Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρβαρέσος: "Σωτηρία" στις κρατικές ενισχύσεις

Στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται η ΑΜΚ της Βαρβαρέσος, η διοίκηση της οποίας ανέβαλε για άλλη μία φορά την απόφαση αυτή, στρέφοντας τις ελπίδες της για την έξοδό της από την κρίση στις κρατικές ενισχύσεις.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Βαρβαρέσος: Σωτηρία στις κρατικές ενισχύσεις
Στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Βαρβαρέσος Α.Ε. Η διοίκηση της εισηγμένης ανέβαλε για άλλη μία φορά την απόφαση αυτή, στρέφοντας τις ελπίδες της για την έξοδο της επιχείρησης από την κρίση στις κρατικές ενισχύσεις, μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Στη δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποφασίστηκε να πάει το θέμα της αύξησης στις 17 Δεκεμβρίου, με το αιτιολογικό ότι αναμένεται η έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρίας, με την υπαγωγή της στο άρθρο 9 του Ν. 3299/2004.

Το πρόγραμμα αυτό υποβλήθηκε στα αρμόδια υπουργεία πριν από δύο χρόνια, όπως έγινε γνωστό από την ίδια την επιχείρηση, η οποία εκφράζει την εκτίμηση ότι θα εγκριθεί εντός του επόμενου τριμήνου.

Ωστόσο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η χώρα εισήλθε σε τροχιά πρόωρων εκλογών και η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα αναδειχτεί στις 4 Οκτωβρίου, ερώτημα παραμένει αν οι αρμόδιοι υπουργοί θα προλάβουν να ασχοληθούν με το θέμα της εισηγμένης εντός της προθεσμίας που ανακοίνωσε η Βαρβαρέσος. Ερώτημα αναπάντητο από την πλευρά της εταιρίας, εξάλλου, παραμένει και το γεγονός γιατί μέχρι τώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμενε στο "ψυγείο".

Πράγματι, στο άρθρο 9 του Ν. 3299/2004 περιλαμβάνεται η δυνατότητα έγκρισης επιχειρηματικών σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης μεταποιητικών επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 100 άτομα προσωπικό και βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Για την υπαγωγή μιας εταιρίας στο συγκεκριμένο άρθρο απαιτείται η υποβολή πολυετούς επιχειρηματικού σχεδίου (2 - 3 ετών), για εκσυγχρονισμό όλου του φάσματος της λειτουργίας της, για εξυγίανση, ακόμη και για κατάρτιση των εργαζομένων.

Ωστόσο, για να προχωρήσει μια τέτοια έγκριση προϋποτίθεται η κοινή απόφαση τριών υπουργείων, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης, τα οποία θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τις προϋποθέσεις που συντρέχουν για την υπαγωγή της αιτούμενης εταιρίας καθώς επίσης τα είδη και τα ποσοστά των ενισχύσεων.

Η Βαρβαρέσος εκταμίευσε ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου από την Εθνική Τράπεζα ποσό περίπου 2,4 εκατ. ευρώ, ως ενίσχυση διάσωσης, σε εφαρμογή απόφασης της Κομισιόν (το 2007) και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (το 2008), για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της λόγω της δύσκολης κατάστασης στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, με στροφή στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων και με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Επίσης, το 2007, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας είχε εγκριθεί η παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για οφειλές της εισηγμένης επιχείρησης προς τις τράπεζες, συνολικού ύψους 22,72 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η εγγύηση έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, η οποία έχει ζητήσει μέσω της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διευκρινίσεις για τις τραπεζικές βαθμολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της εισηγμένης, καθώς και για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας Εκκοκκιστήρια Θήβας, γιατί η πώλησή της έγινε δεκτή ως αντισταθμιστικό μέτρο για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεδομένου ότι η επιχείρηση ήταν ζημιογόνα.

--- Μείωση του κόστους και νέα προϊόντα

Στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Βαρβαρέσος κατάφερε να διατηρήσει σταθερές τις πωλήσεις της με μικρές απώλειες αλλά και να περιορίσει τις ζημίες της. Ωστόσο, βρόχος θεωρούνται οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της εισηγμένης που στις 30/6/2009 ανέρχονταν περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία, όπως σημειώνει η διοίκησή της στο ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συνοδεύει τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, μπροστά στη γενικότερη δεινή θέση του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου εστιάζει τις προσπάθειές της στον περιορισμό της παραγωγής της, με την ανάλογη μείωση του προσωπικού, καθώς και στην παραγωγή νέων διαφοροποιημένων προϊόντων.

Στις 30 Ιουνίου 2009 οι απασχολούμενοι στη Βαρβαρέσος έφταναν τα 209 άτομα, έναντι 228 εργαζομένων στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται από την αγορά ότι ενδεχομένως ο στόχος της εταιρίας να αναζητηθούν κεφάλαια από νέους μετόχους και όχι αποκλειστικά από τους υφισταμένους καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, γεγονός που αιτιολογεί την καθυστέρηση όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στη μετάθεσή του στο απώτερο μέλλον.

* Αναδημοσίευση από το 599ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 11 - 15 Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v