Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχήμα Alpha-EFG θα χρειαζόταν κεφάλαια 9 δισ.

"Η ακύρωση της συγχώνευσης δεν ήταν θέμα σχέσης ανταλλαγής. Το νέο σχήμα θα έπρεπε να αντλήσει 9 δισ. ευρώ", είπε ο Γ. Κωστόπουλος. Xάνονται πολύτιμες συνέργειες 750-800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλώνει ο Δ. Πολίτης της EFG.

Το σχήμα Alpha-EFG θα χρειαζόταν κεφάλαια 9 δισ.
«Η ακύρωση της συγχώνευσης δεν ήταν θέμα σχέσης ανταλλαγής. Το νέο σχήμα θα έπρεπε να αντλήσει 9 δισ. ευρώ και εγώ ως πρόεδρος αυτού του σχήματος δεν θα μπορούσα να σας προτείνω υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες κάτι τέτοιο». Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος στη γενική συνέλευση της τράπεζας, στην οποία ματαιώνεται και τυπικά η προσπάθεια συγχώνευσης με τη Eurobank. Θέση με την οποία ουσιαστικά διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Eurobank, Δ. Πολίτης

Οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες θα οδηγούσαν σε άμεση κρατικοποίηση του νέου σχήματος. Τα κεφάλαια είναι πολλά και δεν θα μπορούσαμε να τα αντλήσουμε», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «δυστυχώς πρέπει να ακυρώσουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία αυτής της νέας τράπεζας, η οποία θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος».

Eurobank: Εχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας - Οι οφέλειες θα ήταν 750-800 εκατ. ευρώ

Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της Eurobank, ο κ. Δ. Πολίτης, ο οποίος τόνισε ότι η τράπεζα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την ακύρωση της συγχώνευσης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δημήτρης Πολίτης, γενικός διευθυντής του Τομέα Στρατηγικής & Επενδύσεων του ομίλου Eurobank EFG έλαβε το λόγο και μεταξύ άλλων ανέφερε προς τους μετόχους της Alpha Bank:

«Η Eurobank έχει επανειλημμένα εκφράσει δημόσια τις οικονομικές και νομικές αντιρρήσεις της σε αυτήν τη μονομερή αναστροφή της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και τις αρμόδιες αρχές.

Όσον αφορά τα περί μεταβολής των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς και επιβαρύνουν αναλογικά το σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Σε καμία δε περίπτωση, η μεταβολή των συνθηκών δεν επηρέασε δυσανάλογα την Alpha Bank ή την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, σ’ ένα τόσο ρευστό περιβάλλον όπως το σημερινό, με βάση ένα τέτοιο επιχείρημα, αυτό δηλαδή της μεταβολής των συνθηκών, δεν θα έπρεπε να τηρείται και να υλοποιείται καμία επιχειρηματική συμφωνία.

Επί της ουσίας, η ματαίωση της συγχώνευσης οδηγεί σε απώλεια σημαντικών συνεργειών που, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Alpha Bank και της Eurobank με τη συνδρομή του κοινού εξωτερικού συμβούλου, θα ανέρχονται σε €750-800 εκατ. ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε €4 δισ. περίπου καθαρή παρούσα αξία. Οι ωφέλειες αυτές αμβλύνουν την επιβάρυνση από το PSI, η οποία ανέρχεται σε €5,8 δισ. προ φόρων για την Eurobank και €4,8 δισ. για την Alpha Bank. Επομένως, οι Μέτοχοι της Alpha Bank (όπως άλλωστε και της Eurobank), θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από οικονομικής απόψεως εάν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση, παρά εάν η κάθε τράπεζα πορευθεί μόνη της.

Σε κάθε περίπτωση, η ματαίωση μιας συγχώνευσης αυτής της εμβέλειας, είναι ασύμβατη με την επιδιωκόμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση του ιδιωτικού του χαρακτήρα. Ευρύτερα δε, αντιστρατεύεται τη συνολική προσπάθεια για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την έξοδο της Χώρας από την κρίση.»


H ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Δεύτερη Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank, η οποία πραγματοποιήθηκε την 22.5.2012, ενέκρινε την παύση των εργασιών και της εν γένει διαδικασίας συγχωνεύσεως της “Alpha Τράπεζα Α.Ε.” δι’ απορροφήσεως της “Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E.”, την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της από 15ης Νοεμβρίου 2011 Γενικής Συνελεύσεως, την επικύρωση των πάσης φύσεως υλικών πράξεων, δηλώσεων, ανακοινώσεων και δικαιοπραξιών, ως και την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, των μελών αυτού, των προστηθέντων, πληρεξουσίων και εντολοδόχων της Τραπέζης, αναφορικά με τη συγχώνευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v