Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

InfoQuest: Οι μητρικές της ΤIM εξαγόρασαν την Q

Τη δεσμευτική προσφορά από τις εταιρίες TPG και Apax (που ελέγχουν την TIM Hellas) για την εξαγορά της Q-Telecom, έναντι τιμήματος 325 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ταυτόχρονη ανάληψη της υποχρέωσης αποπληρωμής ομολογιακού δανείου 25 εκατ. ευρώ, αποδέχτηκε η διοίκηση της Info-Quest.

InfoQuest: Οι μητρικές της ΤIM εξαγόρασαν την Q
Δεσμευτική προσφορά από τις εταιρίες TPG και Apax (που ελέγχουν την TIM Hellas) για την εξαγορά της Q-Telecom, έναντι τιμήματος 325 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ταυτόχρονη ανάληψη της υποχρέωσης αποπληρωμής ομολογιακού δανείου 25 εκατ. ευρώ, έλαβε η διοίκηση της Info-Quest.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Info-Quest αποδέχθηκε την προσφορά των TPG και Apax.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως τα μέρη θα προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση της σχετικής συμφωνίας εξαγοράς.

Τέλος, επισημαίνεται πως η διαδικασία πώλησης της Q-Telecom θα ολοκληρωθεί μετά τη λήψη των αναγκαίων κατά νόμο εγκρίσεων και αδειών των αρμοδίων αρχών.

----- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Από το κόστος περιαγωγής (roaming) που κατέβαλε η Q-Telecom στη Vodafone Hellas εκτιμά η Proton Securities ότι εξαρτάται το κατά πόσον είναι ”δίκαιη” η προσφορά των TPG και Apax για την Q-Telecom.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, η Q σήμερα καταβάλλει αντίτιμο για τη χρησιμοποίηση μέρους του δικτύου της Vodafone Hellas. Με την κίνηση των ιδιοκτητών της TIM και λόγω των συνεργιών, η Q πλέον θα εξοικονομεί το ποσό αυτό, το οποίο δεν είναι γνωστό.

Ένα ακόμη θέμα σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, είναι ο διαχωρισμός των υπηρεσιών, καθώς –όπως εξηγεί– η Q-Telecom χρησιμοποιούσε τους πόρους της μητρικής Info-Quest.

Από πλευράς στρατηγικής, η Proton Securities εκτιμά πως η TIM Hellas, μέσω της κίνησης του βασικού μετόχου της, αποκτά ένα εμπορικό σήμα το οποίο εξυπηρετεί κυρίως ”χαμηλότερα στρώματα” της αγοράς και συγκεκριμένα στον τομέα του προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

--- Η πελατειακή βάση της Q-Telecom

H πελατειακή βάση της Q-Telecom στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 έφτασε συνολικά τις 982.744 συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας όπου:

* Oι ενεργές συνδέσεις της κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 907.886 εκ των οποίων οι 874.639 αφορούν πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας και οι 33.247 αφορούν πελάτες κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο.

* Οι ενεργές συνδέσεις της σταθερής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.858 εκ των οποίων οι 11.768 αφορούν ψηφιακές συνδέσεις σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας, οι 63.090 αφορούν συνδέσεις πελατών με συμβόλαιο μέσω της επιλογής τoυ δικτύου της Q-Telecom με τη χρήση του τετραψήφιου Κωδικού Επιλογής Φορέα 1765 και Προεπιλογής Φορέα.

Το τρίτο τρίμηνο του 2005, οι καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία ανήλθαν σε 53.450.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Q-Telecom, κ. Κώστας Πριγκιπάκης ”Κατά το τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκε η δυναμική πορεία της Q με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Οι εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών καθώς και η εξαιρετική πορεία της εταιρίας από την έναρξή της έως και σήμερα, κατέστησαν την Q ελκυστική επένδυση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για την εξαγορά της. Η δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Q-TELECOM από τους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς APAX και TPG, σύμφωνα με τη σημερινή σχετική ανακοίνωση, ενισχύει τη θέση της ίδιας της Info-Quest και βεβαίως της Q-Telecom στην Ελληνική αγορά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v