Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανική: Παζάρι με τις τράπεζες για εξασφαλίσεις

Από κοινού οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν επιπλέον ενέχυρα για δάνειο 135 εκατ. ευρώ. Οι διάφορες αποτιμήσεις για Βαλκάν και η… ρωσική πρόκληση για τη Μηχανική. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ραντεβού με Ρέππα.

Μηχανική: Παζάρι με τις τράπεζες για εξασφαλίσεις
Κινήσεις φυγής προς τα μπροστά θα απαιτηθεί να κάνει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Μηχανικής προκειμένου να ελαττώσει τη συντονισμένη πίεση των πιστωτριών τραπεζών για τη χορήγηση επιπλέον εξασφαλίσεων ώστε να προχωρήσει το ομολογιακό δάνειο ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Σε μια περίοδο εντεινόμενης ασφυξίας στην αγορά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων πληρωμής από το Δημόσιο, η Μηχανική που εμφανίζει ήδη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 8,6 εκατ. ευρώ χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ακινήτων, κυρίως στη Ρωσία, καθώς η τοπική οικονομία ανακάμπτει.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες έχει προκύψει αρχικά συναίνεση για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων της Μηχανικής ύψους 120 εκατ. ευρώ καθώς και χορήγηση επιπρόσθετα 15 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης.

Ως αντάλλαγμα οι τράπεζες ζητούν να εγγράψουν υποθήκες σε ακίνητα του ομίλου στην Ελλάδα και στη Ρωσία και έχουν συμφωνήσει να κινηθούν από κοινού σε αυτήν την περίπτωση.

Το ρήγμα που πήγε να δημιουργηθεί μεταξύ των τραπεζών από την είδηση ότι συγκεκριμένη τράπεζα ενέγραψε υποθήκη μεμονωμένα επί ακινήτου του ομίλου την Μηχανικής στη Ρωσία αποσοβήθηκε τελικώς μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε η τράπεζα. Η προσημείωση μπήκε για δάνειο που είχε χορηγηθεί 10 μήνες πριν λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.


"Αγκάθι" οι μεγάλες διαφορές αποτίμησης

Το πρόβλημα που ανακύπτει αφορά στις μεγάλες διαφορές αποτιμήσεων των τραπεζών και της Μηχανικής για την αξία των ελεύθερων ακινήτων. Το "φιλέτο" εξασφαλίσεων του ομίλου στην Ελλάδα είναι το ακίνητο της Βαλκάν, έκτασης περίπου 350 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο οι τράπεζες το αποτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στα 11 - 13 εκατ. ευρώ, ο δε όμιλος σχεδόν στα 30 - 40 εκατ. ευρώ. Η διαφορά αποτίμησης παραμένει εδώ και μήνες και ευθύνεται, εν μέρει, για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση στην υπογραφή του δανείου.

Διαφορές της τάξης των 10 - 20 εκατ. ευρώ υπήρξαν και με αρχικά ενδιαφερόμενους αγοραστές του εν λόγω ακινήτου, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να μην προχωρήσουν.

Το ακίνητο της Βαλκάν είναι προτιμητέο ως εξασφάλιση για τις τράπεζες από τα ακίνητα που αναπτύσσει ο όμιλος στη Ρωσία λόγω της πολιτικής διενέργειας συνεχών ανατιμήσεων της αξίας τους που εφάρμοζε ο όμιλος έως και τα τέλη του 2008.


Φυγή προς τα εμπρός με πώληση συγκροτήματος στη Ρωσία

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Μηχανικής επιχειρεί να αποφύγει τη στενωπό στην οποία την οδηγούν οι τράπεζες αποτιμώντας χαμηλά την αξία των ακινήτων και επομένως εγγράφοντας ακόμη περισσότερες υποθήκες με πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση της Μηχανικής επανέλαβε την πρόθεσή της να προωθήσει τις επενδύσεις του ομίλου στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στη Βουλγαρία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης των οικοπέδων που διαθέτει στην Αίγυπτο.

Γνωστοποίησε, δε, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους Ρώσους αγοραστές για την πώληση μέρους του συγκροτήματος γραφείων - διαμερισμάτων που αναπτύσσει στη Μόσχα, εξασφαλίζοντας -σε περίπτωση συμφωνίας- το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων ως προκαταβολή.

Παράλληλα, συζητά την προοπτική πώλησης του 20% της θυγατρικής Μηχανική Ρωσία, ενώ ελπίζει να εξασφαλίσει μέχρι τα τέλη του 2011 αγοραστές για τις κατοικίες που ανεγείρει στη Μόσχα και στο Κίεβο. Από την πώληση αυτών των κατοικιών εκτιμά πως θα αποκομίσει κέρδη 25 - 30 εκατ. ευρώ συνολικά.

Αν κάποια από τις δύο συμφωνίες στη Ρωσία υπογραφεί, τότε η Μηχανική θα συζητήσει από άλλη θέση με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Το κλειδί και στις δύο περιπτώσεις είναι το τίμημα που θα εισπράξει να μην υπολείπεται της αξίας κτήσης.

Και αυτό γιατί έως το 2008 η Μηχανική προχώρησε σε αναθεωρήσεις της αξίας των ακινήτων της στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ενώ εν συνεχεία η ζήτηση μειώθηκε λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης στη Ρωσία και των ισχυρών προβλημάτων στην Ουκρανία.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 8,6 εκατ. ευρώ

Ενδεχόμενη σημαντική καθυστέρηση στην υπογραφή συμφωνίας αναχρηματοδότησης δανείων θα δυσχεράνει τις συνθήκες ασφυξίας για τον κατασκευαστικό όμιλο.

Η Μηχανική βαρύνεται από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 8,6 εκατ. ευρώ, το 4,06% της καθαρής θέσης του ομίλου (με στοιχεία της 31ης Μαρτίου), όπως διευκρίνισε η διοίκησή της σε ερώτηση του Χ.Α. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, καλύπτεται από τιμολογημένες απαιτήσεις των εταιριών του ομίλου, οι οποίες διαθέτουν φορολογική ενημερότητα και επομένως η είσπραξή τους καθίσταται εφικτή.

Για την παραπάνω κατάσταση η διοίκηση της Μηχανικής κατηγορεί το ελληνικό δημόσιο, το οποίο καθυστερεί να πληρώσει έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί. Το σύνολο των απαιτήσεων του ομίλου για εκτελεσθέντα και εκτελούμενα έργα αλλά και για αποζημιώσεις, που ζητά η Μηχανική και δεν έχουν επιδικαστεί (π.χ. κατασκευή φράγματος στον Αχελώο) ανέρχεται σε 135,4 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να υπάρξει λύση σταδιακής έστω αποπληρωμής ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, κ. Πρ. Εμφιετζόγλου, επισκέφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προ διμήνου περίπου τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα. Θέματα της συζήτησης, με βάση κύκλους του υπουργείου, ήταν οι καθυστερήσεις πληρωμών και η υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου ανέρχεται (στοιχεία της 31ης/3) σε 185,5 εκατ. ευρώ και ο μακροπρόθεσμος σε 38,8 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός της στις 31/3 ανερχόταν σε 212,2 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένος (κατά 2,8 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το τέλος του 2009.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο δημόσιων και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανέρχεται σε 964,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 354,1 εκατ. ευρώ για τη μητρική. Το μεγαλύτερο μέρος του ανεκτέλεστου αφορά σε επενδύσεις που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η ίδια η Μηχανική στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο