Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Turn around για… αντιγραφή

Το δρόμο για το πώς μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία Γενικών Ασφαλειών να καταστεί ισχυρά κερδοφόρος δείχνει στην υπόλοιπη εγχώρια αγορά η Υδρόγειος Ασφαλιστική.

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Turn around για… αντιγραφή
Το δρόμο για το πώς μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία Γενικών Ασφαλειών να καταστεί ισχυρά κερδοφόρος, παρ΄ ότι συνεχίζει να προσπορίζεται το 60% των ετήσιων ασφαλίστρων της από τον κλάδο Αυτοκινήτου δείχνει στην υπόλοιπη εγχώρια αγορά η Υδρόγειος Ασφαλιστική.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Υδρόγειος πέτυχε να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας της στον κλάδο αυτοκινήτου στρεφόμενη σε κερδοφόρο παραγωγή.

Για να το επιτύχει προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις ασφαλίστρων, διέκοψε τις συνεργασίες με πράκτορες των οποίων οι πελάτες εμφάνιζαν διαχρονικά υψηλή συχνότητα ζημιών και εστίασε την ανάπτυξή της στο Αυτοκίνητο στην περιφέρεια και δη σε περιοχές της χώρας με χαμηλούς δείκτες ζημιών.

Το έναυσμα σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αν. Κασκαρέλη για την στροφή προς την κερδοφόρο παραγωγή δόθηκε με την αλλαγή του εποπτικού πλαισίου που σηματοδότησε η σύσταση της ΕΠΕΙΑ.

Το management της αγοράς έπιασε την αλλαγή των καιρών και από το 2007 ξεκίνησε την προσπάθεια για προσαρμογή της εταιρείας. Το 2009 η Υδρόγειος προχώρησε σε αύξηση των ασφαλίστρων της κατά 10% και πέρσι κατά 7% ενώ για φέτος προγραμματίζονται μεσοσταθμική αύξηση κατά 3 με 3,5%.

«Παρά το γεγονός ότι χάσαμε ασφάλιστρα, καταφέραμε αφενός να αναπληρώσουμε την παραγωγή και εν συνεχεία να αυξήσουμε τους δείκτες κερδοφορίας. Έτσι σήμερα η εταιρεία διαθέτει αποθέματα 158 εκατ. ευρώ» δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης των μεγεθών του 2010 στους δημοσιογράφους ο κ. Κασκαρέλης.

Η Υδρόγειος συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των 5 πρώτων εταιρειών γενικών ασφαλειών στην Ελλάδα, ενώ, τα τελευταία 7 χρόνια, έχει αποκτήσει παρουσία και στην αγορά της Κύπρου, με την ίδρυση της θυγατρικής «Υδρόγειος Ασφαλιστική Εταιρεία Κύπρου».

Το 2010 η παραγωγή μικτών ασφαλίστρων της εταιρείας ανήλθε στα 142,5 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά ασφάλιστρα στα 113 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,6εκ. ευρώ έναντι 272.000 το 2009. Στο σύνολο της παραγωγής της μόνο το 18% προέρχεται από τα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης - το υπόλοιπο 82% είναι κατανεμημένο στην ελληνική περιφέρεια.

Το σύνολο της αξίας των επενδύσεων της εταιρείας ανήλθε στα €162εκ., μία αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με το 2009 και 100% σε σχέση με το 2006. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εστιάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε προθεσμιακές καταθέσεις, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ακίνητα.

Το management της εταιρείας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον κλάδο Ζωής μόνο εφόσον συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια ο υψηλός ρυθμός αποθεματοποίησης που της επιτρέπει η κερδοφόρος λειτουργία της.

Στον αντίποδα, κρίνει ότι δεν συντρέχουν προυποθέσεις για συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνόκτητων εταιρειών καθώς η Solvency II επιβάλει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυρούς ισολογισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v