Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "ντεσού" του μεγάλου deal Alpha-Eurobank (upd)

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Στα 3,9 δισ. η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Στο 1,25 δισ. η αύξηση κεφαλαίου, 500 εκατ. το ΜΟΔ. Στις 7 μετοχές EFG προς 5 Alpha η σχέση ανταλλαγής. Ολη η ανακοίνωση.

Τα ντεσού του μεγάλου deal Alpha-Eurobank (upd)
Σε συμφωνία για τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank κατέληξαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (δείτε το συνοδευτικό υλικό).

Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε στις 5 μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 μετοχές Eurobank, ενώ οι εκτιμώμενες ετήσιες συνέργειες διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός 3 ετών με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του προτεινόμενου σχεδίου ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ, μέσω οργανικών πρωτοβουλιών που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των 2,1 δισ., με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount, καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ενώ ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην ευρωζώνη, με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης και ο κ. Νίκος Νανόπουλος.

Το κόστος της ελληνικής ανταλλαγής ομολόγων θα κοστίσει στον ενοποιημένο όμιλο περίπου 1,2 δισ. ευρώ μετά φόρων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτες γενικές συνελεύσεις τον Νοέμβριο και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank και προτεινόμενος πρόεδρος του νέου ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Alpha Bank και η Eurobank EFG συμφώνησαν να συμπράξουν προκειμένου να δημιουργήσουν μια τράπεζα αναφοράς για την Ελλάδα και για σημαντική νέα δύναμη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.

Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, η νέα τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας ως σημείου προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συγχώνευση αυτή είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική στήριξη που έχουμε από διεθνείς κορυφαίους επενδυτές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την ενισχυμένη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στη νέα μεγάλη τράπεζα»
.

Ο πρόεδρος της Eurobank EFG, κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, δήλωσε:

«Χαιρετίζω την προτεινόμενη συγχώνευση και τη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στο νέο σχήμα. Σήμερα δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός «πρωταθλητής» στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια, που συνδυάζει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ένα ταλαντούχο και αφοσιωμένο διοικητικό επιτελείο με εξαιρετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες.

Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο ενιαίο σχήμα θα λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι καλά τοποθετημένο όχι μόνο για να αντέξει τους κραδασμούς της παρούσας οικονομικής αναταραχής αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας».

Δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

"Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα – σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη.

Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα.

Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας". 

Ξεκίνησε στις 14:30 η διαπραγμάτευση των μετοχών

Στις 14.30 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των δύο τραπεζικών μετοχών και όλων των παραγώγων προϊόντων, όπως αποφάσισε νωρίτερα το ΧΑ.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Κλεισμένο από το μεσημέρι του Σαββάτου θεωρείται το deal μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank, με αντικείμενο τη συνένωση των δύο τραπεζών και τη σημαντική ενίσχυση κεφαλαίων, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου θα είναι έως 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μετατρέψιμο ομολογιακό θα φτάσει στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας άθροισμα στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλοι "πυλώνες" ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην ενίσχυση των κεφαλαίων, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, καθοριστικό ρόλο παίζει η συμμετοχή του Κατάρ (και συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%) μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μιας εκ των δύο τραπεζών, τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και της Eurobank EFG θα συνεδριάσουν σήμερα για να επικυρώσουν το deal και θα δώσουν κοινή  συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Hilton στις 14:00. Σύμβουλοι των δύο τραπεζών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η Goldman Sachs και η Barclays.

"Η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται κλεισμένη", δήλωσε το στέλεχος, προσθέτοντας ότι το νέο σχήμα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι μία από τις μεγαλύτερες 25 τράπεζες στην Ευρώπη.

"Το Κατάρ θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής", συμπλήρωσε χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι κι ο μεγαλύτερος. Να σημειωθεί ότι το Κατάρ έχει ήδη συμμετοχή στην Barclays και στην Credit Suisse.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr, το ποσοστό του Κατάρ στη νέα τράπεζα που θα προκύψει τελικά υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 15% - 16%. Σημειώνεται ότι στην αύξηση θα συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι των υπό συγχώνευση τραπεζών και η σχέση ανταλλαγής μεταξύ Eurobank και Alpha Bank θα είναι υπέρ των μετόχων της τελευταίας. Σύμφωνα με το Reuters η σχέση ανταλλαγής θα είναι επτά μετοχές Eurobank για 5 μετοχές Alpha Bank.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος δεν ήθελε να αναφερθεί στο μέγεθος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αν και συνάδελφός του από την άλλη τράπεζα ανέφερε ότι το ύψος θα προσδιοριστεί αφού ληφθούν υπόψη οι συνέργειες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των δύο τραπεζών στο εξωτερικό όπου έχουν κοινή παρουσία, π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α.

Σύμφωνα όμως με πηγές του euro2day.gr, η αύξηση κεφαλαίου θα είναι έως 1,5 δισ. ευρώ και το μετατρέψιμο ομολογιακό στα 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας άθροισμα στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό έως τα 3,5 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθεί από τους υπόλοιπους πυλώνες ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας.  

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της διοικητικής πυραμίδας της νέας τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος θα ασκεί καθήκοντα προέδρου, ενώ θα υπάρξουν δύο θέσεις διευθυνόντων συμβούλων, τις οποίες θα καλύψουν οι νυν διευθύνοντες σύμβουλοι των Alpha Bank και Eurobank, οι κ. Δημήτρης Μαντζούνης και Νικόλαος Νανόπουλος, αντίστοιχα.

Πηγές που βρέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κοντά στις δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε καλό κλίμα και το deal σφραγίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν υπήρξε τελική θετική απάντηση από την πλευρά του Κατάρ. 

Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση της Alpha Bank με τη Eurobank θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, 8 εκατομμύρια πελάτες και 2.000 καταστήματα στην Ελλάδα και στην ανατολική Ευρώπη (περισσότερες από 10 χώρες).

Σύμφωνα με τη Euroxx, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ύψους 103 δις. ευρώ και καταθέσεις 78 δις. ευρώ.

Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανέρχεται στα 32,8 δις. ευρώ (13,5 δις. από Alpha και 19,3 δις. από Eurobank), που αντιστοιχεί στο 22,7% του συνολικού ενεργητικού της συνδυασμένης τράπεζας.

Το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων της τράπεζας θα διαμορφωθεί στα 13,4 δις. ευρώ ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ανέλθει στο 9,5% περίπου, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 να διαμορφώνεται στο 11,9%.

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής του Κατάρ ήταν, με βάση πληροφορίες, και το σημείο καμπής προκειμένου να προχωρήσει στην τελική φάση το εγχείρημα, καθώς για να έχει πραγματικό νόημα η κίνηση θα έπρεπε να διασφαλιστεί ικανή εισροή φρέσκου χρήματος από μεγάλους επενδυτές.

Η κυβέρνηση είναι ενήμερη και απολύτως θετική απέναντι στην εξέλιξη. Είναι δε προφανές ότι η ευόδωση του εγχειρήματος θα προκαλέσει... καραμπόλες σε όλο το σύστημα αφού ανατρέπει συσχετισμούς και ισορροπίες ετών.

Σημειώνεται ότι ήδη από την Παρασκευή το euro2day.gr είχε καταγράψει τις πρώτες πληροφορίες για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο deal συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, αλλά και ότι επρόκειτο να ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.

Τα κλειδιά τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ άνοιξαν τον δρόμο στις εξαιρετικά γρήγορες επαφές μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank ήταν τρία:

1) Η κάθετη πτώση των αποτιμήσεων το τελευταίο διάστημα, που εφόσον συνεχιζόταν θα καθιστούσε πλέον απαγορευτική τη διενέργεια των σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που προβλέπεται να απαιτηθούν στο προσεχές διάστημα εξαιτίας του roll οver στα ομόλογα αλλά και της γενικότερης συγκυρίας που συνεχίζει να επηρεάζει τις προβλέψεις επί των δανειακών χαρτοφυλακίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναμενόμενη εκτίμηση των προβλέψεων των τραπεζών από την BlackRock, την οποία ορθώς επισήμανε ο αναγνώστης μας Νίκος Καραβαζάκης.

Ιδιαίτερη πίεση, όμως, παρότι το θέμα δεν φαίνεται να έχει κλείσει τελεσίδικα, άσκησαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι τυχόν προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές (αυτό είναι ερμηνεία του υπουργού σε εδάφιο του αναθεωρημένου μνημονίου - αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητώς) και πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σύντομα επάρκεια κεφαλαίων της τάξεως του 10% (ενώ ελπίζεται ότι αυτό θα μπορούσε να αναβληθεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα).

2) Οι συνέργειες που μπορεί να επιτευχθούν εντός και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ προβλέψεων τα επόμενα χρόνια. Το λεπτό σημείο είναι ότι οι συνέργειες αυτές προεξοφλούνται ως παρούσα αξία και λαμβάνονται υπ' όψιν στην πρόβλεψη της μελλοντικής κεφαλαιακής επάρκειας, άρα ως ένα σημείο περιορίζουν εξαρχής της επιπτώσεις από τις απομειώσεις ομολόγων και τις προβλέψεις που υφίστανται οι τραπεζικοί ισολογισμοί.

3) Η ανάγκη προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων (σε αυτήν τη συγκυρία μόνο από το εξωτερικό) προκειμένου να βελτιωθούν αμέσως οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι προφανές ότι ένα μεγαλύτερο σχήμα, με ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και με συνέργειες που μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες, αποκτά σαφώς μεγαλύτερη ελκυστικότητα για στρατηγικούς και μη επενδυτές

Κι ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που αφενός επιτρέπει σημαντικές μειώσεις δαπανών κι αφετέρου έχει ελαχιστοποιήσει τη διαμάχη των τραπεζών, για μερίδια αγοράς στα δάνεια, διότι σε άλλες περιόδους θεωρούνταν δεδομενο ότι ενδεχόμενη συνένωση μεγάλων τραπεζών θα είχε δυσμενή αποτελέσματα στα δανειακά χαρτοφυλάκια και το άθροισμα του 1+1 δεν θα ήταν 2 αλλά λιγότερο, λόγω εκροής υφιστάμενων πελατών αμφοτέρων των τραπεζών, που θα έψαχναν για άλλη δεύτερη τράπεζα στις συναλλαγές τους.

Απολύτως θετική η κυβέρνηση

Ενθουσιώδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day.gr, είναι και η υποδοχή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο deal, καθώς αφορά σε δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες αλλά και στη σημαντική νέα επένδυση από το εξωτερικό (το κρατικό fund του Κατάρ), οπότε ελπίζεται ότι θα επιδράσει θετικά εντός και εκτός χρηματιστηριακής αγοράς, σε μια περίοδο όπου το κλίμα είχε βαρύνει σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, με επίκεντρο τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, εφόσον ευοδωθεί τελεσίδικα το εγχείρημα και δεν υπάρξουν νέες πολύ δυσμενείς εξελίξεις, απομακρύνει τον κίνδυνο κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), βγάζοντας από το τραπέζι την περίπτωση των δύο τραπεζών.

Και τέλος, μια κίνηση αυτού του είδους είναι πολύ πιθανό ότι θα αποτελέσει έναυσμα για ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, και μάλιστα σύντομα.

ΟΤΟΕ: "Αναμένουμε τις ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες"

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την απασχόληση των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των τραπεζών και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων, σχολιάζει η ΟΤΟΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ΟΤΟΕ, αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν στη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε κάθε περίπτωση, στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες τραπεζών, η ΟΤΟΕ τονίζει ότι πρέπει να διασφαλίζονται:

1. Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.
2. Η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
3. Η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων τραπεζών.

Για τον σκοπό αυτόν, η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, την κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα.

Μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των δύο τραπεζών, η ΟΤΟΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παρέμβει με θετικό τρόπο σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων στις τράπεζες".

Σχόλιο Συνασπισμού για τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank

"Η εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank αποτελεί μια αμυντικού χαρακτήρα κίνηση και έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη των τραπεζών.

Σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν παίζει τον ρόλο του στη χρηματοδότηση της αγοράς και των επιχειρήσεων και ουσιαστικά στηρίζεται στο ελληνικό δημόσιο και στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει τον ρόλο του στην κατεύθυνση του αποφασιστικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, ενώ αποκτά πλέον ακόμα μεγαλύτερη αξία η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας νέων τραπεζών ειδικού σκοπού είναι απαραίτητη για τη στήριξη και χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας.

Η εξαγγελθείσα συγχώνευση δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει αφορμή για την απώλεια θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες τράπεζες".

Βενιζέλος: Θετική εξέλιξη το deal - Μήνυμα εμπιστοσύνης από Κατάρ

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τη συμφωνία συγχώνευσης της Alpha με τη Eurobank ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του Κατάρ στέλνει διεθνώς μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην απόφαση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank να προχωρήσουν τις διαδικασίες συγχώνευσής τους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση των δύο τραπεζών να προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v