Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συνέθλιψε" τις προβλέψεις η ΕΤΕ

Η εκτίναξη των καθαρών εσόδων από τόκους και η έκπληξη της Finansbank ώθησαν τα μεγέθη της ΕΤΕ, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα 317 εκατ. τα καθαρά κέρδη. Στα 235 εκατ. οι προβλέψεις. Δήλωση του κ. Αράπογλου.

Συνέθλιψε τις προβλέψεις η ΕΤΕ
Σε 317 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2009, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και σε ποσοστό 21% σχετικά με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Tα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 662 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής διαμορφώθηκαν στα 945 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008.

Ο όμιλος διενήργησε προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου 235 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2009, έναντι 88 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 267 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, για καθαρά έσοδα από τόκους στα 870,7 εκατ. ευρώ και για προβλέψεις σχετικά με επισφάλειες ύψους 231,5 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.  

* Τι δήλωσε ο κ. Τ. Αράπογλου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Τάκης Αράπογλου, επισήμανε:

"Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν αφενός την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αφετέρου τη συνεπή και συντηρητική διαχείριση των τελευταίων ετών.

Οι επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου, όπως υψηλή ρευστότητα, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και αμυντική διάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, επικεντρωμένη σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλών εξασφαλίσεων.

Η προσοχή μας είναι πλέον στραμμένη στον έλεγχο των επισφαλειών και στη διατήρηση της υψηλής προ προβλέψεων κερδοφορίας μας, μέσω της ανατιμολόγησης των κινδύνων και της αποφασιστικής περιστολής δαπανών.

Παρά την αβεβαιότητα που συνεχίζει να σκιάζει τις εξελίξεις, είμαστε αισιόδοξοι ότι το τέλος αυτής της κρίσης θα βρει την Εθνική ακόμα ισχυρότερη και σε θέση να εκμεταλλευτεί αναπτυξιακές ευκαιρίες"
.

* Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2009

Σε 317 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2009, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και σε ποσοστό 21% σχετικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Tα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 662 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008.

Συγκεκριμένα:

• Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 19% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Εντούτοις, τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 397 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Αύξηση κατά 33% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 17% σχετικά με το α΄ τρίμηνο του 2008 σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank, τα οποία ανήλθαν σε TRY 224 εκατ. (103 εκατ. ευρώ). Η επίδοση αυτή της Finansbank αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών κερδών του ομίλου. Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν 39% το 2009 έναντι του α΄ τριμήνου του 2008 και κατά 15% έναντι του προηγούμενου 3μήνου.

• Τέλος, κάμψη κατά 26% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008 αλλά και αύξηση κατά 14% έναντι του προηγούμενου διαστήματος σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν στα 37 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας 12% στη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Παρά τη δυσμενή συγκυρία για την οικονομία της περιοχής, τα κέρδη προ προβλέψεων των θυγατρικών του ομίλου στη ΝΑ. Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 6% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου του 2008.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον, με τα επίπεδα των προβλέψεων στο α΄ τρίμηνο του έτους να διατηρούνται στο υψηλό σημείο, το οποίο διαμορφώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, εν όψει της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, ο όμιλος διενήργησε προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο ύψους 235 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο έναντι 88 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.


* Τι ειπώθηκε στο conference call

Την αισιοδοξία τους για το μέλλον εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και διαπίστωσαν ότι στο β΄ τρίμηνο ενδεχομένως να υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών.

Στόχοι του ομίλου παραμένει η ισχυρή ρευστότητα, η υγιής κεφαλαιακή βάση και η ενίσχυση χορηγήσεων με αυστηρά, ωστόσο, πιστοληπτικά κριτήρια.

"Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εικόνα της αγοράς έχει δύο όψεις: την πριν από τον Μάιο εποχή όπου υπήρχε αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μετά τον Μάιο στην οποία φαίνεται να σταθεροποιείται η κατάσταση", τόνισε ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Άνθιμος Θωμόπουλος.

Αναλύοντας τη δομή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισήμανε πως τα πιο ασφαλή χαρτοφυλάκια είναι οι χορηγήσεις της στεγαστικής πίστης και των επιχειρηματικών δανείων. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση είπε ότι "η κατάσταση του χαρτοφυλακίου των επιχειρηματικών δανείων δείχνει πως αποφύγαμε τα χειρότερα" και οι προβλέψεις σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες καλύψεις που έχει σχηματίσει ο όμιλος δημιουργούν "άνετες συνθήκες για τα υπόλοιπα τρίμηνα".

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των δανείων, τόνισε ότι η Εθνική ηγείται της αγοράς με ρυθμό 12%, διπλάσιο από τον μέσο όρο και αναμένεται να διατηρήσει τα σκήπτρα. 

Σε ερώτησε που έγινε στον κ. Θωμόπουλο εάν η διοίκηση σχεδιάζει την επαναγορά των τίτλων του υβριδικού κεφαλαίου, που έχει εκδώσει στο παρελθόν, απάντησε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο.


* Ανάλυση των αποτελεσμάτων Q1

Παρά την εξελισόμενη κρίση, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 3,7%, έναντι 3,5% το α΄ τρίμηνο του 2008. Η συντηρητική και η συνεπής πολιτική των προβλέψεων του ομίλου είχε ως αποτέλεσμα να καλύπτει πάνω από το 70% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση, πριν συνυπολογιστεί η αξία των κάθε είδους εξασφαλίσεων.

Περισσότερο, η συστηματική διαχείριση κινδύνου του ομίλου είχε ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του να εντοπίζεται σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλής εξασφάλισης, όπως τα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπερβαίνουν αθροιστικά το 83% του συνολικού χαρτοφυλακίου του ομίλου.

- Συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι χρηματοδοτήσεις

Αύξηση κατά 18% σε ετήσια βάση κατέγραψε το συνολικό ύψος χορηγήσεων του ομίλου, οι οποίες στο α΄ τρίμηνο του 2009 ανήλθαν σε 67,6 δισ. ευρώ έναντι 57,1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, παρά τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και τις υφεσιακές πιέσεις στις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Κατά το πρώτο τρίμηνο ο όμιλος αύξησε τις χορηγήσεις του έναντι του δ΄ τριμήνου σε ποσοστά 3% στην Ελλάδα, 2% στην Τουρκία, ενώ στη ΝΑ. Ευρώπη οι χορηγήσεις παρέμειναν σταθερές. Στην Ελλάδα είχαμε 5,7 δισ. εκατ. εκταμιεύσεις και 1,6 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση δανείων.

Παρά τη διεθνή συγκυρία, η τράπεζα, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα ρευστότητας, αύξησε τους ρυθμούς χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο και ανήλθε σε 47,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης της τάξης του 14% σε ετησιοποιημένη βάση.

Η επίδοση αυτή υπερβαίνει τον στόχο πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα που είχε θέσει ο όμιλος υπογραμμίζοντας την προσήλωση της ΕΤΕ στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας, παρά τη ραγδαία επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις επιδόσεις αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου τα υπόλοιπα αυξάνονται με ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 32%.

Η ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής συνεχίστηκε με θετικούς ρυθμούς παρά την αρνητική συγκυρία. Το ύψος των χορηγήσεων λιανικής το α΄ τρίμηνο του 2009 ανήλθε σε 30,4 δισ. ευρώ Η αύξηση στα υπόλοιπα δανείων λιανικής, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ανήλθε σε 850 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 12% σε ετησιοποιημένη βάση.

Συγκεκριμένα:

• Αύξηση κατά 13% καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια έναντι του α΄ τριμήνου του 2008, το ύψος των οποίων υπερέβη τα 19 δισ. ευρώ. 
• Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2009 υπερέβησαν τα 645 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων το 2009 να προσεγγίσει το 10%.

Οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από την Εθνική αντιπροσωπεύουν το 41% των συνολικών εκταμιεύσεων στην ελληνική αγορά κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, γεγονός που αποδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδει η Εθνική Τράπεζα στη διατήρηση της ομαλής ροής χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη.

• Αύξηση 13% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008 σημείωσαν τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων και καρτών τα οποία ανήλθαν σε 6,8 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 η καθαρή αύξηση καταναλωτικών δανείων ανήλθε σε 113 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας τον ρυθμό ανόδου του τρέχοντος έτους στο 7%, γεγονός ιδιαίτερα θετικό εν όψει της ανάσχεσης της ζήτησης.

• Θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κατά 32% σε ετησιοποιημένη βάση καταγράφηκε κατά το α΄ τρίμηνο στα υπόλοιπα των χορηγήσεων σε επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία ξεπέρασαν τα 4,4 δισ. ευρώ. Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσονται οι εκταμιεύσεις δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες μέχρι τα τέλη του Απριλίου είχαν υπερβεί τα 840 εκατ. ευρώ. 

• Τέλος, η καθαρή αύξηση των υπολοίπων προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στο α΄ τρίμηνο του 2009 υπερέβη τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει πιστωτική επέκταση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου κατά 17% σε ετησιοποιημένη βάση.

- Η αύξηση καταθέσεων χρηματοδοτεί την επέκταση των χορηγήσεων

Καθαρή αύξηση κατά 14% σημείωσαν οι καταθέσεις του ομίλου οι οποίες στο τέλος Μαρτίου του 2009 ανέρχονταν σε 69 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να παραμένει στο 95%.

Η υψηλή ρευστότητα της τράπεζας και κυρίως η σταθερότητά της αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία που περιορίζει τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Αυξημένες κατά 14% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008 ήταν οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 56,3 δισ. ευρώ. 

-Η ορθολογική ανάπτυξη αμβλύνει τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των περιθωρίων

Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου διαμορφώθηκε σε 945 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Το επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου επιτεύχθηκε σε συνθήκες διεθνούς στενότητας στη ρευστότητα και αποδίδεται στην ορθολογική επέκταση των δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

Ιδιαίτερη συμβολή στη διατήρηση των επιτοκιακών εσόδων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα είχε η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τομέα στον οποίο παραδοσιακά η Εθνική Τράπεζα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο.

Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου διαμορφώθηκε σε 4,10%, σημειώνοντας κάμψη έναντι του 4,21% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, αλλά σταθερά άνω του 4%.

- Συνεχίζεται η προσπάθεια περιστολής δαπανών

Παρά την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία κατά τον προηγούμενο χρόνο (137 περισσότερα καταστήματα, ή +9%) και τις επενδύσεις για τη λειτουργική ενσωμάτωση των θυγατρικών εξωτερικού, η αύξηση των λειτουργικών δαπανών του ομίλου περιορίστηκε σε +8% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσιάζει μείωση 14%.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 46%.

Ο όμιλος, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία στην οποία εισέρχεται ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει από μηδενική βάση την προσπάθεια μεγαλύτερης περιστολής των δαπανών, στοχεύοντας στη ριζική αναδιάρθρωση των κοστολογικών του δεδομένων.

- Finansbank: Συνεχιζόμενη αύξηση κερδοφορίας παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα

Αύξηση κατά 33% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank έναντι του προηγούμενου τριμήνου, τα οποία ανήλθαν σε TRY 224 εκατ. (103 εκατ. ευρώ).

Η επίδοση αυτή οφείλεται στην άνοδο των κερδών προ προβλέψεων, η οποία ξεπέρασε το 15% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που υπογραμμίζει τα ισχυρά θεμελιώδη της τράπεζας τα οποία της επέτρεψαν να αυξήσει την οργανική της κερδοφορία παρά τη δυσμενή συγκυρία που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.

Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2009 οι χορηγήσεις της Finansbank ανήλθαν σε TRY 23,4 δισ. (10,5 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση.

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρατημένη ανάπτυξη των χορηγήσεων της Finansbank (μόλις 2% το τελευταίο τρίμηνο). Η συνεχιζόμενη αυτή αποκλιμάκωση αντανακλά τη γενικότερη αναπροσαρμογή της τιμολόγησης των πιστωτικών κινδύνων και των πιστοδοτικών κριτηρίων που εφαρμόζει ο όμιλος στη χώρα. Ειδικότερα:

• Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής προοπτικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 33% ετησίως. Το α΄ τρίμηνο του 2009 ανήλθαν σε TRY10,5 δισ. (4,7 δισ. ευρώ). Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστά 28% και 37% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

• Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν σε TRY 12,9 δισ. (5,8 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που συνέχισαν να επικρατούν και κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 επηρέασαν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται στο 3,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου, αυξημένος κατά 0,6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, αλλά σημαντικά χαμηλότερα του μέσου όρου της τουρκικής αγοράς.

Εξαιρετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων της Finansbank τα οποία εξακολουθούν να αυξάνονται (+25% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2008) ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, ιδίως όσον αφορά στις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, οι οποίες στο α΄ τρίμηνο του 2009 ανήλθαν σε TRY10 δισ. (4,5 δισ. ευρώ) έναντι TRY6,8 δισ. (3,3 δισ. ευρώ) το αντίστοιχο διάστημα του 2008, καταγράφοντας αύξηση 48%.

Η ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα είχε ως αποτέλεσμα η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της τράπεζας να διαμορφωθεί στο 121%, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη ότι το υπερβάλλον ύψος χορηγήσεων χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές (εκτός ομίλου) με λήξεις που εκτείνονται έως το 2013.

Ο συνδυασμός πελατειακών καταθέσεων και μεσοπρόθεσμου δανεισμού έχει καταστήσει τη Finansbank πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του διασυνοριακού δανεισμού της από τον όμιλο κατά τη διάρκεια του έτους.

Η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank έφτασε σε σημείο ωρίμανσης κατά το 2008, με αποτέλεσμα να προστεθεί μόνο ένα νέο υποκατάστημα το πρώτο τρίμηνο του 2009, φέρνοντας το σύνολο στα 459 σημεία.

- ΝΑ. Ευρώπη: Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία - χορηγήσεις και καταθέσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα

Σε 37 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στη νοτιοανατολική Ευρώπη το α΄ τρίμηνο του 2009 συγκρινόμενα με 50 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 καθώς επιβαρύνθηκαν με υψηλές προβλέψεις. Tα κέρδη προ προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 6% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008. Όλες οι χώρες της  νοτιανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να είναι κερδοφόρες το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε επίπεδο τόσο λειτουργικών όσο και καθαρών κερδών, απορροφώντας τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων περιορίστηκε στο 10% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008. Στο ποσοστό αύξησης αυτό συντέλεσε η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων του ομίλου στην περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει πλέον 751 σημεία και 9.600 εργαζομένους.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 9,4 δισ. ευρώ 
(συμπεριλαμβανομένων χορηγήσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ της θυγατρικής του ομίλου στην Κύπρο) σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008, ενώ σημείωσε στασιμότητα από την αρχή του έτους με τις αποπληρωμές δανείων να ισοσκελίζουν τη νέα παραγωγή. Κάμψη σημειώνεται στο χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά), στο οποίο ο όμιλος ελαττώνει συστηματικά την έκθεσή του στην περιοχή.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008 και παραμένοντας στα ίδια επίπεδα από την αρχή του έτους, γεγονός που χαρακτηρίζεται θετικό καθώς η συνολική αγορά καταθέσεων στις χώρες αυτές μειώθηκε κατά 6% το αντίστοιχο διάστημα.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να αποτελούν μόλις το 3,3% των συνολικών χορηγήσεων, επίδοση που αντανακλά την αμυντική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ομίλου στην περιοχή όπου σε ποσοστό 79% αφορά σε χορηγήσεις με υψηλό βαθμό εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Βουλγαρία) ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση είναι σημαντικά χαμηλότερος εκείνου της αγοράς.

- Κεφαλαιακή επάρκεια: Σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1), λαμβανομένων υπόψη των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και της πώλησης των ιδίων μετοχών, διαμορφώνεται σε 10,4%. Ο βασικός δείκτης κυρίων κεφαλαίων (Equity Tier 1), στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα υβριδικά κεφάλαια, εκτιμάται σε 8,3%. Τα επίπεδα αυτά κατατάσσουν την Εθνική μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης.

Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εγγυάται τη σταθερότητά του απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v