Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Σόιμπλε για τα ελλείμματα και στήριξη στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες να περιληφθεί στο Σύνταγμα των χωρών της ζώνης του ευρώ ένα ανώτατο όριο για τα ελλείμματα, όπως ήδη εφαρμόζει η Γερμανία. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ανήσυχοι από την πτώση του ευρώ και την κρίση εμπιστοσύνης προς το ενιαίο νόμισμα, αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή για να «κλ

  • Ant1
Πρόταση Σόιμπλε για τα ελλείμματα και στήριξη στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες να περιληφθεί στο Σύνταγμα των χωρών της ζώνης του ευρώ ένα ανώτατο όριο για τα ελλείμματα, όπως ήδη εφαρμόζει η Γερμανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ανήσυχοι από την πτώση του ευρώ και την κρίση εμπιστοσύνης προς το ενιαίο νόμισμα, αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή για να «κλειδώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» του προγράμματος στήριξης του ενιαίου νομίσματος. 

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο. 
  
«Δεν έχουμε ακόμη πείσει τις αγορές, καθώς βλέπουμε και περαιτέρω πτώση του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», επισήμανε.
  
Όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις του Γιόζεφ Άκερμαν, του επικεφαλής της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, που αμφισβήτησε δημόσια τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, ο Σόιμπλε απάντησε:

«Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό ήταν το φρονιμότερο σχόλιο που μπορούσε να κάνει». «Βεβαίως αναμένουμε κάθε χώρα να εξοφλήσει τα χρέη της. Μέχρι τώρα και η Ελλάδα έχει εξοφλήσει κάθε χρέος», πρόσθεσε. 

Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εισάγει ένα φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αν αυτό συμφωνηθεί παγκοσμίως και οι πιθανότητες αυτό να συμβεί είναι μικρές. 

«Αν αυτό μπορεί να συμφωνηθεί παγκοσμίως, τότε μπορούμε να το εφαρμόσουμε αλλά κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, θα το δούμε στη διάσκεψη των ηγετών της G20, τον Ιούνιο στον Καναδά», είπε και πρόσθεσε ότι «οι πιθανότητες να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία είναι μικρές». Η Γερμανία ωστόσο προωθεί την εισαγωγή ενός τραπεζικού φόρου.
    
Όταν ρωτήθηκε μήπως τα πρόσφατα προβλήματα της υγείας του μπορεί να τον οδηγήσουν σε παραίτηση, ο 67χρονος Σόιμπλε απάντησε: «Όχι. Πιστεύω ότι μπορώ να έχω αυτή την ευθύνη».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρετε ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να εμπιστευτούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή σε ανεξάρτητα ινστιτούτα την εκ των προτέρων εξέταση των εθνικών προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και οι υπουργοί της των Οικονομικών και της Οικονομίας είναι επίσης αποφασισμένοι να αναστείλουν την καταβολή των δομικών κεφαλαίων στις χώρες που δεν σέβονται τους στόχους τους για τη μείωση των ελλειμμάτων, δηλαδή να αποσύρουν για «τουλάχιστον ένα έτος» τα δικαιώματα ψήφου τους σε περίπτωση σοβαρής παράβασης των κανόνων της νομισματικής ένωσης.  

«Τα προγράμματα σταθερότητας των χωρών της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται σε μια ανεξάρτητη και σοβαρότερη εξέταση η οποία θα διενεργείται από την ΕΚΤ ή έναν κύκλο ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων», σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Σε κάθε υπόθεση, η ευθύνη των εθνικών κοινοβουλίων για τον προϋπολογισμό τους πρέπει ωστόσο να είναι σεβαστή».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη Τετάρτη να υποβάλλει από το 2011 τα προγράμματα του προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του ευρώ σε μια ευρωπαϊκή εξέταση, πριν αυτά εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.
  
Η πρωτοβουλία εξετάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ παρά τις πολλές επικρίσεις στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v