Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha – Eurobank: Σε πλήρη διάσταση απόψεων

Γενική συνέλευση μετά το PSI για τελικές αποφάσεις προαναγγέλει η Alpha. Μόνη αίρεση ήταν οι άδειες των αρχών υποστηρίζει η Eurobank. Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ υπερ του ντιλ. Έρευνα στις συναλλαγές επί των δύο μετοχών.

Alpha – Eurobank: Σε πλήρη διάσταση απόψεων
Σε επανεξέταση των όρων ή ακόμη και του συνολικού πλαισίου της συμφωνίας συγχώνευσής τους προχωρούν, όπως όλα δείχνουν, οι διοικήσεις των Alpha Bank και Eurobank, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στο PSI. Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των δυο τραπεζών υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων για το θέμα της συγχώνευσης των δυο ομίλων και το PSI.

Μια μόλις εβδομάδα μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συγχώνευσης με μια λιτή ανακοίνωση η Alpha Bank έθεσε την πορεία της συγχώνευσης επ αμφιβόλω, τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνία.

Με δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, γνωστοποιεί ότι θα αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI ώστε να συγκαλέσει γενική συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη απόφασης.

Το πρωί της Τρίτης, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank προκειμένου να εξετάσει τις νέες παραμέτρους αλλά και τα αποτελέσματα των πυρετωδών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών από το Σαββατοκύριακο.

Στην πρωινή ανακοίνωση της Alpha έσπευσε να … απαντήσει η Eurobank εκτιμώντας ότι "δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της συγχώνευσης". "Είμαστε σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό" τονίζει η πρωϊνή ανακοίνωση της Eurοbank, κινούμενη σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Σε δεύτερη ανακοίνωση της το απόγευμα της Δευτέρας, μάλιστα, η EFG σημειώνει ότι "η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των 2 τραπεζών που αποφάσισαν οι ΓΣ της 15ης Νοεμβρίου 2011 είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών". Προσθέτει δε ότι "παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των ΓΣ δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+, ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό".

Στο θέμα παρενέβη και το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του στην οποία φαίνεται ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Σε αυτήν, αφού σημειώνει ότι είχε χαιρετίσει τη συμφωνία των δύο πλευρών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διοικήσεις των τραπεζών παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις με το PSI και ότι "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπ' όψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δύο τράπεζες".

Το PSI, η ρήτρα και η σχέση ανταλλαγής

Οι μέτοχοι Alpha και Eurobank ενέκριναν στις 15 Νοεμβρίου την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, με σχέση ανταλλαγής 7 μετοχές Eurobank για κάθε 5 μετοχές Alpha. Όπως σε κάθε τέτοια συμφωνία, υπάρχει γενική ρήτρα επανεξέτασης της εφόσον υπάρξει σημαντική μεταβολή των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποφασίστηκαν.

Το θέμα είχε θίξει η στήλη Χαμαιλέων (Καυτά tips για Black Rock και Alpha- Eurobank) στις 11 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το κρίσιμο θέμα είναι η εξέλιξη στο θέμα του PSI και των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha υπενθυμίζει ότι υπήρξε ρητή δήλωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Alpha Bank και Eurobank προς την γενική συνέλευση των μετόχων τους με την οποία βεβαιώθηκε αμοιβαία η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής του.

Ως εκ τούτου, σημειώνει με νόημα η ανακοίνωση της Alpha, η απόφαση της γενικής συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου στηρίχθηκε πάνω στο PSI του Ιουλίου «κατ’ αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την αλλαγή των συνθηκών, λόγω των εξελίξεων στο PSI, επικαλείται εμμέσως πλην σαφώς η Alpha Bank, σημειώνοντας ότι δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης «συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement - PSI)» .

Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα βρίσκονται τα στελέχη του ομίλου EFG κ.κ. Αντωνάτος, Πεταλάς και Μουσετίλ.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η απόφαση της συγχώνευσης ελήφθη στις 15 Νοεμβρίου, μετά δηλαδή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% καθώς και ότι οι δύο τράπεζες παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το IIF.

Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι Alpha και Eurobank συμμετέχοντας στην Επιτροπή Ομολογιούχων είχαν και έχουν από πρώτο χέρι πληροφόρηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το PSI.

Στο τραπέζι και το θέμα των πρόσθετων προβλέψεων λόγω BlackRock;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυστοκία στο θέμα του αν και κατά πόσο πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η σχέση ανταλλαγής βάσει της οριστικής συμφωνίας για το PSI, επαναφέρει στο τραπέζι και το θέμα των πρόσθετων προβλέψεων που θα κρίνει η Τ.τ.Ε. ότι απαιτούνται βάσει της διαγνωστικής μελέτης από τη BlackRock.

Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια νέα συμφωνία, η οποία θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις νέες συνθήκες της αγοράς, χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιτευχθεί. Ωστόσο, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Πηγές και από τις δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι, με βάση τη συμφωνία, και αφού τακτοποιήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπρεπε εντός των επόμενων δύο, το αργότερο τριών, εβδομάδων να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας τράπεζας.

Η επιδείνωση, όμως, της ελληνικής οικονομίας και το καυτό ζήτημα της ανταλλαγής ομολόγων αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης στενεύουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα περιθώρια υλοποίησης των επόμενων βημάτων της αρχικής συμφωνίας.

"Οι πιθανότητες επιτυχίας του deal έχουν περιοριστεί σημαντικά", τόνισε στο euro2day στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Οι πρωϊνές ανακοινώσεις Alpha και Eurοbank

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αlpha Bank έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημερώνει ότι, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement - PSI), δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias.

Ευθύς ως υπάρξουν οριστικά δεδομένα, η Τράπεζα θα επανέλθει διά νεοτέρας ανακοινώσεως προς το επενδυτικό κοινό".

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Eurobank έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής της, η Εurobank δηλώνει ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατό και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της".

Οι απογευματινές
ανακοινώσεις των δυο τραπεζών

Η απογευματινή ανακοίνωση της Alpha Bank έχει ως εξής:

H Αlpha Bank προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει ΓΣ και να λάβει αποφάσεις αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την τράπεζα και σε συνέχεια της από 30ης Ιανουαρίου 2012 ανακοινώσεως της Alpha Bank και της από αυτής ημερομηνίας επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δια της οποίας γνωστοποιήθηκε στην Τράπεζα η απόφαση περί προσωρινής αναστολής διαπραγματεύσεως των μετοχών της, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1) Με τη σημερινή της ανακοίνωση, η Τράπεζα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, επί του παρόντος, δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (Private Sector Involvement – PSI) με άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα.

2) Επισημαίνεται ότι η, από 15ης Νοεμβρίου 2011, απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+), καθότι, δια ρητής δηλώσεως των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευομένων τραπεζών προς το έτερο και προς την οικεία Γενική Συνέλευση αυτών, βεβαιώθηκε αμοιβαίως η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής του. Κατ’ ακολουθία, η υπόψη απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης εδράσθηκε επί του ανακοινωθέντος (από 21.7.2011) σχεδίου PSI, κατ’ αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων.

3) Ενόψει των ανωτέρω, η Τράπεζα προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως.


Η απογευματινή ανακοίνωση της Eurobank έχει ως εξής:

Όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης και οι συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις.

Οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27/10, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των ΓΣ και των δύο τραπεζών που ενέκριναν τη συγχώνευση με ποσοστό πάνω από 97%.

Παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των ΓΣ δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+, ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό.

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2011, υψηλόβαθμα στελέχη των 2 τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI+ με το ελληνικό δημόσιο, το IIF και την τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων.

Οι τελικές ανάγκες σε κεφάλαια της κάθε τράπεζας θα προσδιοριστούν από την ΤτΕ, συνυπολογίζοντας όχι μόνο τα αποτελέσματα του PSI+ αλλά και τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock, την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, την αξιολόγηση της συνολικής τους έκθεσης σε άλλους κινδύνους, την αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων, τις συνέργις λόγω συγχώνευσης καθώς και τις υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Όλες οι προυποθέσεις και οι άδειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης έχουν εκπληρωθεί και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες για την ελληνική οικονομία και συμβάλλει, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τις διοικήσεις και των δύο τραπεζών, στην επιτάχυνση εξόδου της χώρας από την κρίση και την αναμόρφωση και ενδυνάμωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v