Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κόντρα Αττικών Εκδόσεων - Λυμπέρη

Σκληρή κόντρα μεταξύ των εκδοτικών οίκων ”Αττικές Εκδόσεις” και ”Εκδόσεις Λυμπέρη” βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την κυκλοφορία του περιοδικού PC Magazine από το 2005 και μετά.

Σκληρή κόντρα Αττικών Εκδόσεων - Λυμπέρη
Σκληρή κόντρα μεταξύ των εκδοτικών οίκων ”Αττικές Εκδόσεις” και ”Εκδόσεις Λυμπέρη” βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την κυκλοφορία του περιοδικού PC Magazine από το 2005 και μετά.

Πρόσφατα η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία Αττικές Εκδόσεις ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα έκδοσης του περιοδικού PC magazine για την Ελλάδα και την Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου 2005 με συμφωνία που υπέγραψαν με την εταιρία ZIFF DAVIS MEDIA INC των ΗΠΑ στο πλαίσιο ανάπτυξης του ομίλου Αττικών Εκδόσεων στο τομέα των τεχνολογικών εντύπων.

Στην εξέλιξη αυτή απάντησε με ανακοίνωση που εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό χρηστών η εισηγμένη ”Λυμπέρης” χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.

Πρόσφατα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λυμπέρης, η Ziff Davis κατήγγειλε αναίτια την ανωτέρω σύμβαση. Η Libecom θεωρεί ότι η ανωτέρω καταγγελία είναι άκυρη και συνεπώς ανίσχυρη, καθώς αποτελεί προϊόν ενός πρωτοφανούς αθέμιτου σχεδίου το οποίο η Ziff Davis κατήρτισε και εκτέλεσε από κοινού με ανώτερο στέλεχος της εταιρίας μας με σκοπό να εκμεταλλευτούν προς όφελος αυτών και τρίτων συνεργατών τους, τις σημαντικότατες επενδύσεις που έκανε η εταιρία προκειμένου το PC Magazine να αποκτήσει τη φήμη και γενικότερα την κυρίαρχη θέση που κατέχει σήμερα στην ελληνική αγορά των IT περιοδικών.

Παράλληλα, έκαναν γνωστό ότι η Libecom έχει ήδη προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη κατά της Ziff Davis καταθέτοντας αρχικά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής η οποία εκδικάζεται την προσεχή Τρίτη, 9 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο δε της αίτησης αυτής, αναφέρουν οι Εκδόσεις Λυμπέρη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει ήδη εκδώσει την από 28.9.2004 προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσεται η Ziff Davis να συνεχίσει να εκτελεί τη σύμβαση που έχει καταρτίσει με την εταιρία μας για την έκδοση στην Ελλάδα του περιοδικού PC Magazine.

Στις αιτιάσεις της ”Λυμπέρηςαπαντούν με εκτενή τους ανακοίνωση οι Αττικές Εκδόσεις, επισημαίνοντας ότι από την ημέρα της ίδρυσής τους διακρίνονται για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα των λόγων και των έργων τους και από την ηρεμία στις αντιδράσεις τους, ηρεμία που πηγάζει από την ισχύ της ηγετικής τους θέσης στην αγορά του περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα.

Οι Αττικές Εκδόσεις, όπως αναφέρουν, πράττουν και σπανίως ομιλούν. Επειδή όμως η σιωπή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παρούσα ανακοίνωση η οποία δίνει την πραγματική διάσταση των γεγονότων γύρω από το θέμα του τίτλου ”PC Magazine” για την Ελλάδα.

- Η άδεια της Libecom, για την έκδοση του PC Magazine στην Ελλάδα, λήγει την 31-12-2004, μετά από την άσκηση συμβατικού δικαιώματος μη ανανέωσής της, από την ιδιοκτήτρια του τίτλου Ziff Davis Media (ΗΠΑ).

- Η ανανέωση για το 2005 εναπόκειτο (όπως παγίως ισχύει στια άδειες έκδοσης περιοδικών) στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της ιδιοκτήτριας του τίτλου Ziff Davis Media (ΗΠΑ).

- Ωστόσο, ο όμιλος Λυμπέρη, αγνοώντας τους όρους των συμφωνιών που έχει υπογράψει, έχει αποδυθεί σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο δυσφήμισης της ιδιοκτήτριας, της νέας αδειούχου και τελικά, του ίδιου του τίτλου ”PC Magazine”, που νόμιμα παύει να εκδίδει στο τέλος του έτους.

Με νομικά αβάσιμες δικαστικές ενέργειες, ο όμιλος Λυμπέρη επιχειρεί να δημιουργήσει μια ”εικονική πραγματικότητα” περί δήθεν ”κλοπής” πράγματος που ποτέ δεν του ανήκε.

- Η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών, που παραπλανητικά παρουσιάζει ως ”πρώιμη δικαίωση” ο όμιλος Λυμπέρη, απλά επιτάσσει το αυτονόητο, δηλαδή, τη συνέχιση έκδοσης του PC Magazine από τη Libecom, έως τη συζήτηση της αίτησης, εντός του 2004. Αυτό το δικαίωμα όμως της Libecom, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.

- Ο όμιλος Λυμπέρη, όχι μόνον υποχρεούται συμβατικά να αποξενωθεί πλήρως του τίτλου PC Magazine, από τις 31-12-2004 και μετά, αλλά επιπλέον, οφείλει να απέχει και από κάθε ανταγωνιστική προς τον τίτλο ενέργεια, για περίοδο ενός έτους, που αρχίζει την 1-1-2005.

- Τα παραπάνω ο όμιλος Λυμπέρη επεδίωξε να αποσιωπήσει προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση στη διαφημιστική αγορά και το κοινό. Ο όμιλος Λυμπέρη προσπάθησε να παραπλανήσει ήδη το κοινό και την αγορά με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 22/07/2004, όπου διαβεβαίωνε πως κατέχει τα δικαιώματα έκδοσης του PC Magazine τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2005, ενώ είχε ήδη γίνει αποδέκτης επιστολής η οποία τον ενημέρωνε ότι η Ziff Davis Media δεν επιθυμεί την ανανέωση της σύμβασης μαζί του μετά από το τέλος του έτους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ”Εκδόσεις Λυμπέρη”, εταιρία εισηγμένη στο ΧΑ, επεδίωξε να παραπλανήσει και το επενδυτικό κοινό, αντί να το ενημερώσει ως όφειλε για τις επιπτώσεις στην εταιρία από τη μη ανανέωση της εν λόγω σύμβασης.

- Οι απειλές και οι δυσφημιστικοί ισχυρισμοί που εξαπολύει ο όμιλος Λυμπέρη, μεταξύ άλλων και κατά των Αττικών Εκδόσεων, πολύ σύντομα θα καταρρεύσουν πλήρως.

- Οι Αττικές Εκδόσεις με σοβαρότητα και ηρεμία ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους από 1-1-2005 με τη Ziff Davis Media, δίχως να διατυμπανίσουν ανούσια την ισχυρή τους θέση. Στον αντίποδα, η Libecom και ο πρόεδρός της με τον θιγμένο εγωισμό, αποδύθηκαν σε έναν αγώνα επίρριψης ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, δημιουργίας εντυπώσεων και ”συνωμοτικών σεναρίων”.

Λυπούμαστε για τον τρόπο ”υγιούς ανταγωνισμού” που επέλεξε να ακολουθήσει έναντι των Αττικών Εκδόσεων ο όμιλος Λυμπέρη. Η προσπάθεια επίρριψης σε τρίτους εσωτερικών προβλημάτων του που, ενδεχομένως, συνετέλεσαν στη μη ανανέωση της άδειας του PC Magazine, είναι ”εκ γενετής καταδικασμένη, τόσο νομικά, όσο και επιχειρηματικά”.

Οι Αττικές Εκδόσεις θα εξασφαλίσουν, με τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα, την προστασία του τίτλου PC Magazine και της φήμης τους από αθέμιτες ενέργειες του ομίλου Λυμπέρη, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v