Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραγκούνης: Η ίδια η Δικαιοσύνη εγγυάται την ανεξαρτησία της με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της

«Σε αυτό το κράτος, το έργο της Δικαιοσύνης είναι διαφορετικό από αυτό της πολιτικής αλλά το καθήκον της πολιτικής είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά και πρωθύστερο».

Καραγκούνης: Η ίδια η Δικαιοσύνη εγγυάται την ανεξαρτησία της με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της

Στις διαχρονικές και πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε ο βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, στην 34 Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και μεταφέροντας τις θερμές ευχές του για καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης, ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι αυτή «δεν γίνεται σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, πολλές φορές μάλιστα, με θρασύτατο και προκλητικότατο τρόπο».

«Παρόλα αυτά, την ανεξαρτησία της εγγυάται η ίδια η Δικαιοσύνη τελικά, όπως δείχνει σειρά σημαντικών αποφάσεων και ενεργειών, που δεν είναι αρεστές στην εκτελεστική εξουσία» είπε στη συνέχεια ο αναπληρωτής τομεάρχης δικαιοσύνης της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως «σκοπός της (της δικαιοσύνης) δεν είναι να ικανοποιεί τον έναν ή τον άλλον αλλά να εφαρμόζει απρόσωπα και ενιαία τον νόμο. Και ενώ οι δικαστές και οι εισαγγελείς ασκούν τα καθήκοντά τους εντός ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, τους νόμους τους φτιάχνουν οι πολιτικοί. Άρα ακόμη και όταν η κοινή γνώμη και ο τύπος εντοπίζουν αποφάσεις και ενέργειες της Δικαιοσύνης που θεωρούν ότι επιδέχονται κριτικής, τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί συνέπεια του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αποτελεί ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις αποφάσεις για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων ή τις πρόσφατες αποφάσεις για τα αναδρομικά και τα δώρα. «Δηλαδή για ποιο λόγο θα έπρεπε να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για την πενταετή παραγραφή και τελικά για την ασφάλεια δικαίου στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να το είχε κάνει και να το είχε εξασφαλίσει η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Το ίδιο και για τις περικοπές, το ίδιο και για τα αναδρομικά, και είναι αυτή ακριβώς η αναποτελεσματικότητα σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί και ουσιώδεις παρεξηγήσεις» είπε ο κ. Καραγκούνης.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι ιερός. Αλλά είναι απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη χώρα η Κυβέρνηση να έχει καταντήσει να είναι μια βιομηχανία λάσπης» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ για να συμπληρώσει: «Δημιουργεί δήθεν σκάνδαλα με κάτι ενδείξεις, με κάτι σκιές, με κάτι υπόνοιες, με κουκουλοφόρους μάρτυρες, και όλα αυτά τα οποία χρησιμοποιεί κατά καιρούς. Τα ίδια και με τα δάνεια των κομμάτων ή και άλλες περιπτώσεις που τελικά τίποτε δεν αποδείχθηκε». Τόνισε επίσης πως η Νέα Δημοκρατία δεν αρνήθηκε καμία εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή ούτε οποιαδήποτε έρευνα ξεκίνησε η παρούσα κυβέρνηση.

Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας – είπε - είναι ένα σύγχρονο και συγκρίσιμο με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς νομοθετικό πλαίσιο, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. «Σε αυτό το κράτος, το έργο της Δικαιοσύνης είναι διαφορετικό από αυτό της πολιτικής αλλά το καθήκον της πολιτικής είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά και πρωθύστερο, γιατί η Δικαιοσύνη εφαρμόζει το νόμο, αλλά το νόμο τον φτιάχνουν οι πολιτικοί. Η Χώρα έχει καλούς, ανεξάρτητους δικαστές και εισαγγελείς, αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν. Δηλαδή, από τη μία καλοί και ανεξάρτητοι εισαγγελείς και δικαστές και από την άλλη ένα θεσμικό πλαίσιο που να προλαβαίνει τα προβλήματα αντί να τα δημιουργεί. Αυτό είναι το νόημα του σύγχρονου κράτους, αυτό είναι που θέλει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους Έλληνες» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v