Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς χτύπησαν οι τζιχαντιστές στο Παρίσι

Σε κατάσταση συναγερμού Ευρώπη και ΗΠΑ μετά το πολλαπλό χτύπημα στο Παρίσι που άφησε πίσω του τουλάχιστον 129 νεκρούς. Νεκροί 8 τζιχαντιστές δράστες, νέες συλλήψεις στις Βρυξέλλες. Το κλείσιμο των συνόρων ανακοίνωσε ο Ολάντ, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις πράξεις πολέμου. Μήνυμα συμπαράστασης από τους 28 της ΕΕ.

Πώς χτύπησαν οι τζιχαντιστές στο Παρίσι

Σε τουλάχιστον 129 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, εκ των οποίων 89 στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, ενώ 352 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. 

Νωρίτερα, πράξη πολέμου χαρακτήρισε τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται οι τζιχαντιστές του ISIS και οι συνεργάτες τους στο εσωτερικό της χώρας.

Υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα χτυπήσει τους τζιχαντιστές παντού και ανελέητα. «Θα τους χτυπήσουμε αλλύπητα στο σπίτι τους και σε άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για πράξη απόλυτης βαρβαρότητας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Παράλληλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.

Η διεθνής κοινότητα είναι σοκαρισμένη, ενώ έκτακτες συσκέψεις ασφαλείας πραγματοποιούνται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόσθεσε ότι κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.500 στρατιώτες για να αποτραπούν νέες επιθέσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως έδωσε εντολή «να κλείσουν τα σύνορα». Παράλληλα απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις έως την Πέμπτη.

Σε επικοινωνία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησε, οι δύο χώρες να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον γαλλικό λαό ενώπιον αυτής της φρικτής τραγωδίας και ο Φρανσουά Ολάντ τον ενημέρωσε για το τι συνέβη», σύμφωνα με αυτή την πηγή. «Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες», κατά την ίδια πηγή.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες

Τον τρόπο με τον οποίο οι τζιχαντιστές σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις την Παρασκευή ανακοίνωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ο Φρανσουά Μολέν υποστήριξε ότι οι δράστες κατά πάσα πιθανότητα έδρασαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν τη Συρία και το Ιράκ, ενώ πυροβολούσαν τα θύματά τους.

Διευκρίνισε, δε, ότι οι έξι από τους εκτελεστές πυροδότησαν τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν.

Οι τρομοκράτες, oι οποίοι και εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν αναφέρθηκαν στη Συρία και το Ιράκ.

"Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ότι υπήρχαν τρεις ομάδες τρομοκρατών" συνολικά, συνέχισε.

Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων, πρόσθεσε ο Μολέν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για "ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση" του ενός από τους δράστες ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση του ISIS ανέλαβε σήμερα την ευθύνη, με ανακοίνωσή της στο Ίντερνετ, για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους στο Παρίσι.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει πως καμικάζι μαχητές της ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατώντας αυτόματα όπλα πραγματοποίησαν τις επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην καρδιά της πρωτεύουσας οι οποίες είχαν μελετηθεί προσεκτικά.

"Οκτώ αδελφοί, που έφεραν ζώνες με εκρηκτικά και ήταν οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, έβαλαν στόχο τοποθεσίες που είχαν επιλεγεί επιμελώς στην καρδιά του Παρισιού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τζιχαντιστική οργάνωση προσθέτει πως οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να δείξουν ότι η Γαλλία θα παραμείνει ένας κορυφαίος στόχος όσο συνεχίζει τις πολιτικές της.

Το Ισλαμικό Κράτος προσθέτει πως οι επιθέσεις ήταν επίσης μια απάντηση στις ύβρεις σε βάρος του Προφήτη του ισλάμ και στις αεροπορικές επιδρομές σε εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 δυο από τους τζιχαντιστές που έιχαν άμεση εμπλοκή στις επιθέσεις φαίνεται να πέρασαν μέσω Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δύο οι τζιχαντιστές που έφτασαν στο Παρίσι μέσω Λέρου

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς για το «δέον γενέσθαι» σε ότι αφορά την θωράκιση της ασφάλειας της χώρας.

Οπως έγινε γνωστό, δύο είναι τελικώς οι τζιχαντιστές που είχαν περάσει απο την Μέση Ανατολή στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και πιό συγκεκριμένα της Λέρου, όπως προκύπτει απο έγκυρες αστυνομικές πηγές, αλλά και απο την επίσημη ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Οπως μετέδωσε ο Ant1, υψηλόβαθμες αστυνομικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι και δεύτερος, απο τους περίπου δέκα υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο στο Παρίσι, για τους οποίους οι γαλλικές αρχές έχουν ζητήσει πληροφορίες απο την Ελλάδα, είχε περάσει μέσω της Λέρου στην Κεντρική Ευρώπη.

Η διέλευση του πρώτου υπόπτου από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου επιβεβαιώθηκε και επίσημα από τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. 

Για τον δεύτερο ύποπτο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι πέρασε επίσης μέσω της Λέρου, υποδυόμενος τον πρόσφυγα που αναζητά ένα καλύτερο αύριο, αλλά κατά δύο μήνες νωρίτερα, ήτοι στην διάρκεια του Αυγούστου.

Τα στοιχεία με τα οποία ζήτησαν πληροφορία οι γαλλικές αρχές, με τα στοιχεία που διαθέτουν απο την καταγραφή των προσφύγων οι ελληνικές αρχές ασφάλειας τον Αύγουστο, έχουν διαφορά κατά μόλις ένα γράμμα, γι΄ αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε διασταύρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του. Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

«Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα», δήλωσε νωρίτερα ο Ν. Τόσκας.

Ο υπουργός αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη τονίζει πως «δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.

Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα κοντά στο πτώμα ενός από τους βομβιστές στο Stade de France βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο, χωρίς όμως να είναι σαφές αν ανήκει σε αυτόν. Στις γαλλικές αρχές έχουν αποσταλεί τα δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου που απογράφηκε στη Λέρο, ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση.

Aναγνωρίστηκε το πτώμα ενός Γάλλου

Το πτώμα ενός Γάλλου γνωστού στις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος ήταν πολύ πιθανόν ένας από τους δράστες της ένοπλης επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν όπου χθες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι, αναγνωρίσθηκε σήμερα, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη. Πρόκειται για έναν γάλλο υπήκοο «γνωστό στις αρχές» για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται στα ΜΜΕ. Οι πηγές αυτές δεν έκαναν γνωστή την ταυτότητά του.

Σημειώνεται ακόμη πως κοντά στα πτώματα ορισμένων τρομοκρατών βρέθηκαν αιγυπτιακά και συριακά διαβατήρια χωρίς να είναι σαφές αν ανήκουν σε αυτούς.

Συλλήψεις στις Βρυξέλλες 

Η βελγική αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις "πολλών ατόμων" σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς.

Με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός διευκρίνισε ότι έγιναν "πολλές έρευνες και συλλήψεις" που σχετίζονταν με ένα όχημα με βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας που θεάθηκε στο Παρίσι.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων είχαν αναφέρει ότι είδαν τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες. Μέσα στο όχημα αυτό βρέθηκαν αποδείξεις από ένα πάρκινγκ στο Μολενμπέκ.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Επισήμως πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των συλληφθέντων.

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου RTBF, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά χειροπέδες και έχει δεμένα τα μάτια.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν "ένα Golf 3, παλιό μοντέλο, έβγαλαν από μέσα έναν άνδρα και του πέρασαν χειροπέδες" είπε ένας κάτοικος της περιοχής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τα γεγονότα αυτά έγιναν "γύρω στις 5 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος", πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς ήταν περίπου 30-40 ετών.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ένοπλοι αστυνομικοί --ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες-- καθώς και άνδρες της υπηρεσίας αποναρκοθέτησης του υπουργείου Άμυνας.

Ο Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, ο δράστης της επίθεσης στο τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, τον περασμένο Αύγουστο, είχε μείνει για ένα διάστημα στο σπίτι της αδελφής του στο Μολενμπέκ.

Το χρονικό του τρόμου

Σε τουλάχιστον 129 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, ενώ στους 352 ανέρχονται οι τραυματίες. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι οκτώ δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής της σχετικής έρευνας σημείωσε ότι υπάρχουν πιθανόν συνεργοί των δραστών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, όλες οι επιθέσεις έγιναν μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, 23' για την ακρίβεια, με μια αλληλουχία ανά 5 λεπτά.

Το χρονικό της χθεσινής «ημέρας τρόμου» όπως το κατέγραψε το υπουργείο εσωτερικών έχει ως εξής :

Στις 21:20 έγινε η πρώτη έκρηξη με ανατίναξη ενός καμικάζι έξω από το γήπεδο « Stade de France », κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

Ηταν συγκεντρωμένα γύρω στα 80.000 άτομα και ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών.

Στις 21:25 ήτοι 5΄αργότερα, οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά στο Παρίσι στο αίθριο μιας πιτσαρίας. Πέντε άτομα έπεσαν νεκρά από τις ριπές.

Στις 21: 30, ήτοι για ακόμα μια φορά 5' αργότερα, δεύτερη ενέργεια καμικάζι έξω από το Στάδιο.

Στις 21:38, επιστροφή στο κέντρο του Παρισιού (Rue de Charonne) στο 11ο διαμέρισμα νέα επίθεση σε εστιατόρια, στα τραπεζάκια έξω, με 19 νεκρούς σύμφωνα με το υπουργείο.

Στις 21: 43 ήτοι 5' αργότερα, νέα έκρηξη πάντα στο 11ο ( Boulevard Voltaire) μπροστά στο νούμερο 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).

Στις 21: 50 αρχή της επίθεσης στο Μπατακλάν στο ίδιο μπουλεβάρτο Βολτέρ, αλλά στο νούμερο 50, όπου ευρίσκεται η ιστορική για την πρωτεύουσα αίθουσα συναυλιών. Η απόσταση από την προηγούμενη επίθεση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα ήτοι 5' με αυτοκίνητο.

Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκησε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας.

Στις 21: 53 Τρίτη ενέργεια καμικάζι και πάλι στο Στάδιο.

Η χθεσινή πολλαπλή επίθεση είχε τρία καινούργια στοιχεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έχει υποστεί η Γαλλία :

Το πρώτο είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις καμικάζι στο έδαφός της.

Το δεύτερο, ότι υπήρξε ένας πρωτοφανής συντονισμός χρονικά, πράγμα που αποδεικνύει τη λεπτομερή προετοιμασία και την πολύ καλή γνώση των κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας και των συνηθειών των Παριζιάνων.

Το τρίτο είναι, ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος χθες. Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν στα τυφλά, μαζικά με μοναδική επιδίωξη, όσους πιο πολλούς...πάρει ο χάρος.

Είναι επίθεση εναντίον όλων μας, λένε οι ευρωπαίοι ηγέτες

«Είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή ενωμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα». Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Παρίσι.

Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης αναφέρει τα εξής:

«Η ΕΕ είναι βαθύτατα συγκλονισμένη και βρίσκεται σε πένθος, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή μαζί με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα.

Η Γαλλία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα. Ενέπνευσε τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και οι αξίες αυτές εμπνέουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα είμαστε ενωμένοι με τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Αυτή η επαίσχυντη πράξη τρομοκρατίας θα επιτύχει μόνο το αντίθετο του σκοπού της, ο οποίος ήταν να διαιρέσει, να τρομάξει και να σπείρει το μίσος.

Το καλό είναι πιο ισχυρό από το κακό. Ό, τι μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταστεί η Γαλλία ασφαλής, θα γίνει. Εμείς θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο για να καταπολεμήσουμε τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος.
Εμείς οι Ευρωπαίοι θα θυμόμαστε τη 13η Νοεμβρίου, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα πένθους. Καλούμε όλους τους ευρωπαίους να συμμετάσχουν στη μνήμη των θυμάτων, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στις 12μ.μ. της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις». 

Ο Μ. Σουλτς εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την αλληλεγγύη του προς το γαλλικό λαό και στη συνέχεια επισημαίνει:

«Χθες, το Παρίσι δέχτηκε βίαιη επίθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι τρομοκράτες ήθελαν να στραφούν προς την καρδιά του δυτικού πολιτισμού, τις αξίες και τους ανθρώπους της. Ήθελαν να σκορπίσουν τον τρόμο, το φόβο και το διχασμό». 

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη κατά της τρομοκρατίας και στη βούλησή της να διαλύσει τα δίκτυα και να φέρει στη δικαιοσύνη όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Η δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι ισχυρότερη από ποτέ», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζόζεφ Ντολ, στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΕΕ και των αξιών που υπερασπίζεται». Συνεχίζει, λέγοντας: 

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε στο φόβο. Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μόνο ενεργώντας από κοινού και ενωμένοι θα νικήσουμε την τρομοκρατία. Τα χθεσινά τραγικά γεγονότα ενισχύουν την πεποίθηση του ΕΛΚ για την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η ασφάλεια των ευρωπαίων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Εξάλλου, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα στην ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει τα εξής: 

«Το έτος 2015 ξεκίνησε με μια φρικτή πράξη της ελευθερίας της έκφρασης. Οι φονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία. Αυτά τα απερίγραπτα εγκλήματα παραβιάζουν τις αξίες και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί σε ένα αδυσώπητο και ανελέητο αγώνα κατά της τρομοκρατίας». 

Σύμφωνα με τους φιλελεύθερους, αυτό πρέπει να γίνει με δύο στρατηγικές: Πρώτον να εξαληφθεί η τρομοκρατική οργάνωση ΙΚΙΛ και η Ευρώπη να καθορίσει μια κοινή στρατηγική για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Δεύτερον, να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency) που θα δρα κατά της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο Γκι Βερχόφστατ, επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η σκόπιμη σύγχυση της τρομοκρατίας και του Ισλάμ ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. 

«Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες είναι μουσουλμάνοι κυνηγημένοι από τη βαρβαρότητα του ΙΚΙΛ. Οι γενικευμένοι εγκλεισμοί των «υπόπτων» που εισηγούνται κάποιοι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν θέση στην πολιτισμένη κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε από τον εξτρεμισμό με εξτρεμισμό. Πρέπει να παλέψουμε, υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών. Θα επιτύχουμε αν είμαστε ενωμένοι», καταλήγει.

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Ολάντ με ηγέτες κρατών

Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλούς άλλους ηγέτες οι οποίοι εξέφρασαν άπαντες την υποστήριξη τους μετά τις φονικές επιθέσεις του Παρισιού, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Είχε επίσης συνομιλίες με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ, τον Πρ. Παυλόπουλο και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Παράλληλα συνεχίζει σήμερα τις συνομιλίες του με άλλους ηγέτες.

Στην Άγκυρα, από πηγές της τουρκικής προεδρίας έγινε γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι θα στείλει τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Θρήνος στη Γερμανία

«Είμαι συγκλονισμένος από τις ειδήσεις που μας έρχονται από την Γαλλία. Η σκέψη μου βρίσκεται με τα θύματα, τους συγγενείς τους και τον γαλλικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Θρηνούμε για τα αθώα θύματα στο Παρίσι. Αλλά δεν θα υποκύψουμε ποτέ στο μίσος, τον φανατισμό και τη βία», για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Το Παρίσι είναι ο τόπος της λαχτάρας για την ελευθερία. Μπορεί κανείς να το βομβαρδίσει, αλλά δεν μπορεί να το καταστρέψει».

Συλλυπητήρια από Ελλάδα

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

"Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τα θερμά συλλυπητήρια της στη γαλλική κυβέρνηση και στον «φίλο γαλλικό λαό» εκφράζει τo υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό του. Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως «σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από τις άνανδρες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, προ ολίγου, στο Παρίσι» και τονίζει πως οι επιθέσεις αυτές δεν είναι επιθέσεις μόνο κατά της Γαλλίας, είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι άνδρες της αντιτρομοκρατικής της υπηρεσίας και άλλων ειδικών μονάδων της αναπτύχθηκαν σε περιοχές όπου συχνάζουν τουρίστες, καθώς και στο γαλλικό προξενείο στο Μανχάταν.

«Εστάλησαν ομάδες σε πολυσύχναστες περιοχές σε όλη την πόλη προληπτικά για να υπάρχει αστυνομική παρουσία και να καθησυχαστεί το κοινό, καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις» στη γαλλική πρωτεύουσα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης.

Η Νέα Υόρκη, όπου είχαν διαπραχθεί την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι επιθέσεις με αεροσκάφη που είχαν υποστεί αεροπειρατεία που κατέστρεψαν τους δίδυμους ουρανοξύστες του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center), συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους πιο πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων, ειδικά ισλαμιστών.
Η κορυφή του Empire State Building και η κωνοειδής κορυφή του One World Trade Center φωτίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στα χρώματα της γαλλικής σημαίας—μπλε, λευκό και κόκκινο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC 7 ότι «κάθε φορά που βλέπουμε μια επίθεση σαν αυτή, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να επαγρυπνούμε». Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να παρακολουθούν την κατάσταση στο Παρίσι.

Η υπηρεσία που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των συγκοινωνιών στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ (Port Authority) ανακοίνωσε ότι η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης σε όλες τις γέφυρες, τις υπόγειες στοές και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς που διαχειρίζεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο World Trade Center και σε μέρος του Μανχάταν. Διευκρίνισε ότι αυξάνει τις περιπολίες σε λεωφορεία και τρένα, καθώς και τους ελέγχους στις αποσκευές επιβατών.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζε Τζόνσον τόνισε σε δήλωσή του ότι «δεν έχουμε λάβει γνώση καμιάς συγκεκριμένης ή αξιόπιστης απειλής επίθεσης στο έδαφος των ΗΠΑ του είδους που έγινε στο Παρίσι» χθες.

 

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση εικόνες από το Παρίσι


01:18 Δείτε την στιγμή της έκρηξης που σημειώθηκε στο γήπεδο Stade de France















 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v