Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάβημα της Λευκωσίας στη Λονδίνο για την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ - Επιστολή Αναστασιάδη σε Μέι

«Γίνεται διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα επίσημα από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει την απαραίτητη επιστολή στην Πρωθυπουργό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διάβημα της Λευκωσίας στη Λονδίνο για την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ - Επιστολή Αναστασιάδη σε Μέι

 Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε επίσημο διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με τα όσα αναφέρθηκαν για την κυπριακή ΑΟΖ, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι “έχουν σήμερα παρουσιαστεί πολύ σημαντικά νομοσχέδια από τον υπουργό Δικαιοσύνης που αφορούν την εθνική πολιτική για την πρόληψη της εγκληματικότητας και της διαφθορά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο”.

Ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις του Βρετανού αξιωματούχου κ. Άλαν Ντάνκαν, αλλά και για την ανασκευή των δηλώσεων αυτών από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών που, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, υιοθετεί τη θέση Ντάνκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου είπε ότι «το μόνο πρόσθετο σχόλιο που έχω να κάνω στην τοποθέτηση που έκανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην Πρωθυπουργό κ. Μέι».

«Γίνεται διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα επίσημα από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει την απαραίτητη επιστολή στην Πρωθυπουργό» σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Τζέιν Χολ Λουτ είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ερωτηθείς τι είναι αυτό που συζητείται μεταξύ τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που γνωρίζει η κ. Λουτ και που γνωρίζουμε βεβαίως και εμείς είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί προ καιρού θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας που παίρνει η κ. Λουτ εκ μέρους του ΓΓ.

Ο Πρόεδρος έχει κάνει εισηγήσεις και για το επόμενο βήμα, είναι πολύ καλά γνωστές, είτε για συνάντηση των τριών (Προέδρου, Λουτ, Τ/Κ ηγέτη) είτε για αποδοχή άλλου σχήματος με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών που συμμετείχαν και στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. Από κει και πέρα εξυπακούεται βεβαίως ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι επιθετικές ενέργειες, οι παραβιάσεις, οι πολύ σοβαρές παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία αυτή την εποχή.

Κατά τα λοιπά θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Το δεδομένο είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή είναι θετικά διακείμενος και έτοιμος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσουν ξανά, διότι η Τουρκία παρέπεμπε στο μετά τις ευρωεκλογές διάστημα και επειδή η τουρκοκυπριακή ηγεσία έδειχνε απροθυμία για οποιαδήποτε συνάντηση».

ΠΗΓΗ: politis.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v