Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elbisco: Η αύξηση των τιμών ενίσχυσε τις πωλήσεις

Άνοδο 13,53% σημείωσε το εξάμηνο του έτους ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Elbisco, που οφείλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών της ELBISCO Α.Β.Ε.Ε. και στην αύξηση κύκλου εργασιών της ZITOLUKS A.D. SKOPJE.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Elbisco: Η αύξηση των τιμών ενίσχυσε τις πωλήσεις
Άνοδο της τάξεως του 13,53% σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του έτους ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Elbisco διαμορφούμενος στα 98,261 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 75,52% στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας ELBISCO Α.Β.Ε.Ε. και κατά 21,87% στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας ZITOLUKS A.D. SKOPJE.

Αναφορικά με την ELBISCO Α.Β.Ε.Ε αύξησε τις πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων που παράγει (φρυγανιά, ψωμί, μπισκότα και άλευρα) πρωτίστως λόγω αύξησης τιμών και δευτερευόντως λόγω της αύξησης του όγκου.
 
Όσον αφορά στη ZITOLUKS A.D. SKOPJE η αύξηση προήλθε από το διευρυμένο δίκτυο πώλησης, την εισαγωγή νέων κωδικών και την αύξηση των τιμών πώλησης. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης ο στόλος των φορτηγών διανομής αυξήθηκε κατά 8 αυτοκίνητα και η διανομή επεκτάθηκε σε τέσσερις νέες περιοχές.

Επιπλέον, η διανομή αλεύρου γίνεται πλέον απευθείας από την εταιρία και όχι μέσω αποκλειστικού αντιπροσώπου όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Οι νέοι κωδικοί αφορούν προϊόντα άρτου. Η συμμετοχή αυτών των κωδικών στην αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2008 ανέρχεται σε 13,8%.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα συμπεριλαμβανομένων και των αποσβέσεων διαμορφώθηκε σε 7,450 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 7,58% του κύκλου εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2008 από 5,031 εκατ. ευρώ και 5,81% επί του κύκλου εργασιών που αντιπροσώπευε την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης οικονομικής χρήσης.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,879 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο ύψος των 1,178 εκατ. ευρώ. Το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου ανήλθε κατά το εξεταζόμενο εξάμηνο της σε 5,571 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 45,11% του EBITDA, ενώ στις 30/06/2007 ήταν ίσο με 4,024 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 38,82% αυτού. Βασική αιτία για την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους είναι και η αύξηση των επιτοκίων.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης η διοίκηση της ZITOLUKS A.D. SKOPJE προχώρησε στην πώληση του κτιρίου όπου σήμερα στεγάζονται οι διοικητικές υπρεσίες της.

Το εν λόγω κτίριο έχει συνολική έκταση 4.091 τ.μ. και η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 3,825 εκατ. ευρώ. Στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου η εταιρία κατέγραψε κέρδη από την πώληση παγίων αξίας 3,045 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας ισόποσα το λειτουργικό της αποτέλεσμα. Η εταιρία θα χρησιμοποιεί το εν λόγω κτίριο έως της 31/12/2008 οπότε και θα μετακομίσει στο νέο κτίριο το οποίο κατασκευάζεται στο χώρο του εργοστασίου.

--- Προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποκομίσει οφέλη σε περίπτωση μείωσης της τιμής του πετρελαίου και των τιμών των σιτηρών. Αναφορικά με τη διάρθρωση του κλάδου των τροφίμων δεν προβλέπεται ότι θα επέλθει κάποια σημαντική διαφοροποίηση.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης θα ολοκληρωθεί και η μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου των Πατρών σ’ αυτό του Πικερμίου. Το κόστος του προγράμματος εθελούσιας εξόδου συν το κόστος της επιδότησης μεταφοράς του προσωπικού, η διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι οι προερχόμενες από το εργοστάσιο των Πατρών καθαρές πωλήσεις αντιπροσώπευαν το 2007 το 7,3% του συνολικού κύκλου εργασιών της ELBISCO Α.Β.Ε.Ε. ενώ οι πωλήσεις των προϊόντων "ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ" και "FORMA" στην Πελοπόννησο αντιπροσωπεύουν το 0,4% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v