Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Αντοχές σε πωλήσεις και κέρδη

Αντοχές στην κρίση επέδειξε ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης με τις πωλήσεις να υποχωρούν μόλις 10,8% και τη συγκρίσιμη (αν εξαιρεθούν τα περυσινά έκτακτα κέρδη) κερδοφορία του να αυξάνεται οριακά σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008.

Πλαστικά Κρήτης: Αντοχές σε πωλήσεις και κέρδη
Αντοχές στην κρίση επέδειξε ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης, με τις πωλήσεις του να υποχωρούν μόλις κατά 10,8% και τη συγκρίσιμη (αν εξαιρεθούν τα περυσινά έκτακτα κέρδη) κερδοφορία του να αυξάνεται έστω οριακά, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 10,8%, από 70,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2008 σε 63,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009, ως αποτέλεσμα της μικρής πτώσης στον όγκο πωλήσεων και της μείωσης των τιμών πώλησης.

Η μείωση όμως των τιμών των πρώτων υλών βελτίωσε το περιθώριο μικτού κέρδους στο 21,7%, έναντι 19,4% το α΄ εξάμηνο του 2008, έτσι το ενοποιημένο μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 13,7 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% και ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 4,09 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με τα 4,4 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2008.

Αν όμως δεν συνυπολογιστεί το έκτακτο κέρδος του περυσινού α΄ εξαμήνου από την πώληση ακινήτου στη Ρουμανία, τα καθαρά κέρδη προ φόρων θα παρουσιάσουν αύξηση από 4,65 εκατ. ευρώ σε 4,95 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη θα είναι και αυτά αυξημένα.

Η μικρή πτώση στους όγκους πωλήσεων του ομίλου εξηγείται από την επικέντρωσή του σε αμυντικούς τομείς, όπως στα προϊόντα του αγροτικού τομέα (φύλλα θερμοκηπίου) και στα masterbatches που πωλούνται κυρίως σε βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων.

Σταθερές πωλήσεις για μητρική

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μητρική εταιρία είχε μείωση όγκου πωλήσεων των προϊόντων της σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 μόνο κατά 0,8%. Αντίθετα οι θυγατρικές στην ανατολική Ευρώπη είχαν μεγαλύτερη μείωση όγκου πωλήσεων (16% στη Ρουμανία, 13% στην Πολωνία) λόγω της σοβαρής πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και εν γένει της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή τους.

Η θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης στην Τουρκία κέρδισε μερίδιο αγοράς σε βάρος αδύνατων ανταγωνιστών και είχε μείωση όγκου πωλήσεων μόνο κατά 5%, παρά την τεράστια κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη γειτονική χώρα.

Η θυγατρική στη Γαλλία είχε μείωση όγκου μόνο κατά 3%, ενώ η θυγατρική στη Ρωσία εμφάνισε αύξηση όγκου πωλήσεων 49%, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργήθηκαν για την τοπική παραγωγή σε βάρος των εισαγωγών, λόγω της διολίσθησης στο ρούβλι. Στην Κίνα υπήρξε μείωση όγκου κατά 4%, κυρίως λόγω τεχνικού προβλήματος τον Μάρτιο.

Όλες οι επιχειρήσεις του ομίλου βελτίωσαν στο εξάμηνο τα αποτελέσματά τους, με εξαίρεση τη μητρική εταιρία και τη Romcolor (Ρουμανία) που είχε πέρυσι έκτακτα κέρδη ύψους 1,54 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου, τα οποία δεν υπάρχουν στην τρέχουσα περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθε σε 40,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,7% σε σύγκριση με το 2008. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν πτώση 21,8% και διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη μειώθηκαν κατά 17,6%, στα 2,66 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 5,42 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο

Ο όμιλος αύξησε τα ταμειακά του διαθέσιμα στα 14 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους χάρη στη μείωση των αποθεμάτων και υποχρεώσεων προς προμηθευτές, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της τιμής των πρώτων υλών. Τα βραχυπρόθεσμα δάνειά του μειώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ και τα μακροπρόθεσμα αυξήθηκαν οριακά διαμορφούμενα στα 19 εκατ. ευρώ από 18,6 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος συνέχισε στο πρώτο εξάμηνο απρόσκοπτα το επενδυτικό του πρόγραμμα δαπανώντας 5,42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,44 εκατ. ευρώ στη μητρική για δημιουργία νέων γραμμών συσκευασίας στον τομέα masterbatch, για νέα γραμμή ανακύκλωσης πλαστικών και για επενδύσεις βελτίωσης στα αγροτικά φύλλα.

Στις θυγατρικές ξεκίνησε η κατασκευή νέου εργοστασίου στη Ρουμανίας επιφάνειας 8 χιλ. τ.μ., που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010, εγκαταστάθηκε νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων στην Κίνα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας θα διενεργηθεί αυτόν τον μήνα, και εγκαταστάθηκε νέο σύστημα παραγωγής γεωμεμβρανών στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v