Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς για ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Οι δασμοί στις εισαγωγές θα μειωθούν «με έναν κατάλληλο ρυθμό».

H Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς για ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Η Κίνα εξειδίκευσε τα μέτρα χαλάρωσης ή άρσης των περιορισμών πριν από λίγες μέρες, αναφορικά για τις ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Οι διεθνείς επιχειρήσεις θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες που αφορούν επενδυτικά κεφάλαια, χρεόγραφα ή προθεσμιακά συμβόλαια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών 

Ο Zhou Guankhao είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σταδιακά σε μία τριετία.

Οι περιορισμοί για επενδύσεις σε κινεζικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θα αρθούν, ανέφερε.

Επειτα από τρία χρόνια, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες ασφαλειών ζωής, ενώ το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σε μία πενταετία.

Οι δασμοί στις εισαγωγές Ι.Χ. θα μειωθούν «με έναν κατάλληλο ρυθμό» και οι περιορισμοί για ξένες επενδύσεις σε εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων νέας ενέργειας θα χαλαρώσουν στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου πριν από τον Ιούνιο.

Θα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική ΦΠΑ για τα εγχώρια και εισαγόμενα αποξηραμένα δημητριακά για απόσταξη, κάτι που σημαίνει ότι θα αρθούν οι επιβαρύνσεις στα τελωνεία.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ζητήθηκε να χαλαρώσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση το άρθρο 15 του Πρωτοκόλλου για την ένταξη του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αντιμετωπίζουν δίκαια τους Κινέζους επενδυτές στην αμερικανική αγορά, να προωθήσουν τη διαδικασία για την αίτηση άδειας της China International Capital Corporation Limited στις ΗΠΑ και να είναι συνετές αναφορικά με τα μέτρα διόρθωσης στο εμπόριο.

Η Κίνα έχει συντάξει χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες για περαιτέρω άνοιγμα, λίγο μετά την έκθεση προς το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον περασμένο μήνα, η οποία έκανε σαφές ότι η χώρα θα χαλαρώσει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά της, δήλωσε ο Zhou.
 
Παραπέμποντας σε μία αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είπε ότι η απόφαση για τη χαλάρωση της πρόσβασης των ξένων επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της θα ισχύει για όλες τις χώρες, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές μίας βαθύτερης μεταρρύθμισης για τον καθορισμό των τιμών, με στόχο να δημιουργηθεί έως το 2020 ένας μηχανισμός περισσότερο προσανατολισμένος στην αγορά, δίκαιος και διαφανής.

Για τους μονοπωλιακούς τομείς, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει σταδιακά τον έλεγχό της και θα επιτρέψει στους παραγωγούς ένα «εύλογο» περιθώριο κερδών, σύμφωνα με τη NDRC.

Στους μεγάλους μονοπωλιακούς κλάδους περιλαμβάνονται η μεταφορά και διανομή ενέργειας, οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι σιδηροδρομικές μεταφορές, στους οποίους η NDRC θα ασκεί έλεγχο κόστους και εποπτεία.

Ο Jing Junmei, ερευνητής στο κινεζικό Κέντρο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών, εξήρε την κίνηση ως μία καθοριστική αλλαγή για τη ρύθμιση των μονοπωλιακών τομέων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εξειδικεύουν, επίσης, τις αρχές για τον καθορισμό των τιμών δημόσιων υπηρεσιών, όπως της ιατρικής περίθαλψης, της πράσινης κατανάλωσης, των διοικητικών τελών καθώς και της αγροτικής παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση κινήθηκε με σταδιακά βήματα για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην τιμολόγηση των μονοπωλιακών τομέων, ώστε να επιτρέψει στην αγορά να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v