Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: Στα 430 εκ. η αποτίμηση του νέου εμπορικού

Στο ποσό των 430 εκατ. ευρώ υπολογίζει η εταιρία Μπάμπης Βωβός -  Διεθνής Τεχνική ότι θα αποτιμάται το εμπορικό κέντρο των 52.000 τ.μ. που τελικά θα επιτραπεί στην εισηγμένη να αναπτύξει στην περιοχή του Βοτανικού.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βωβός: Στα 430 εκ. η αποτίμηση του νέου εμπορικού
Στο ποσό των 430 εκατ. ευρώ υπολογίζει η εταιρία Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική ότι θα αποτιμάται το εμπορικό κέντρο των 52.000 τ.μ. που τελικά θα επιτραπεί στην εισηγμένη να αναπτύξει στην περιοχή του Βοτανικού μετά την αναθεώρηση του σχεδίου της διπλής ανάπλασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, από τη μίσθωση των χώρων του νέου mall η εταιρία εκτιμά πως θα εξασφαλίζει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου επιφάνειας 70.000 τ.μ., η αποτίμηση του έργου -εφόσον φυσικά αυτό ολοκληρωνόταν- έχει εκτιμηθεί κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις θα έφταναν τα 35 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ακόμη και μετά τον ανασχεδιασμό της σε μικρότερη κλίμακα, η επένδυση της εταιρίας Μπάμπης Βωβός εξακολουθεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της επιχείρησης.

Η εισηγμένη μέχρι σήμερα έχει διαθέσει για την υλοποίηση του έργου (αγορά έκτασης, θεμελίωση και σκυροδετήσεις) περί τα 154 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρειαστούν ακόμη 80 - 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου που ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2008 μετά την απόφαση για αναστολή εργασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χρηματοδότηση μέσω πώλησης;

Μάλιστα, το ποσό που θα απαιτηθεί για τη συνέχιση των εργασιών δεν αποκλείεται να εξασφαλιστεί ακόμη και με πώληση από την εισηγμένη ποσοστού ή και του συνόλου του project σε τρίτο επενδυτή.
 
Πριν από τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου, η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την πώλησή του, οι οποίες προφανώς θα αρχίσουν ξανά μετά το "πράσινο φως" που έλαβε η επένδυση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση που λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν βρεθεί αγοραστής ή εκτιμηθεί πως συμφέρει περισσότερο την εισηγμένη η πώληση του έργου μετά την ολοκλήρωσή του, πιθανότατα η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Πάντως, στελέχη της εισηγμένης αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ώστε να αντλήσει μέσω του Χρηματιστηρίου τα απαραίτητα κεφάλαια.

Στο μεταξύ και μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος), μένει να διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την αναθεώρηση του σχεδίου της διπλής ανάπλασης Βοτανικού  Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε σχέση με το εμπορικό κέντρο. Το βασικότερο από τα ζητήματα αυτά έχει να κάνει με το καθεστώς ιδιοκτησίας που θα διέπει τα 3.500 τ.μ. εμπορικών χρήσεων που «μεταφέρονται» από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο εμπορικό κέντρο της εισηγμένης.

Έτοιμο σε δέκα μήνες - Καραδοκούν οι «πράσινοι πολίτες»

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, εκτιμάται πως το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό είναι δυνατόν να κατασκευαστεί εντός δέκα μηνών από την επανέναρξη των εργασιών. Δηλαδή, σε περίπτωση που οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρωθούν μέσα στον Μάρτιο, δεν αποκλείεται το νέο mall να ξεκινήσει τη λειτουργία του ακόμη και τα φετινά Χριστούγεννα.

Ωστόσο, ρόλο θα παίξουν και οι αντιδράσεις που ασφαλώς θα υπάρξουν από τους 131 πολίτες οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της επένδυσης και είχαν καταφέρει να την μπλοκάρουν. Έτσι, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν εκ νέου να εμποδίσουν το έργο.

Πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι η καινούργια ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι κατοχυρωμένη από όλες τις πλευρές και δεν επιδέχεται νομικές και άλλες αμφισβητήσεις. Οπότε, οποιαδήποτε προσπάθεια για ακύρωση του project θα πέσει στο κενό.

---Eπαναδιαπραγμάτευση δανεισμού

Από την εατιρία Μπάμπη Βωβός, ανακοινώθηκε ότι με τις χθεσινές δηλώσεις της, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μετά από συνάντηση που είχε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ξεκαθάρισε το τοπίο σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του έργου της Διπλής Ανάπλασης στο σύνολό του.
 
Η Υπουργός δήλωσε ότι θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή, προς ψήφιση, νέα νομοθετική ρύθμιση για το έργο της Διπλής Ανάπλασης, που θα θωρακιστεί νομικά, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί με γρήγορες διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κέντρο, αυτό θα κατασκευαστεί τελικά με συντελεστή δόμησης 1,2. Το νέο αυτό πολεοδομικό δεδομένο βελτιώνει τον αρχικό σχεδιασμό και βοηθάει στη δημιουργία περισσότερων ελεύθερων επιφανειών, αίθριων κλπ., κάνοντας έτσι το εμπορικό κέντρο πιο φιλικό προς τον επισκέπτη και το περιβάλλον.

Η διοίκηση της ΜΒΔΤ, έχοντας πλέον δεδομένη την ολοκλήρωση του εμπορικού της κέντρου μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, θα προχωρήσει σε περαιτέρω επαναδιαπραγμάτευση του τραπεζικού δανεισμού της με τις συνεργαζόμενες Τράπεζες, ενώ η εξέλιξη αυτή δημιουργεί και την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστούν και πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης για καινούργια έργα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v