Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: Διεύρυνση ζημιών στον όμιλο το εξάμηνο

Διεύρυνση ζημιών παρουσίασαν τα αποτελέσματα μετά φόρων στον όμιλο της εταιρίας Μπάμπης Βωβός το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Βωβός: Διεύρυνση ζημιών στον όμιλο το εξάμηνο
Διεύρυνση ζημιών παρουσίασαν τα αποτελέσματα μετά φόρων στον όμιλο της εταιρίας Μπάμπης Βωβός το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η καθαρή αξία του ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/μετοχή) προ αναβαλλόμενης φορολογίας ανήλθε σε 11,16 ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2010, μειωμένη κατά 5,3% συγκριτικά με την 31η Δεκεμβρίου 2009.

Η καθαρή αξία του ενεργητικού ανά μετοχή μετά από αναβαλλόμενη φορολογία ανήλθε σε 8,95 ευρώ σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το 2009. Ο βασικός παράγοντας της πτώσης της καθαρής αξίας ενεργητικού εντός του πρώτου φετινού εξαμήνου είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου προέκυψαν ζημίες από πώληση επενδυτικών ακινήτων καθώς και λόγω αυξημένων προβλέψεων για φόρους περιουσίας, για φόρους εισοδήματος και για επισφάλειες.

Τα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 1,10 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 2,1% συγκριτικά με την 31η Δεκεμβρίου 2009. Αυτή η πτώση οφείλεται στην πώληση επενδυτικών ακινήτων με αξία σχεδόν 24 εκατ.
Τα έσοδα του ομίλου έφτασαν στα 25,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3,5% σε σχέση με το α΄ περυσινό εξάμηνο.

Η μείωση των εσόδων από ενοίκια 2,63% περίπου οφείλεται κυρίως στην απόφαση για μη ανανέωση συμβάσεων υπομίσθωσης, από τις οποίες ο όμιλος είχε ασήμαντο όφελος. Αντίθετα, οι μισθωτικές συμβάσεις που αφορούν στα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 73% των μισθωτικών εσόδων, εμφάνισαν αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση λόγω της ετήσιας αναπροσαρμογής βάσει του Ελληνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πλέον 100 μονάδων βάσης.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, δεν σημειώθηκαν έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι πωλήσεις οικιστικών ακινήτων ανήλθαν σε 0,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε 4,3 εκατ. από κέρδη ύψους 6,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου δεν αποπερατώθηκαν επενδυτικά ακίνητα, ενώ αντίθετα προέκυψαν ζημίες 9,7 εκατ. ευρώ από την πώληση επενδυτικών ακινήτων σε αξία χαμηλότερη της αποτίμησης.

Κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, οι ζημίες από πώληση επενδυτικών ακινήτων έφτασαν σε 0,1 εκατ. Επίσης, τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά 53% συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2009 λόγω αυξημένων προβλέψεων για φόρους περιουσίας και επισφάλειες.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 14,1 εκατ. ευρώ έναντι 12,9 εκατ. του α΄ περυσινού εξαμήνου, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,5%. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα της περιόδου έχουν επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό από το περιβάλλον ανόδου των περιθωρίων στην τραπεζική αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της χρήσης.

Ο φόρος εισοδήματος του ομίλου ανήλθε σε 10 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2010 συγκριτικά με έσοδα από φόρο εισοδήματος 26 χιλ. το α΄ εξάμηνο του 2009. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε προβλέψεις για υποχρεώσεις από αναβαλλόμενη φορολογία, ύψους σχεδόν 5 εκατ. και δείχνει αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, καθώς και την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση το 2010.

Οι ζημίες μετά από φόρους του ομίλου το α΄ φετινό εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 28,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες 6,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Αναμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η διοίκηση της εταιρίας έχει ήδη ξεκινήσει την απαραίτητη προετοιμασία (όπως είναι η επιβεβλημένη σύνταξη της απαιτούμενης οικονομοτεχνικής μελέτης, προσαρμοσμένης στα νέα πολεοδομικά και οικονομικά δεδομένα), προκειμένου να είναι εφικτή η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη των εργασιών του εμπορικού κέντρου της εταιρίας στον Βοτανικό μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η οποία αναμένεται προς το τέλος του δ΄ φετινού τριμήνου.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ - ΠΟΡΟ

Η ολοκλήρωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Πόρο - Γαλατά μαζί με την ανακαίνιση και την αναβάθμιση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο της μετατροπής της συγκεκριμένης μονάδας σε θέρετρο ιατρικού τουρισμού (medical resort), θεσμός που προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη.

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 338

Έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 338, ιδιοκτησίας κατά 52,5% των εταιριών του ομίλου και έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και οι νέες χρήσεις γης. Η εταιρία έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με τους λοιπούς οικοπεδούχους και σχεδιάζει την αξιοποίηση του οικοπέδου επιφάνειας 1.970 τ.μ. με την ανέγερση κτιρίου γραφείων επιφάνειας ανωδομής 2.364 τ.μ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Εντός του Ιουνίου του 2010 ο όμιλος υπέγραψε σύμβαση υπεκμίσθωσης για το σύνολο των υπολειπόμενων χώρων του κτιρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού 340, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 6.300 τ.μ. ενοικιάσιμου χώρου, με ετήσιο μίσθωμα που ανέρχεται σε 1,14 εκατ. ευρώ. Έτσι, το κτίριο έχει μισθωθεί εξ ολοκλήρου με ετήσιο μίσθωμα που ανέρχεται σε 3,57 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v