Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό του καρναβαλιού όλη η Ελλάδα – Η παρέλαση στην Πάτρα και τα απρόοπτα

Ένα μεγάλο «ποτάμι» καρναβαλιστών ξεχύθηκε το βράδυ του Σαββάτου στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους θεατές της νυχτερινής ποδαράτης παρέλασης. Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

  • Real.gr
Στο ρυθμό του καρναβαλιού όλη η Ελλάδα – Η παρέλαση στην Πάτρα και τα απρόοπτα
Ένα μεγάλο «ποτάμι» καρναβαλιστών ξεχύθηκε το βράδυ του Σαββάτου στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους θεατές της νυχτερινής ποδαράτης παρέλασης, που διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, μέλη των 138 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», σκόρπισαν το κέφι, την ζωντάνια και την χαρά, ενώ μαζί με τα άρματα του δήμου έδωσαν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του πατρινού καρναβαλιού.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση δεν σταματούσαν ούτε στιγμή να χορεύουν και να τραγουδούν, παρασύροντας στους ρυθμούς τους θεατές της παρέλασης, που περίμεναν στα πεζοδρόμια για να δουν από κοντά τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές των καρναβαλιστών.

Ταυτόχρονα, με τους φωτισμούς που είχαν επιλέξει, έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη που ζει από χθες σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς.

Μετά το τέλος της παρέλασης, η καρναβαλική διασκέδαση συνεχίζεται στην πόλη της Πάτρας και αναμένεται να διαρκέσει όλη την νύχτα, τόσο σε πεζόδρομους και πλατείες, όσο και σε νυχτερινά καταστήματα, όπου οργανώνονται πολλά πάρτι και χοροί.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο στις 14:00 το μεσημέρι με την μεγάλη παρέλαση, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 21:00 το βράδυ με την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στον μόλο της Αγίου Νικολάου.



Παρατράγουδα στην Πάτρα

Μπορεί για μία ακόμα φορά το πατρινό καρναβάλι μέσα και από τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση να κλέβει την παράσταση σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν έλειψε και φέτος η καταγραφή δεκάδων περιστατικών μέθης - ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους - οι οποίοι έκαναν αλόγιστη χρήση αλκοόλ τόσο στη διάρκεια της παρέλασης όσο και του διάβα τους ως επισκέπτες στους δρόμους της Πάτρας.

Οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και το ΕΚΑΒ, χρειάστηκε να προφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες περιστατικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η προσέγγιση των ατόμων που είχαν χάσει ακόμα και τις αισθήσεις τους ήταν δύσκολη λόγω των χιλιάδων καρναβαλιστών και θεατών που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Πάτρας

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στους Φανούς της Κοζάνης


Mε τη μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση και το άναμμα των 14 φανών σε όλες της γειτονιές της, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς στην Κοζάνη. Χθες το βράδυ χιλιάδες νέοι γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πόλης, σ’ ένα πάρτι με αποκριάτικους ρυθμούς που κράτησε έως τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για την καθιερωμένη γιορτή νεολαίας που οργανώνει το τοπικό συμβούλιο νέων της πόλης και που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των νέων από όλες τις μεριές της χώρας.

Χθες άναψε ένας από τους ιστορικότερους φανούς της Κοζάνης ο «Φανός Λάκκος τ΄ Μάγγαν». Οι άνθρωποι της γειτονιάς μαζί με τους επισκέπτες χόρεψαν υπό τους ρυθμούς των πνευστών και των χάλκινων ενώ το κρασί και τα κεράσματα προσφέρονταν σε αφθονία στους φιλοξενούμενους.

Οι έμπειροι αρχιτραγουδιστές του φανού άρχισαν να τραγουδούν στην αρχή τα σκωπτικά τραγούδια και όσο το κέφι άναβε άρχισαν να λένε τα λεγόμενα «ξινέτροπα» δηλαδή τα «σκληρά» τραγούδια της αποκριάς, που όπως λένε οι παλιότεροι είναι μόνο για μεγάλους. Η Κοζάνη χθες το βράδυ είχε την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης γιορτής με το πάρτι νεολαίας στην κεντρική πλατεία, τις μπάντες με τα χάλκινα να παίζουν στους δρόμους, στα σοκάκια και τα μαγαζιά της πόλης και με τους χιλιάδες επισκέπτες να χορεύουν και να ξεφαντώνουν στο πνεύμα της αποκριάς. Τα ξενοδοχεία σε όλη την Κοζάνη αλλά και στους γειτονικούς νομούς είναι γεμάτα και όπως εκτιμούν στην οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων του δήμου Κοζάνης σήμερα που οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση και το άναμμα των φανών σε όλη της πόλη, η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

Θεσσαλονική: 450.000 ζεστές λαγάνες

Με περισσότερες από 450.000 ζεστές λαγάνες έτοιμες προς κατανάλωση, οι αρτοποιοί του Νομού Θεσσαλονίκης δηλώνουν και φέτος αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι την Καθαρά Δευτέρα τα υπόλοιπα καταστήματα πώλησης και αρτοποιημάτων είναι κλειστά, προκειμένου -όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους- να υπενθυμίσουν στους Βορειοελλαδίτες καταναλωτές τι σημαίνει φρέσκο και παραδοσιακό. Μάλιστα κρατούν σταθερές τις τιμές τους, στα 2 ευρώ/τεμάχιο.

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης "Ο Προφήτης Ηλίας", Έλσα Κουκουμέρια, «τα 2 ευρώ είναι ο πυρήνας της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται την Καθαρά Δευτέρα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται κάποιες διακυμάνσεις. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται η τελική τιμή της λαγάνας να καταγραφεί ακριβότερη ως και 10 λεπτά σε κάποιους φούρνους, αφού όπως σημείωσε «η διαμόρφωση του τελικού κόστους της είναι στη διακριτική ευχέρεια του φούρναρη, ο οποίος ναι μεν θέλει να διατηρήσει ή και να αυξήσει την πελατεία του, αλλά φροντίζει τουλάχιστον να μην βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στα χρέη».

Χαρακτηριστικά η κ. Κουκουμέρια σημείωσε ότι «την Καθαρά Δευτέρα, θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι της επομένης», προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. «Όπως γίνεται αντιληπτό», πρόσθεσε, «για να ψηθούν οι ποσότητες που απαιτούνται (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί), θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους για τον αρτοποιό είναι συμπιεσμένο».

Όπως εξήγησε, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρα, έξω από τους φούρνους μπορεί να γίνεται «λαϊκό προσκύνημα», αλλά «στην τσέπη του φούρναρη ζήτημα να μπαίνουν 20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν αποτελεί καν καθαρό κέρδος, αφού δεν συνυπολογίζονται τα εργατικά και οι οικονομικές υποχρεώσεις». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «το 69,5% επί της τιμής του κάθε προϊόντος που πουλάμε, πάει απευθείας στο κράτος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ.Κουκουμέρια επισήμανε ότι δυστυχώς οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να μην είναι "εκπαιδευμένοι" στην αγορά ψωμιού, αφού συχνά αγοράζουν κατεψυγμένο χωρίς να το γνωρίζουν. «Διαπιστώνουμε κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται. Επειδή ακριβώς την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, οι καταναλωτές προμηθεύονται από το φούρνο το φρέσκο και παραδοσιακό και μετά, για έναν μήνα τουλάχιστον, μάς προτιμούν στις αγορές τους, αφού φυσικά καταλαβαίνουν τη διαφορά στον ουρανίσκο τους».

Αναφορικά με τις ...εμπλουτισμένες λαγάνες που κυκλοφορούν, με λιαστή τομάτα και ελιά ή και άλλα είδη, η ίδια σημείωσε «το μάρκετινγκ δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο. Και όταν μιλάμε για αλλοίωση των εθίμων και της παράδοσης, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη». Επισήμανε, δε, ότι ορισμένα αρτοποιεία στο Νομό Θεσσαλονίκης δοκιμάζουν "προσμίξεις" για χάρη του μάρκετινγκ, αλλά γενικά, όπως τόνισε «είμαστε παραδοσιακοί στις προτιμήσεις μας. Ο κύριος όγκος αφορά σε παραδοσιακό προϊόν τόσο σε επίπεδο κατασκευής, όσο και κατανάλωσης».
Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 φούρνοι οικογενειακού τύπου, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιεία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις "Εκκλησιάζουσες" λέει "Λαγάνα πέττεται", ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως "Το γλύκισμα των φτωχών".

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Γιατί η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται "Καθαρά"; Η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως "ημέρα κάθαρσης". Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο