
Παρατείνεται η αγωνία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για την καταληκτική μορφή που θα έχουν οι συμβάσεις τους και το ύψος των μειώσεων στις αποδοχές τους.
Η συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο Σερβάζ Ντερούζ έγινε σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα. Οι κόκκινες γραμμές των συνδικάτων για υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και πάγωμα των απολύσεων, όταν υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υιοθετούνται.
Δίκοπο μαχαίρι αποτελεί, πάντως, και η επιλογή της κυβέρνησης να μην υπάρχει πλαφόν στις μειώσεις των μισθών, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να είναι μικρότερες, αλλά μπορεί να υπάρξουν περικοπές αποδοχών έως και 26%.
Χαμηλό «ταβάνι» στις ΔΕΚΟ
Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει «μαχαίρι» στις ανώτερες αμοιβές των υπαλλήλων. Μέσω σχεδίου νόμου που αναμένεται σύντομα να πάρει το δρόμο για τη Βουλή, αναμένεται να γίνουν γενναίες περικοπές στις απολαβές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ μαζί με άλλες αλλαγές, οι οποίες κοινό στόχο έχουν τον περιορισμό στο λειτουργικό κόστος των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων.
Με το σχέδιο νόμου που θα αφορά σε μεγάλο αριθμό ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν οικονομικό προβλήματα, θα προωθούνται: πλαφόν στις ανώτερες αμοιβές, ενσωμάτωση των επιδομάτων στα βασικά επιδόματα, αυστηρός έλεγχος των δαπανών για υπερωρίες, εκτός έδρας και έξοδα μετακίνησης.
Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η κινητικότητα των εργαζομένων για την κάλυψη αναγκών χωρίς να γίνονται προσλήψεις, θα καθιερώνονται οι υποχρεωτικές μετατάξεις αλλά και οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών.
Για τους υπαλλήλους που θα προσληφθούν στο μέλλον θα ισχύει περίοδος μαθητείας, κάτι που συμβαίνει ήδη σε ορισμένες από τις ΔΕΚΟ, οι οποίες βρίσκονται στην κυβερνητική λίστα, ενώ εξαιρετικά αυστηροί θα είναι οι όροι για τις προμήθειες και τα έργα που εκτελούνται.
Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι η περιστολή του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων του Δημοσίου. Ήδη με τις περικοπές των μισθών που έχουν γίνει στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει προκύψει εξοικονόμηση της τάξης των 53 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η επιδίωξη είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 220 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών
Η εξέλιξη αυτή θα αφορά και στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ του τομέα συγκοινωνιών, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις στις απολαβές τους, που σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερες εν συγκρίσει με τις αποδοχές των εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στο 2009, ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 και είναι κατά 44% υψηλότερος από τους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου, όπου η μέση αμοιβή ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 26.556 ευρώ.
Με τις αλλαγές που θα γίνουν η μισθολογική διαφορά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη για τους εργαζομένους π.χ. στον ΗΣΑΠ, που με 56.554 ευρώ μέση αμοιβή ανά εργαζόμενο βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Σημαντική μείωση θα έχουν επίσης οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι την προηγούμενη χρονιά είχαν μέση αμοιβή 49.732 ευρώ, του ΟΣΕ, που κατά μέσο όρο το 2009 λάμβαναν 40.316, και του ΕΔΙΣΥ με 40.337 ευρώ τον χρόνο. Χαμηλότερες, κατά μέσο όρο πάντα, είναι οι μέσες αμοιβές σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ με 37.021 και 35.476 ευρώ τον χρόνο.
Σημαντική εξοικονόμηση από τις μειώσεις μισθών
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα περικοπής των μισθών που εφαρμόστηκε φέτος είχε ήδη σημαντικά αποτελέσματα, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η ΕΘΕΛ στο πρώτο εξάμηνο του 2010 εξοικονόμησε 11,6 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 8%) σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού, που διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ έναντι 152,8 εκατομμυρίων πέρυσι. Στον ΕΔΙΣΥ η εξοικονόμηση που επιτεύχθηκε ήταν 10%, με τα έξοδα προσωπικού να μειώνονται κατά 12 εκατομμύρια και από 120,8 να ανέρχονται σε 108,7 εκατομμύρια.
Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι αμοιβές προσωπικού ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε 50 εκατομμύρια ευρώ έναντι 54,3 εκατομμυρίων πέρυσι, μειώθηκαν δηλαδή κατά 4,3 εκατομμύρια (ποσοστό 8%). Στον ΗΛΠΑΠ η μείωση ήταν της τάξης του 9%, στον ΟΣΕ 12% και στον ΟΑΣΑ 5%.