Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές τώρα στον ΟΤΕ θέλει η DT

Σαφέστατο μήνυμα προς τους εργαζομένους αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του κόστους προσωπικού έστειλε ο Guido Kerkhoff, μέλος του Δ.Σ. του ομίλου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αλλαγές τώρα στον ΟΤΕ θέλει η DT
Σαφέστατο μήνυμα προς τους εργαζομένους αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του κόστους προσωπικού όπως και σε διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του έστειλε ο κ. Guido Kerkhoff, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των "Financial Times".

Ο κ. Guido Kerkhoff, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Deutsche Telekom για τις επενδύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη συνέντευξή του έκανε λόγο για δραστική θεραπεία με την οποία η D.T. θα σώσει την υγιή επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το στέλεχος του ΟΤΕ ανέφερε πως "στο πεδίο της σταθερής τηλεφωνίας υπάρχουν ακόμη πολλά διαρθρωτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν", τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% του τζίρου του ΟΤΕ, ενώ το αντίστοιχο για την Deutsche Telekom κινείται στο 20%.

Μάλιστα ο κ. Kerkhoff αποκάλυψε ότι η σχετική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αφού, όπως τόνισε, αυτήν την περίοδο η εταιρία βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους εργαζομένους.

Συγχώνευση σταθερής - κινητής

Δείχνοντας προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης, ο επικεφαλής της D.T. στην ευρύτερη περιοχή ανέφερε το παράδειγμα των γειτονικών χωρών στις οποίες έχει δραστηριότητα η γερμανική εταιρία, όπου έχει επιτύχει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις με τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της κινητής και της σταθερής τηλεφωνίας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η επένδυση στον ΟΤΕ είναι η πιο ακριβή που έχει πραγματοποιήσει η D.T. στην ευρύτερη περιοχή, καθώς διέθεσε ποσό 3,8 δισ. ευρώ για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ λόγω της υποχώρησης στην τιμή της μετοχής έχει αναγκαστεί να διαγράψει ένα πολύ σημαντικό ποσό αυτής της επένδυσης.

Οι Γερμανοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Το αίτημα της μείωσης στο κόστος λειτουργίας του ΟΤΕ και η ανάγκη αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του δεν είναι η πρώτη φορά που τίθενται από τη γερμανική εταιρία, η οποία είναι ο πλειοψηφών μέτοχος του ΟΤΕ και όπως όλα δείχνουν θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της προωθώντας αποφάσεις με τις οποίες θα "προστατεύσει" τα συμφέροντά της.

Προς την κατεύθυνση αυτήν αναμένεται ότι θα ανακινηθεί εκ νέου το ζήτημα της συγχώνευσης του ΟΤΕ με την Cosmote, κίνηση που από μόνη της θεωρείται ότι μπορεί να έχει σημαντική εξοικονόμηση. Η D.T. εδώ και καιρό έχει ζητήσει αυτό να προχωρήσει, με το σκεπτικό πως η κατάσταση στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από το 1998, οπότε και η επιλέχτηκε η ξεχωριστή λειτουργία του βραχίονα της κινητής τηλεφωνίας.

Εργαζόμενοι: δεν θα γίνουμε οι Κινέζοι της D.T.

Από την πλευρά της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ, αντίδραση αναμένεται σήμερα, ωστόσο με νόημα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι "δεν θα γίνουμε οι Κινέζοι των επενδύσεών τους" και καλούν τον κ. Kerkhoff αλλά και τη διοίκηση του ΟΤΕ να εστιάσει την προσοχή τους στα πραγματικά σοβαρά προβλήματα του Οργανισμού, τονίζοντας πως σοβαρό πρόβλημα είναι η σχέση του με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων, που καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ.

Να σημειώσουμε ότι την ίδια ώρα σε συζήτηση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για το 2010 και το 2011, που τονίζεται ότι μπορεί να συμβεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Το πιθανότερο είναι ότι η σύμβαση θα προβλέπει πάγωμα των μισθών, όχι όμως και των αυτόματων αυξήσεων. Υπολογίσιμες μειώσεις θα υπάρξουν ακόμη στο κόστος υπερεργασίας και σε ορισμένα επιδόματα για τα οποία η διοίκηση του ΟΤΕ ζητούσε την κατάργησή τους, ωστόσο φαίνεται ότι για τη διετία 2010 - 1011 υπήρξε συμφωνία για μείωσή τους, γεγονός που αφήνει και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες, αφού επιτυγχάνεται και ο έλεγχος του μισθολογικού κόστους και η διατήρηση μέρους των κεκτημένων για τους εργαζομένους.

Τέλος, η διοίκηση του ΟΤΕ προσανατολίζεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής", στα να αναζητήσει από τις αγορές ποσά ύψους έως 500 εκατ. ευρώ ώστε να αναχρηματοδοτήσει το ομολογιακό δάνειο του 1,4 δισ. ευρώ που λήγει τον Φεβρουάριο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΕ σήμερα ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ περίπου και ο Οργανισμός προτίθεται να αναζητήσει το υπολειπόμενο ποσό από τις αγορές. Αν όμως οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί, τότε η αναχρηματοδότηση των ομολογιών θα γίνει με τη βοήθεια της Deutsche Telekom.

Να θυμίσουμε πως στη γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου εγκρίθηκε ειδική άδεια για σύναψη δανείου από τον όμιλο της Deutsche Telekom προς την ΟΤΕ Α.Ε. με οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις ισάξιους ή καλύτερους από τους αντίστοιχους που θα προσέφερε οποιοσδήποτε τρίτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v