαλίζει την επιβίωση της εταιρείας.

Διαπραγματεύσεις με άλλα επενδυτικά σχήματα για μετοχική συνεργασία ή/και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή: Η διοίκηση της εταιρείας στη παρούσα φάση εξετάζει την δυνατότητα μετοχικής συνεργασίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές ή/και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Άμεσα και σε περίπτωση θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων αυτών, η εταιρεία θα ενημερώσει τις Αρχές και το επενδυτικό κοινό για τις όποιες εξελίξεις προκύψουν.

Δεδομένης της περιόδου που διανύουμε μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, η άμεση εξεύρεση λύσης στα ανωτέρω καθίσταται δυσχερέστατη.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει μια σειρά μέτρων άμεσης (εντός του επομένου διμήνου) ενίσχυσης των διαθεσίμων της Εταιρείας όπως:

• Τον Συμψηφισμό Απαιτήσεων από παρόχους του εξωτερικού με αντίστοιχες υποχρεώσεις της εταιρείας.
• Την βελτιστοποίηση της ταμειακής διαχείρισης εισπρακτέων λογαριασμών με την αναμενόμενη υιοθέτηση από την ΕΕΤΤ της κοινοτικής οδηγίας για τιμολόγηση και είσπραξη του μηνιαίου παγίου από τους παρόχους.
• Αξιοποίηση του Δικτύου MPLS και έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του.
• Μείωση Κόστους Λειτουργίας μέσω περικοπής του κόστους παραγωγής.
• Μεταφορά της εξυπηρέτησης της κίνησης κορμού από το χρησιμοποιούμενο δίκτυο ΑΤΜ του ΟΤΕ, στο δίκτυο κορμού της εταιρείας που στηρίζεται στο πρότυπο MPLS.
• Περικοπή των μισθωμένων γραμμών διασύνδεσής της τύπου SS7 E1 με τον ΟΤΕ κατά περίπου 15%.
• Σύμπτυξη αριθμού τηλεπικοινωνιακών κόμβων της εταιρείας, σε περιφερειακές πόλεις.
• Μείωση Αποδοχών Διοίκησης.
• Προσπάθεια πώλησης Θυγατρικών εταιρειών
• Αξιοποίηση του Δικτύου WiMax και έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του.
• Διακανονισμός οφειλών με τους λοιπούς προμηθευτές – δανειστές

Με την υλοποίηση ακόμα και μέρους των ως άνω μέτρων, η εταιρεία εκτιμά, ότι θα εξοικονομήσει ικανούς πόρους ώστε σταδιακά να αποπληρώσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της.

Η υλοποίηση των αποφάσεων της από 27.5.2008 Β΄ Επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, δεν επηρεάζεται άμεσα από την ανωτέρω προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης, ενώ οι ενέργειες που έχει προβεί η εταιρεία μέχρι σήμερα για την εν λόγω αύξηση ύψους 55.578.950 ευρώ, είναι οι ακόλουθες:

Οι Oικονομικές Yπηρεσίες της Εταιρείας βρίσκονται στην διαδικασία ολοκλήρωσης της κατάρτισης του Ενημερωτικού Δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με την ισχύουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία. Αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και θα επακολουθήσει η κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, αναμένεται η αναστροφή του κακού επενδυτικού κλίματος ώστε η αποφασισθείσα αύξηση να εξασφαλίζει περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας διότι η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΛΑΝΝΕΤ στο ΧΑ σε συνδυασμό με την ονομαστική αξία της μετοχής, εκτιμάται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες καθιστούν προβληματική την συμμετοχή του επενδυτικού κοινού στην εν λόγω αύξηση.

Όσον αφορά το ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας μέχρι 30/6/2008, αυτή την χρονική στιγμή δεν δύναται να προσδιοριστεί επακριβώς από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, σε κάθε περίπτωση όμως το εν λόγω ποσόν θα δημοσιοποιηθεί μέσω των οικονομικών καταστάσεων του εξαμήνου 2008 οι οποίες και θα δημοσιευθούν εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση που το ως άνω ποσόν προσδιοριστεί νωρίτερα θα δημοσιοποιηθεί εγκαίρως.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v