Παραγγελία 87 εκατ. για Κυριακίδη και Ικτίνο

Tην προμήθεια του σαουδαραβικού κατασκευαστικού κολοσσού Binladen με 380.000 τετραγωνικά μέτρα λευκού μαρμάρου Θάσου, για την επέκταση του ιερού χώρου των μωαμεθανών στη Μέκκα, αναλαμβάνουν η Κυριακίδης και η Ικτίνος.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Παραγγελία 87 εκατ. για Κυριακίδη και Ικτίνο
Εντός του πρώτου τριμήνου κατά πάσα πιθανότητα θα "πέσουν" οι υπογραφές για την προμήθεια του σαουδαραβικού κατασκευαστικού κολοσσού Binladen με 380.000 τετραγωνικά μέτρα λευκού μαρμάρου Θάσου από τις εισηγμένες FHL Κυριακίδης και Ικτίνος Ελλάς αλλά και από μικρότερες μονάδες που ασχολούνται με την εξόρυξη - παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

Η μεγάλη αυτή ποσότητα μαρμάρου θα χρησιμοποιηθεί για την επένδυση του έργου επέκτασης του ιερού χώρου των μωαμεθανών στη Μέκκα, project που πρόκειται να αναλάβει το προσεχές διάστημα ο οίκος Binladen από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ο οίκος Binladen και οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες έχουν καταρχήν συμφωνία για την εξασφάλιση των 380.000 τ.μ. μαρμάρου, ενώ η οριστική ανάθεση της παραγγελίας -το ύψος της οποίας θα αγγίξει τα 87 εκατ. ευρώ- θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη του έργου επέκτασης του ιερού χώρου στη Μέκκα από τον κατασκευαστικό όμιλο.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος Binladen αγοράζει λευκό μάρμαρο Θάσου για τα έργα που υλοποιεί στη Σαουδική Αραβία (συντήρηση και επέκταση ιερών τόπων στη Μέκκα και στη Μεδίνα), καθώς το συγκεκριμένο υλικό θεωρείται το καταλληλότερο για την επένδυση αυτών των υποδομών.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ο οίκος Binladen απέκτησε πρόσφατα το 70% θυγατρικής εταιρίας της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα - Γρανίτες που διαθέτει λατομείο στη Θάσο και μονάδα επεξεργασίας στη Δράμα.

Η εν λόγω θυγατρική σε συνεργασία με την εισηγμένη FHL Κυριακίδης θα αναλάβουν να καλύψουν σχεδόν το 50% της παραγγελίας, εξασφαλίζοντας έσοδα της τάξεως των 46 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Ικτίνος Ελλάς θα καλύψει περί το 20% της παραγγελίας και θα αποκομίσει έσοδα 16 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 30% (αξίας 25 εκατ. ευρώ) θα το μοιραστούν οι άλλες πέντε επιχειρήσεις που διαθέτουν λατομεία στη Θάσο.

Διετής σύμβαση-"ανάσα"

Οι εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην παραγγελία οφείλουν να ολοκληρώσουν την παράδοση της ποσότητας του λευκού μαρμάρου Θάσου που ζητά ο οίκος Binladen σε διάστημα δύο ετών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, δηλαδή το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2012.

Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη σύμβαση έρχεται ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή, δεδομένης της κρίσης που διέρχεται η οικοδομική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο και η οποία επηρεάζει άμεσα τις εγχώριες μαρμαροβιομηχανίες.

Είναι ενδεικτικό πως οι πωλήσεις που πραγματοποίησαν το 2009 οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά ήταν περιορισμένες, γεγονός που εκτιμάται πως θα επαναληφθεί και φέτος.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των εισηγμένων FHL Κυριακίδης και Ικτίνος Ελλάς: Η μεν πρώτη πούλησε στη χώρα μας προϊόντα αξίας μόλις 4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ. Η δε Ικτίνος Ελλάς εμφάνισε εξαγωγές της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ και πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας που δεν ξεπέρασαν τα 6 εκατ. ευρώ.

Η παραγγελία του οίκου Binladen θα εξασφαλίσει το δύσκολο διάστημα 2010 - 2012 σταθερή ροή εσόδων για τις επιχειρήσεις που εξορύσσουν και παράγουν το περίφημο λευκό μάρμαρο Θάσου, ενώ δεν αποκλείεται στο μεταξύ να προκύψουν νέες ανάγκες εκ μέρους του σαουδαραβικού ομίλου οι οποίες θα αυξήσουν την ποσότητα του προϊόντος που θα του παραδοθεί.

Υπογραμμίζεται πως η συνολική ετήσια παραγωγή του λευκού μαρμάρου Θάσου αγγίζει τα 750.000 τετραγωνικά μέτρα προϊόντος.

[email protected]


* Αναδημοσίευση με επικαιροποιημένα στοιχεία από το 617ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 15 - 19 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v