Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Συμβιβασμός με υπεργολάβο στις ΗΠΑ

Σε φάση απεμπλοκής για την κυκλοφορία του διαδερμικού προϊόντος φαιντανύλης στις ΗΠΑ βρίσκεται η Lavipharm, που κατέληξε σε συμφωνία άρσης των αγωγών με τον υπεργολάβο που είχε αναλάβει την παραγωγή του φαρμάκου στις ΗΠΑ.

  • της Πέννυς Κούτρα
Lavipharm: Συμβιβασμός με υπεργολάβο στις ΗΠΑ
Σε φάση απεμπλοκής όσον αφορά στην κυκλοφορία του διαδερμικού προϊόντος φαιντανύλης στις ΗΠΑ βρίσκεται ο όμιλος Lavipharm, ο οποίος μετά τη διευθέτηση των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων της αμερικανικής θυγατρικής του αλλά και την αλλαγή της εμπορικής συμφωνίας διανομής του σκευάσματος με την εταιρία Dava, κατέληξε επίσης σε συμφωνία άρσης των αγωγών με τον υπεργολάβο που είχε αναλάβει την παραγωγή του φαρμάκου στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η φαιντανύλη είχε λάβει την έγκριση του FDA (αμερικανικού ΕΟΦ), αλλά η κυκλοφορία της στις ΗΠΑ δεν επιτράπηκε τελικά καθώς η δοκιμαστική παρτίδα που είχε παραχθεί από την υπεργολάβο εταιρία είχε κριθεί ακατάλληλη. H μητρική Lavipharm προσέφυγε νομικά κατά της υπεργολάβου εταιρίας, ενώ το πρόγραμμά της τόσο το παραγωγικό όσο και το οικονομικό επιβαρύνθηκε σημαντικά από την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lavipharm, όπως καταγράφεται τον Μάρτιο του 2009 στην έκθεση διαχείρισης για τη χρήση του 2008, η θυγατρική της Lavipharm Corp. στις ΗΠΑ και η υπεργολάβος παραγωγός εταιρία Lohman Therapy Systems υπέγραψαν δεσμευτικό μνημόνιο συφμωνίας (MOU) το οποίο προβλέπει την παύση των εκατέρωθεν αγωγών και την υπό όρους παραίτησή τους από οποιαδήποτε αποζημίωση. Σύμφωνα δε με την εν λόγω συμβιβαστική συμφωνία, η υπεργολάβος παραιτείται και από την απαίτηση για την εξόφληση εκκρεμών τιμολογίων.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι επιτρέπεται πλέον στην αμερικανική θυγατρική να αναζητήσει νέον φορέα παραγωγής του φαρμάκου και να επαναδιεκδικήσει την έγκριση τελικής κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Η διοίκηση του ομίλου προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ρητά ότι βρίσκεται σε διαδικασία τελικής προώθησης του φαρμάκου, γεγονός που εν πολλοίς θα επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του ομίλου, ωστόσο οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να αποσαφηνίσουν την κατάσταση και τις προοπτικές της φαιντανύλης το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι το 2008 οι ζημίες μετά φόρων του ομίλου ανήλθαν στα 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ στη μητρική έφτασαν στα 50,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2007,
λόγω της διενέργειας πρόβλεψης απομείωσης της συμμετοχής του ομίλου στην αμερικανική θυγατρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v