Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ:Προωθεί την αξιοποίηση έκτασης σε Ελαφόνησο

Tον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης των 700 στρεμμάτων που διαθέτει στην Ελαφόνησο στη νότια Κρήτη διερευνά ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ, προωθώντας, παράλληλα, τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ώστε να αποτραπούν τυχόν εμπόδια.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΓΕΚ:Προωθεί την αξιοποίηση έκτασης σε Ελαφόνησο
Tον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης των 700 στρεμμάτων που διαθέτει στην Ελαφόνησο στη νότια Κρήτη διερευνά ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ, έχοντας αναθέσει τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών (τεχνικοοικονομικών, περιβαλλοντικών κ.ά.) και προωθώντας παράλληλα τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν (χρήσεις γης), ώστε να αποτρέψει τυχόν εμπόδια που θα έθεταν σε κίνδυνο τα επενδυτικά του σχέδια.

Η έκταση στην Ελαφόνησο της Κρήτης αποτελεί το βασικό περιουσιακό στοιχείο σε ακίνητα που έχει αυτήν τη στιγμή στην ιδιοκτησία του ο κατασκευαστικός όμιλος, ο οποίος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο project μπορεί να του εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί βάσει των κατάλληλων προδιαγραφών.

Όπως είναι φυσικό, λόγω της θέσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του το ακίνητο στην Ελαφόνησο ενδείκνυται κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη ενός πρότυπου τουριστικού θερέτρου με ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες και με γήπεδο γκολφ. Ωστόσο, οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα καθορίσουν τον ακριβή τρόπο αξιοποίησης της έκτασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο όμιλος Μαρούλη, στον έλεγχο του οποίου έχει περιέλθει εδώ και περίπου έναν χρόνο η εισηγμένη κατασκευαστική ΑΕΓΕΚ διαθέτει αξιόλογη πείρα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης αφού κατά καιρούς μέσω των θυγατρικών του έχει υλοποιήσει σειρά projects real estate αυτής της κατηγορίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι η προς αξιοποίηση έκταση στη νοτιοδυτική Κρήτη είναι ιδιοκτησία της εταιρείας Ελαφόνησος Α.Ε., η οποία ανήκει κατά 100% στην εισηγμένη ΑΕΓΕΚ, καθώς και πως πρόσφατα άρθηκαν οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που είχαν οι πιστώτριες τράπεζες επί του συγκεκριμένου ακινήτου.

--- Εν αναμονή υπογραφών

Με εξαίρεση την προώθηση της επένδυσης στην Κρήτη, η προσπάθεια της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ για ενδυνάμωση της θέσης της στον κλάδο των κατασκευών επικεντρώνεται στην ταχεία εκτέλεση των έργων που έχει αναλάβει και στη μεγαλύτερη ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου της.

Αυτήν τη στιγμή το αντικείμενο των εργασιών που διαθέτει προς υλοποίηση η εισηγμένη ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αυτό το ποσό θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα, καθώς η θυγατρική της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική πρόκειται να υπογράψει τις συμβάσεις για τα έργα στην Εγνατία Οδό και στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο - Αμβρακία, που κέρδισε σε διαγωνισμούς το περασμένο καλοκαίρι. Υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό έκπτωσης που πρόσφερε η εταιρεία προκειμένου να αναλάβει τα εν λόγω έργα ήταν της τάξεως του 50%.

Πάντως, το σημαντικότερο έργο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και σήμερα εκτελεί η ΑΕΓΕΚ αφορά στην κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης και αυτό καθυστέρησε εξαιτίας των προβλημάτων τα οποία μέχρι πριν από έναν χρόνο αντιμετώπιζε η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία, ενώ το υπουργείο Υποδομών θέλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Η ΑΕΓΕΚ έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, λόγω των σοβαρών οικονομικών της δυσχερειών, βρίσκεται σήμερα σε σαφώς καλύτερη θέση και σε πορεία εξυγίανσης. Μετά την εξαγορά του ομίλου από τον κατασκευαστή κ. Γιάννη Μαρούλη και τη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, οι συνολικές υποχρεώσεις της σε ενοποιημένη βάση έχουν μειωθεί δραστικά και σήμερα μόλις που αγγίζουν τα 24,5 εκατ. ευρώ έναντι των σχεδόν 260 εκατ. ευρώ που ήταν οι οφειλές της πριν από την πώλησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v