Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΤΚΑ:Σύμβαση για κατασκευή έργου στην Τουρκία

Στο Έσεν της Γερμανίας υπογράφηκε μεταξύ της ΜΕΤΚΑ και της RWE & Turcas Guney Elektrik Uretim A.S. η σύμβαση EPC που αφορά στην κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 775 MW.

ΜΕΤΚΑ:Σύμβαση για κατασκευή έργου στην Τουρκία
Υπογράφηκε στο Έσεν της Γερμανίας μεταξύ της Μετκα και της RWE & Turcas Guney Elektrik Uretim A.S. σύμβαση EPC που αφορά στην κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 775 MW - θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί χθες και η στήλη Χαμαιλέων.  
 
Το έργο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Αναθέτων φορέας:
Το νεοσυσταθέν όχημα joint venture που δημιουργήθηκε από την RWE AG, η οποία κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας, και την Turcas Elektrik Uretim A.S., θυγατρική της Turcas Petrol A.S. (Turcas), από τις σημαντικότερες εταιρίες της ΝΑ. Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Ανάδοχος του έργου: METKA Α.Ε.

Βασικά χαρακτηριστικά έργου: Το έργο αφορά στη μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 775 ΜW, πλησίον της περιοχής Ντενιζλί στην Τουρκία. Η νέα μονάδα θα βασίζεται σε τεχνολογία Siemens (SGT5-4000F gas turbine technology) και διάταξη δύο - δύο - ένα (2 αεριοστρόβιλοι, 2 λέβητες και ένας ατμοστρόβιλος).

Χρονοδιάγραμμα: Το έργο θα εκτελεστεί σε φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και ενέργειες σχετικά με την αδειοδότηση, για να ακολουθήσει το στάδιο κατασκευής. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2012.

Προϋπολογισμός : Η καταρχήν συμβατική αξία για τη ΜΕΤΚΑ προσεγγίζει τα 450 εκατ., ενώ ο πελάτης έχει το δικαίωμα ανάθεσης πρόσθετων εργασιών κατά την 1η φάση του έργου συνολικής αξίας 40 εκατ. περίπου.

Η Μέτκα δηλώνει περήφανη για τη νέα αυτή ανάθεση από έναν πελάτη τόσο υψηλού επιπέδου, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί αναγνώριση των δυνατοτήτων της ΜΕΤΚΑ στο διεθνές στερέωμα του κλάδου EPC.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων προσεγγίζει πλέον τα 2,3 δισ. (συμβολαιοποιημένα και ανατεθειμένα έργα), εκ των οποίων 1,3 δισ. προέρχεται από συμβάσεις έργων στο εξωτερικό, γεγονός που τοποθετεί τη Μέτκα ανάμεσα στις σημαντικότερες εξαγωγικές εταιρίες της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης η Μέτκα πέτυχε σε διάστημα λίγων μηνών να υπογράψει 3 νέα μεγάλα έργα, συνολικής αξίας άνω του 1,5 δισ.

Τα δύο από αυτά αφορούν σε νέες αγορές του εξωτερικού (Συρία και Τουρκία) και μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις στην ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v