Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mitica:Δεν μας ικανοποιεί η νέα πρόταση της Crown

Η βελτιωμένη πρόταση της Crown, που ανεβάζει το τίμημα εξαγοράς των μετοχών στα 13,5€ από 9,74€, δεν ικανοποιεί τους μικρομετόχους και τη Mitica, που εκτιμούν ότι η διαφορά από τα 30 ευρώ παραμένει τεράστια.

Mitica:Δεν μας ικανοποιεί η νέα πρόταση της Crown
Το χαμηλό τίμημα που προσέφερε η Crown στη δημόσια πρόταση προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των μικρομετόχων και της Mitica, με αποτέλεσμα η μητρική να προβεί σε βελτιωμένη πρόταση κατά 40%.

Όμως και τώρα η απάντηση είναι αρνητική, καθώς, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαφορά των 13,5 ευρώ (νέα προσφορά) από τα 30 ευρώ παραμένει τεράστια.

---Η ανακοίνωση της Mitica

Εδώ και πολλούς μήνες (σε συνέχεια παρόμοιων προσπαθειών ετών), μία εταιρία-αχυράνθρωπος της μεγαλομετόχου της Crown Hellas Can προσπαθεί να εξαναγκάσει μια ομάδα μικρομετόχων, οι οποίοι κατέχουν όμως ποσοστό που θα απέκλειε παρόμοια προσπάθεια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, να της πωλήσουν τις μετοχές τους σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή.

Πρόσφατη απόλυτα συγκρίσιμη συναλλαγή στην Ισπανία (χώρα στην οποία η ελληνική εισηγμένη έχει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της) αποκαλύπτει ότι η πραγματική αξία της μετοχής είναι περίπου €30 (δηλαδή υπερτριπλάσια της αρχικής προσφοράς).

Μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι αποτίμηση που προκάλεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (σε εφαρμογή του κακού νόμου που η ίδια η Επιτροπή επιδιώκει να καταργήσει) τοποθετεί τη μετοχή στα €13,5, δηλαδή περίπου 40% περισσότερο από την αρχική προσφορά των €9,74!

Φαίνεται ότι η αντίσταση των μικρομετόχων στον καταναγκασμό αποδίδει κάποια αποτελέσματα - πενιχρά όμως, μέχρι στιγμής. Ασφαλώς η εκτίμηση της μετοχής στα €13,5 απέχει από την τιμή των €30 ανά μετοχή, που βασίζεται στη μόνη πρόσφατη συγκρίσιμη συναλλαγή.
 
Η διαφορά αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την απόλυτη αδιαφάνεια με την οποία διενεργήθηκε η αποτίμηση της KPMG.

Αγνοώντας τα επίμονα αιτήματά τους, η KPMG αρνήθηκε να δώσει στους μικρομετόχους πρόσβαση στα στοιχεία που στηρίζουν την αποτίμησή της ή και να συνεργαστεί με τον τεχνικό τους σύμβουλο, την Ernst & Young.

Προκαλεί εντύπωση η συμπεριφορά τόσο της KPMG, που εν κρυπτώ ετοίμασε την έκθεσή της, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που το ανέχτηκε, παρότι έχει ευθύνη για τη διεξαγωγή της αποτίμησης έχοντας επιλέξει την KPMG (με ποια κριτήρια άραγε;).

Αξίζει να τονίσει κανείς ότι μέτοχοι της ευρείας διασποράς που δεν αντιστάθηκαν και δέχτηκαν την αρχική τιμή ήδη ζημιώθηκαν με τη διαφορά, ήτοι περίπου €3,74 εκατομμύρια, τα οποία φυσικά καρπώθηκε ο μεγαλομέτοχος με τη βοήθεια της διοίκησης της εισηγμένης!

Οι μικρομέτοχοι της Crown Hellas Can έχουν απέναντί τους όχι μόνο έναν άπληστο πολυεθνικό όμιλο αλλά και έναν κακό νόμο, τόσο κακό που η ίδια η Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησής του, όμως, παρ' όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον εφαρμόζει με την αδιαφανέστερη και δυσμενέστερη για τους μικρομετόχους ερμηνεία.

Αποδοχή της πρότασης της μεγαλομετόχου, ακόμα και με την αύξηση του 40%, ισοδυναμεί με επικράτηση του δίκιου του ισχυρού και με θρίαμβο της αδιαφάνειας.

Η πρόταση είναι προφανώς άδικη για τους μικρομετόχους και επομένως απαράδεκτη. Ακόμα και αν οι θεσμοί που έχουν φτιαχτεί ειδικά για την προστασία των επενδυτών αποδεικνύονται ανεπαρκείς, έχουμε πολλά άλλα νόμιμα μέσα για τη διεκδίκηση του δίκιου μας, τα οποία και θα ασκήσουμε. Η επιμονή μας δεν εξυπηρετεί μόνο τα νόμιμα δικαιώματά μας αλλά και την προστασία της μετοχικής ιδέας, που τόσο πολύ έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξαιτίας της θεσμικής ανεπάρκειας και της αδιαφάνειας που εκδηλώνονται πανηγυρικά στην περιβόητη πλέον υπόθεση της Crown Hellas Can!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο