Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ:Μειώνει 30% το λειτουργικό κόστος

Κατά 30% θα επιχειρήσει να μειώσει το λειτουργικό του κόστος ο όμιλος ΑΕΓΕΚ μέσα στο 2011, περικόπτοντας τα έξοδα, περιορίζοντας τις δαπάνες μισθοδοσίας και υλοποιώντας την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της δομής του.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΓΕΚ:Μειώνει 30% το λειτουργικό κόστος
Κατά 30% θα επιχειρήσει να μειώσει το λειτουργικό του κόστος ο όμιλος ΑΕΓΕΚ μέσα στο 2011, περικόπτοντας τα έξοδα, περιορίζοντας τις δαπάνες μισθοδοσίας και υλοποιώντας την εδώ και καιρό σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της δομής του με ενσωμάτωση του συγκροτήματος επιχειρήσεων του βασικού μετόχου Γιάννη Μαρούλη.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, πιθανότατα εντός του επόμενου έτους η εισηγμένη θα αποκτήσει το 100% των μετοχών της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική απορροφώντας την εταιρία Πρόμαχος ΑΕ που ελέγχεται από την οικογένεια Μαρούλη και κατέχει το 80% της τεχνικής εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΓΕΚ συμμετέχει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική με ποσοστό 20%. Προς το παρόν η διοίκηση του ομίλου ΑΕΓΕΚ – Μαρούλη δεν έχει αποφασίσει εάν η εισηγμένη εταιρία συμμετοχών θα έχει υπό τον έλεγχό της μία ή δύο κατασκευαστικές επιχειρήσεις, με τον ρόλο της δεύτερης να παίζει η Ιόνιος ΑΕ που διαθέτει πτυχίο 6ης τάξης και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό βραχίονα του ομίλου στην ανάληψη και εκτέλεση έργων μικρού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι η Ιόνιος ΑΕ είναι η εταιρία μέσω της οποίας δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κατασκευών η οικογένεια Μαρούλη πριν την εξαγορά της ΑΕΓΕΚ. Η Ιόνιος ΑΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της κατηγορίας της, συμμετέχοντας παρά την κρίση σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Μάλιστα, προ ημερών μειοδότησε σε διαγωνισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων για την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου Καστοριάς, έργο προϋπολογισμού 38,4 εκατ. ευρώ. Παρά τη σχετικά μεγάλη έκπτωση (39,4%) που προσέφερε η Ιόνιος ΑΕ, τα στελέχη της εκτιμούν ότι το έργο θα είναι κερδοφόρο.

Οριακή κερδοφορία

Με κέρδη, όμως, υπολογίζει η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ ότι θα κλείσει τελικά η τρέχουσα χρήση παρά το γεγονός ότι στο εννεάμηνο η εισηγμένη εμφάνισε ζημιές ύψους 635 χιλιάδων ευρώ.

Η θετική αυτή ανατροπή – που κατά πάσα πιθανότατα θα είναι οριακή – θα είναι αποτέλεσμα της καταβολής περίπου 30 εκατ. ευρώ από τιμολογημένες εργασίες δημοσίων έργων που αναμένει να εισπράξει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2010, του «νοικοκυρέματος» στα εργοτάξια, αλλά και της μείωσης σε ποσοστό 15% των λειτουργικών δαπανών που πέτυχε φέτος ο όμιλος της ΑΕΓΕΚ.

Επιδίωξη της εισηγμένης είναι το λειτουργικό κόστος να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2011, βάζοντας ως στόχο ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 30%. Δυστυχώς, σημαντικό τμήμα της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης χρημάτων θα προέλθει πιθανότατα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v