Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΕΡΑΛ: Διευκρινίσεις για πώληση θυγατρικής

Διευκρινίσεις ως προς την μεταβίβαση του συνόλου των 70.125 μετοχών της ζημιογόνου θυγατρικής "Κεραμεία Αλλατίνη Βιομηχανία Παραγωγής Κεραμεικών" στον μέτοχο κ. Κ. Κώτσια παρέχει η Κεραμεία Αλλατίνη.

ΚΕΡΑΛ: Διευκρινίσεις για πώληση θυγατρικής
Διευκρινίσεις ως προς την μεταβίβαση του συνόλου των 70.125 μετοχών της ζημιογόνου θυγατρικής "Κεραμεία Αλλατίνη Βιομηχανία Παραγωγής Κεραμεικών" στον μέτοχο κ. Κ. Κώτσια παρέχει η Κεραμεία Αλλατίνη σε απάντησή της προς το ΧΑ.

Η εισηγμένη αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην ως άνω απόφαση, ενώ υποστηρίζει ότι επειδή η μεταβίβαση των μετοχών μόνον θετική επίδραση μπορεί να έχει στην οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματά της, ενώ ταυτόχρονα δεν συνιστά ούτε μεταβολή της δραστηριότητας και του σκοπού της εισηγμένης εταιρείας, ούτε επηρεάζει αρνητικά την οικονομική της κατάσταση, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 4.1.3.12 του Κανονισμού του ΧΑ για την έκδοση ειδικού πληροφοριακού σημειώματος.


Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία αναφέρει τα εξής:

"Σε απάντηση της επιστολής σας με Αρ.Πρ.39632 30/12/2009 σας ενημερώνουμε τα εξής :

Οι λόγοι που επέβαλλαν την απόφαση να προβούμε σε πώληση του συνόλου των μετοχών μας στην εταιρεία ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε. είναι :

Α) Η εταιρεία ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε. δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο που χαρακτηρίζεται απο τον έντονο ανταγωνισμό που προέρχεται απο τα εισαγόμενα πλακάκια που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Με τη σημερινή υποδομή το εργοστάσιο μπορεί να παράγει πλακάκια με κόστος στα 4,5 με 5,0 ευρώ ανά τ.μ. και απευθύνονται στα μεσαία στρώματα καταναλωτών. Το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό για τη λειτουργία του εργοστασίου με τίς σημερινές συνθήκες αν λάβει κανείς υπόψη του οτι τα πολυκαταστήματα ( π.χ Practiker , Le Roy Merlin ) πωλούν εισαγόμενα πλακάκια με τιμές που κυμαίνονται στα 2,0 ευρώ έως 3,0 ευρώ το τ.μ

Β) Όπως εκθέσαμε και στην Γενική Συνέλευση των μετόχων η θυγατρική μας εταιρεία «ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΑΕ», παρουσιάζει συνεχή ζημιογόνα αποτελέσματα, για μια σειρά λόγων και μεταξύ άλλων i) του ισχυρού ανταγωνισμού των εισαγομένων πλακιδίων ιδίως από τρίτες χώρες (Τουρκία κλπ.), τα οποία αν και σαφώς κατώτερης ποιότητας προτιμώνται καθώς διατίθενται στην αγορά με τιμές μέχρι 50% μικρότερες του κόστους παραγωγής μας και ii) παλαιότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας ο οποίος χρήζει ριζικής ανακαίνισης και εν πολλοίς αντικατάστασης για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς και την μαζικότερη παραγωγή με χαμηλότερο κόστος και μειωμένο εργατικό. Το κόστος αντικατάστασης όμως κρίνεται τελείως αντιοικονομικό, ασύμφορο και απρόσφορο ενόψει και της συνεχιζόμενης κρίσης που πλήττει καίρια τον κλάδο της οικοδομής και εν γένει τον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να διαγράφεται χρονικός ορίζοντας ανάκαμψης.

Ο κλάδος της οικοδομής παρουσίασε ως γνωστόν το 2009 πτώση κατά -25% με -30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο και η τάση μείωσης θα συνεχισθεί και τα επόμενα 2 με 3 έτη. Αυτό σημαίνει οτι η ζήτηση για πλακάκια θα είναι μειωμένη και οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης θα στραφούν σε «φθηνά» πλακάκια σε τιμές που δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να επιτύχει το εργοστάσιο μας.

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με το ότι ο κλάδος της εγχώριας παραγωγής πλακιδίων είναι εντονότατα ανταγωνιστικός με μηδενικά περιθώρια κερδοφορίας, με τάσεις συρρίκνωσης καθώς έχουν εισέλθει νέες εταιρίες στον κλάδο που εισάγουν εμπορεύματα χαμηλής ποιότητας και τιμής, δεν επιτρέπει υπο τίς παρούσες συνθήκες τη λειτουργία του εργοστασίου.

Γ) Με δεδομένο ότι τα Ίδια Κεφάλαια της θυγατρικής ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε. είναι αρνητικά σύμφωνα με τα άρθρα 47& 48 του Κ.Ν. 2190/1920, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβεί σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Το ποσό αυτό είναι πολύ υψηλό για να καλυφθεί είτε με αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου απο τους μετόχους είτε με Τραπεζικό Δανεισμό πράγμα που με τίς παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν είναι εφικτό.

Εφόσον η μητρική δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν υποχρεωμένη να εξετάσει την κεφαλαιοποίηση των καταθέσεων του κου Κωνσταντίνου Κώτσια στην θυγατρική εταιρεία. Στην περίπτωση αυτή η μητρική ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ δεν θα έχει πλειοψηφία στο Μετοχικό Κεφάλαιο και δεν θα είχε τον έλεγχο Διοίκησης της θυγατρικής.

Στην περίπτωση της κεφαλαιοποίησης των καταθέσεων του κου Κωνσταντίνου Κώτσια το ποσοστό της ΚΕΡΑΜΕΙΑ - ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΕΤΟΧΩΝ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα διαμορφωθεί από 99,94% σε 25,53%. Όμως η κεφαλαιοποίηση των καταθέσεων θα έλυνε προσωρινά το πρόβλημα της υπαγωγής στα άρθρα 47 και 48 ΚΝ 2190/20 όχι όμως το πρόβλημα της αντικατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού για την οποία θα απαιτούντο πρόσθετα σημαντικά κεφάλαια.

Εξάλλου, επί του πραγματικού είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα και με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η θυγατρική μας εταιρεία εμφανίζει με 31/12/2008 αρνητικά ίδια κεφάλαια 3.567.806,09 Ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου της 30/09/2009 διαμορφώνονται σε 4.898.034,55 Ευρώ, όπερ σημαίνει ότι η ζημία της θυγατρικής μας για το εννεάμηνο του 2009 ανέρχεται σε 1.330.228,46 Ευρώ.

Παρά την διενεργούμενη συντήρηση και ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού η παραγωγική δυναμικότητα αυτού δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης του κόστους για θετικά αποτελέσματα.

Υπό κανονικές συνθήκες της αγοράς του οικοδομικού κλάδου θα μπορούσε να εξετασθεί η πρόσθετη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά έτερο ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων για την αναδιάρθρωση και αντικατάσταση του βασικού κορμού του μηχανολογικού εξοπλισμού, με δυνατότητες παραγωγής κεραμικών πλακιδίων χαμηλού κόστους και διαφόρων τύπων, σχεδίων και ποιοτήτων αναλόγων των προτιμήσεων της αγοράς.
Ωστόσο η σοβούσα από τριετίας και πλέον κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και η μεγάλη προσφορά ευτελούς αξίας ανταγωνιστικών προϊόντων δεν παρέχει τα εχέγγυα υγιούς επιχειρηματικής κινήσεως.

Δ) Η λειτουργία του εργοστασίου απαιτεί ανάγκες χρηματοδότησης σε κεφάλαιο κίνησης ύψους 1,5 με 2,0 εκ ευρώ . Το ποσό αυτό δεν ήταν δυνατό να εξασφαλισθεί στη παρούσα φάση απο τραπεζικούς οργανισμούς που θα απαιτούσαν εξασφαλίσεις για τη χρηματοδότηση των εργασιών του εργοστασίου. Η Διοίκηση της Εταιρείας επιθυμεί να αντλήσει τραπεζικό δανεισμό για κερδοφόρες δραστηριότητες χαμηλού επιχειρηματικού κινδύνου στη παρούσα φάση.

Ε) Η Διοίκηση της εταιρείας κατέβαλλε προσπάθειες για εναλλακτικές μορφές συνεργασίας με ανταγωνιστικές βιομηχανικές εταιρίες του εσωτερικού και εξωτερικού για την από κοινού ανάπτυξη ή και πώληση της θυγατρικής χωρίς επιτυχία.

Εξάλλου η θυγατρική μας εταιρεία έχει αναστείλει την συστηματική παραγωγική της δραστηριότητα από το Νοέμβριο του 2003, καθώς η πρακτική της αγοράς και η σε βάθος μελέτη των οικονομικών στοιχείων του βιομηχανικού κλάδου έδειξαν το ασύμφορο της συνέχισης της παραγωγής με τις παρούσες συνθήκες, Γι’ αυτό και τα έσοδα της θυγατρικής μας προέρχονται μόνο από την εκποίηση των αποθεμάτων. Προσθέτως το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για μείωση του κόστους παραγωγής δεν θα εξασφάλιζε σήμερα κερδοφορία στην εταιρεία για τους λόγους που προαναφέραμε.

Κατά συνέπεια τόσο για οικονομικούς όσο και εν γένει επιχειρηματικούς λόγους παρίσταται ως ασύμφορη η διατήρηση της συμμετοχής μας στην ως άνω εταιρεία...".

Η εταιρία αναφέρει ακόμη πως τα οικονομικά μεγέθη της ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε έχουν αρνητική επίδραση στα Ιδια Κεφάλαια του Ομίλου. Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της μητρικής απο 8.904.432,58 μειώνεται στον ενοποιημένο Ισολογισμό σε 4.000.273,13.

Η λειτουργία της παραγωγής συνεχίζει να είναι ζημιογόνος όπως προκύπτει απο τα Αποτελέσματα Χρήσης του εννεαμήνου 2009.

Με την μεταβίβαση των μετοχών της ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε η μητρική εταιρεία δεν θα συμπεριλαμβάνει στίς οικονομικές της καταστάσεις τα αποτελέσματα της ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της σε ενοποιημένο επίπεδο και να βελτιωθούν σημαντικά τα ίδια κεφάλαια.

Η Διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί σε ουσιώδεις κερδοφόρες δραστηριότητες και για το λόγο αυτό έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση των μεγάλης αξίας αστικών ακινήτων της και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής «ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε.», όπως αναλυτικά εκθέτει σε όλα τα εκδιδόμενα ενημερωτικά Δελτία της.

Η Εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 51% στην «ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε.», η οποία έχει σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 ΜW σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της Εταιρείας. Η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε στις 07/06/2007.

Οι ανωτέρω τομείς δραστηριότητας προϋποθέτουν την άντληση σημαντικού ύψους ιδίων ή / και ξένων κεφαλαίων.

Οι μελλοντικές επενδύσεις στίς οποίες εχει επικεντρωθεί η Εταιρεία αφορούν :
α) την επένδυση του φωτοβολταικού πάρκου συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί κατά 35% με μακροπρόθεσμο δανεισμό, 45% με επιχορήγηση του Δημοσίου και 20% με ίδια κεφάλαια που θα προκύψουν από αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της μητρικής. Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί εφόσον ληφθεί η οριστική άδεια

β) Εκμετάλλευση των αστικών ακινήτων της πόλεως Θεσσαλονίκης 87.000 m2 περίπου του παλαιού κεραμουργείου Αλλατίνη για την διαμόρφωση Εμπορικού κέντρου, συνολικού ύψους επένδυσης 55.430.590 ευρώ, η χρηματοδότηση της οποίας διαμορφώνεται ως εξής : 

1. Προπώληση 13.500 τ.μ ( Ιδια Κεφάλαια ) 49.815.000 89,7%
2. Τραπεζικός Δανεισμός 5.615.590 10,13%
ΣΥΝΟΛΟ χρηματοδότησης 55.430.590 100,0%

Επειδή η προκειμένη μεταβίβαση των μετοχών της θυγατρικής μας εταιρείας, μόνον θετική επίδραση μπορεί να έχει στην οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα της εισηγμένης εταιρείας, τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη, καθώς η τελευταία αποξενούσα από όλες της ζημίες και υποχρεώσεις της θυγατρικής, ενώ ταυτόχρονα δεν συνιστά ούτε μεταβολή της δραστηριότητας και του σκοπού της εισηγμένης εταιρείας, ούτε επηρεάζει αρνητικά την οικονομική της κατάσταση, εκτιμούμε ότι δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 4.1.3.12 του Κανονισμού του ΧΑ για την έκδοση ειδικού πληροφοριακού σημειώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v