Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ζημία 4,6 δισ. ευρώ από το PSI

Ζημία ύψους 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2011 η Eurobank λόγω απομείωσης 4,6 δισ. στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων. Στα 875 εκατ. τα ίδια κεφάλαια. Ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα. Ο λογαριασμός από Blackrock.

Eurobank: Ζημία 4,6 δισ. ευρώ από το PSI
Ζημιά ύψους 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2011 η Eurobank λόγω της απομείωσης στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής.

Ειδικότερα σε σχέση με το PSI, η τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της αξίας των Ομολόγων και Λοιπών Εγγυημένων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Eurobank EFG στο χαρτοφυλάκιό της συνολικού ύψους €7,3δισ. ανήλθε σε €4,6δισ. μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας το 2011.

Στα 4,2 δισ. ευρώ τα κεφάλαια από ΤΧΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους Ευρώ 4,2 δισ. ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 8%, όπως προκύπτει από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. 


Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της EFG έχουν ως εξής: 

- Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (-€29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας 

- Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους €5,5δισ., εκ των οποίων €4,6δισ. από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές €856εκ. που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού (goodwill)) 

- Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων €875εκ. μετά την πλήρη επίπτωση του PSI 

- Η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της Eurobank Tekfen βελτιώνει τη Ρευστότητα περίπου κατά €3,5δισ. και ισοδυναμεί με ενίσχυση των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά €1δισ., συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012 

- Σταθεροποίηση, παρά την κρίση, των Καθαρών Οργανικών Εσόδων προ Προβλέψεων σε €1,2δισ. 

- Αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 4,7% το 2011 και επιδείνωση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ΄ τρίμηνο του έτους 

- Μείωση Λειτουργικών Δαπανών κατά 6,4% το 2011 και 15,5% την τελευταία τριετία 

- Καθαρά Κέρδη Νοτιοανατολικής Ευρώπης €60εκ. με σημαντική αύξηση οργανικών κερδών

Όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Νικόλαος Νανόπουλος: «Η κορύφωση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας το 2011 κατέστησε αναπόφευκτες, επίπονες όσο και αναγκαίες αποφάσεις για την αποτροπή της κατάρρευσης της χώρας. Για την Eurobank EFG, όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, η συμμετοχή χωρίς δεύτερες σκέψεις στη διαδικασία μείωσης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του PSI, ήταν ενδεδειγμένη απόφαση.

Η απόφαση αυτή, έχει βαρύτατο κόστος για τους μετόχους μας και επηρεάζει καθοριστικά τόσο την κεφαλαιακή μας θέση όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα καλύψει τις κεφαλαιακές απώλειες από το PSI και δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας αποτελούσε πάντοτε προτεραιότητα για την Τράπεζά μας. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων μας, με σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που βελτιώνουν σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά μας και τη ρευστότητά μας. Παράλληλα το 2011, πετύχαμε ικανοποιητικές λειτουργικές επιδόσεις, εν τω μέσω μιας εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα της Eurobank EFG να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις ενόψει και των δυσμενών συνθηκών του 2012.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όπως πάντα με στρατηγική και όραμα στις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων μας, την εμπιστοσύνη των πελατών μας και με την στήριξη των μετόχων μας, θα συμβάλουμε ενεργά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
»

PSI & Κεφαλαιακή Ενίσχυση

Σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η Eurobank EFG παρέμεινε αρωγός της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.

Η απομείωση της αξίας των Ομολόγων και Λοιπών Εγγυημένων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Eurobank EFG στο χαρτοφυλάκιό της συνολικού ύψους €7,3δισ. ανήλθε σε €4,6δισ. μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας το 2011.

Τα τελευταία 2 χρόνια η Eurobank EFG υλοποιεί ένα Πρόγραμμα Οργανικής Ενίσχυσης των Κεφαλαίων της, βελτιώνοντας το δείκτη των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier I) κατά 80 μονάδες βάσης σε 9,8% (εξαιρουμένου του PSI) το 2011, μέσω οργανικών ενεργειών, με σημαντικότερη την πώληση της Polbank EFG.

Λαμβανομένης υπόψη της επαναγοράς υβριδικών και λοιπών ομολογιακών τίτλων από τη διεθνή και εγχώρια κεφαλαιαγορά, που έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς και της συμφωνίας πώλησης της Eurobank Tekfen στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Γ΄ τρίμηνο του 2012, ο δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε pro-forma βάση σε 11,0% στο τέλος του 2011, που ισοδυναμεί με κεφαλαιακή ενίσχυση €1δισ.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθεια οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων της και με άλλες πρωτοβουλίες, όπως την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και την μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Μετά την πλήρη επίπτωση από το PSI, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε €875εκ.

Παράλληλα με τις ανωτέρω πρωτοβουλίες, δρομολογείται Σχέδιο Επανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Τρόικα με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η Eurobank EFG στοχεύει να ενεργοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, πιστεύοντας στη σημασία της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος ώστε αυτό να συμβάλει ενεργά στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη διατήρηση του σημαντικού ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαγνωστική Μελέτη της BlackRock

Τα αποτελέσματα της Διαγνωστικής Μελέτης της BlackRock πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Τράπεζας και την αξιοπιστία των διαδικασιών χρηματοδότησης των πελατών της. Η μελέτη της BlackRock, βασιζόμενη σε δυσμενείς μακροοικονομικές παραδοχές εκτιμά συνολικές πιθανές προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων σε βάθος τριετίας ύψους €4,2δισ. στο «Βασικό Σενάριο» και €5,4δισ. στο «Ακραίο Σενάριο».

Μετά τις επιβαρύνσεις για λόγους πρόσθετης ασφάλειας που προσέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ζημιές διαμορφώνονται σε €4,9δισ. στο «Βασικό Σενάριο» και €6,5δισ. στο «Ακραίο Σενάριο». Έναντι αυτών των πιθανών μελλοντικών ζημιών, η Eurobank EFG διαθέτει ήδη συσωρευμένες προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλειών συνολικού ύψους €3,4δισ. και συνεπώς οι απαιτούμενες προβλέψεις που χρειάζεται να εγγράψει η Eurobank EFG στα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε €1,5δισ. στο «Βασικό Σενάριο» και €3,1δισ. στο «Ακραίο Σενάριο», συγκρινόμενες με €1,1δισ. που ελήφθησαν το 2011.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις της Τράπεζας το 2011, προκύπτει ότι οι προβλέψεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα από την Ελλάδα ύψους €1δισ. εντός 1,5 έτους στο «Βασικό Σενάριο» και 3 ετών στο «Ακραίο». 

Eurobank: Σημαντική για Ελλάδα η επιτυχία του PSI - Ενίσχυση με 4,2 δισ. από ΤΧΣ

Η επιτυχία του PSI ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημείωσαν μεταξύ άλλων στελέχη της Eurobank στη τηλεδιάσκεψη.

Αναλυτικότερα αναφέρθηκε ότι το νέο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας. Η χώρα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, ενώ περίπου στο 5% εκτιμάται για φέτος η μείωση του ΑΕΠ.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι κρίσιμη παράμετρο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη αποτελεί το εργασιακό κόστος, αν και η απώλεια ανταγωνιστικότητας έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 50% περίπου μέσα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Αναμένεται μάλιστα πλήρης αποκατάσταση το 2013.

Η χρηματοδότηση της EFG Eurobank από την ΕΚΤ είναι στα 18 δισ. ευρώ, ενώ στα 30 δισ. ευρώ είναι η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.

Η ρευστότητα αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση της διάθεσης της Polbank και της Tefken.

Επιπλέον στελέχη της Eurobank επισημαίνουν ότι το ΤΧΣ εξασφαλίζει άμεσα 4,2 δισ. ευρώ για να επαναφέρει το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειαςτης EFG Eurobank άνω του 8%.

Σημείωνεται ότι ο δείκτης EBA Core Tier 1 θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο 9% το Σεπτέμβριο του 2012 και στο 10% τον Ιούνιο του 2013.

Η συμφωνία για την πώληση της Eurobank Tefken στην Burgan Bank of Kuwait έχει υπογραφεί και η ολοκλήρωση της θα ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2012. Η συναλλαγή της Polbank θα "κλείσει" τον Απρίλιο.

Επιπλέον, το μέγιστο ύψος απαιτούμενων προβλέψεων για την επόμενη 3ετία ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης της BlackRock, σύμφωνα με την παρουσίαση της EFG Eurobank στο conference call.

Ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι οι απαιτούμενες προβλέψεις θα καλυφθούν από τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα σε ορίζοντα τριετίας.

Τα 18 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τα 12 δισ. ευρώ που αφορούν τον ELA, αν τα πράγματα κινηθούν βάσει του σχεδιασμού, μπορεί να μειωθούν έως και 5 δισ. ευρώ. στους επόμενους μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν κάτι στο σχεδιασμό.

Η συνολική εικόνα για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο ενώ το μόνο που είναι γνωστό είναι η συμμετοχή 10% από τους υφιστάμενους μετόχους.

Οι πιο μεσοπρόθεσμες ανάγκες κεφαλαίου αλλά και οι όροι αυτών των εργαλείων είναι ακόμη υπό συζήτηση ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και την τρόικα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την ΤτΕ στις επόμενες εβδομάδες.

Η απομείωση των 7,3 δισ ευρώ από τη συμμετοχή στο PSI ήταν 79% για την EFG Eurobank και ανήλθε στα 5,8 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του PSI είχε ως αποτέλεσμα την αντιστροφή του κλίματος στο τομέα των καταθέσεων από Μάρτιο και μετά και η τάση αυτή συνεχίζεται και στο 2ο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v