Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρέκα: Αναμένει πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα

Στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς εκτιμά η διοίκηση της Κρέκα ότι θα κινηθεί ο κύκλος εργασιών της την τρέχουσα χρήση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κρέκα: Αναμένει πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα
Στα επίπεδα της περασμένης χρονιάς εκτιμά η διοίκηση της Κρέκα ότι θα κινηθεί ο κύκλος εργασιών της την τρέχουσα χρήση.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η νέα μονάδα λιπασματοποίησης οργανικών απορριμμάτων αναμένεται να συμβάλει με τη σειρά της στα έσοδα και στα κέρδη της εταιρίας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Πάντως, εν όψει της αβεβαιότητας που επικρατεί για τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των εργασιών της δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, αν και σημειώνει ότι ο κλάδος των βασικών ειδών διατροφής δεν εμφανίζει τόσο έντονες διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο οικονομικό κλίμα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη χρήση η εταιρία παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 9% ήτοι 2,18 εκατ. ευρώ, ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι στον κύκλο εργασιών του 2007 δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις της απορροφηθείσας εντός του 2007 θυγατρικής Γ. Δέλλας - Π. Τσακανίκας Α.Ε.

Η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται από νέους πελάτες χονδρικής στην περιοχή της Αττικής. Σε ό,τι αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους προ φόρων, εμφάνισε ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2007, καθώς τόσο τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης όσο και τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι αυξημένα ως ποσοστό του κύκλου εργασιών.

Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης σημείωσαν αύξηση 24,8% κυρίως λόγω μεγάλων δαπανών προσωπικού, ενώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν άνοδο εξαιτίας της ανοδικής πορείας των επιτοκίων και της καθαρής αύξησης στον δανεισμό εντός της χρήσης.

Η αύξηση του δανεισμού οφείλεται στις επενδύσεις σε πάγια, στην εξόφληση του υπολειπόμενου τιμήματος εξαγοράς της απορροφηθείσας το 2007 εταιρίας Γ. Δέλλας - Π. Τσακανίκας Α.Ε. και στην ταυτόχρονη μείωση των υπολοίπων των προμηθευτών. Η αύξηση του δανεισμού αποτυπώνεται στους δείκτες χρηματοοικονομικής μόχλευσης καθώς ο δανεισμός ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων παρουσίασε άνοδο και διαμορφώθηκε στο 85% το 2008.

Ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων παρουσίασε ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2007, ενώ ο μέσος όρος είσπραξης εμπορικών απαιτήσεων διαμορφώθηκε στις 94 ημέρες έναντι 91 ημερών το 2007.

Τέλος, ο μέσος όρος αποπληρωμής προμηθευτών περιορίστηκε κατά 10 ημέρες καθώς η εταιρία μείωσε σε απόλυτο μέγεθος τα υπόλοιπα των προμηθευτών κατά 490 χιλ. ευρώ (πέραν του ποσού που εξοφλήθηκε και αφορούσε στην εξαγορά της θυγατρικής), παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών. Η μείωση αυτή αφορά κυρίως σε υπόλοιπα προμηθευτών εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της, η εταιρία, με βάση σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον νομό Καβάλας, έχει προβεί στη ρύθμιση του μεγαλύτερου μέρους του δανεισμού της σε ένα δάνειο δεκαετούς διάρκειας με συγκεκριμένο επιτόκιο (και εγγύηση Δημοσίου), για το οποίο παρέχεται από το Δημόσιο επιδότηση επιτοκίου 50% μέχρι και την 31η/12/2009.

Καθώς το επιτόκιο που ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση χωρίς την επιδότηση επιτοκίου δεν είναι ανταγωνιστικό, η εταιρία θα πρέπει στο τέλος του 2009 να αντικαταστήσει το δάνειο αυτό με ένα νέο μακροπρόθεσμο δάνειο, με επιτόκιο αγοράς που θα βασίζεται στο Euribor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v