Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις για τα πόθεν έσχες

Αντιδράσεις πυροδότησε η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών, καθώς υπάρχουν σημεία που χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων. Στο σκοτάδι παραμένουν τα πρόσωπα των 11 βουλευτών που φέρονται να έχουν κάνει αναλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

  • Ant1
Αντιδράσεις για τα πόθεν έσχες

Αντιδράσεις πυροδότησε η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών, καθώς υπάρχουν σημεία που χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων. Στο σκοτάδι παραμένουν τα πρόσωπα των 11 βουλευτών που φέρονται να έχουν κάνει αναλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει».

«Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Όλα τα "πόθεν έσχες" για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων», τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Την ίδια ώρα αίσθηση έχουν προκαλέσει και τα δηλωθέντα ποσά, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές με υψηλές καταθέσεις ή δεκάδες ακίνητα στην κατοχή τους.  

«Το «έσχες», τι έχουμε, θα βγει. Το «πόθεν» δεν πρόκειται να βγει. Όταν, παραδείγματος χάριν, δεν ονομαστικοποιούνται οι μετοχές των επιχειρήσεων, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια - για να χρησιμοποιήσω τη λέξη της μόδας - στην εξαγωγή κεφαλαίων, όταν υπάρχει δηλαδή το απόρρητο, τότε τι μπορείς να βρεις;», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επεσήμανε: «Εγώ τα δικαιολογώ. Έχω κάνει μέχρι στιγμής 47φορολογικές δηλώσεις. Την 1η μου σε ηλικία 16 ετών. Εγώ μπορώ να τα δικαιολογήσω όλα. Άλλοι δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν γιατί δεν έχουν δουλέψει».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης επεσήμανε: «Τόσα χρόνια έπρεπε να είχαν ελεγχθεί τυχόν ασάφειες. Κάποιοι επιμένουν να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο, στης οποίας την καμπούρα κρύβονται ανομήματα και μίζες πολλών δεκαετιών».

Σχολιάζοντας την ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων των «Πόθεν Έσχες» με μορφή και όρους που απαγορεύουν ή δυσκολεύουν την αντιγραφή, αναδημοσίευση ή επεξεργασία των στοιχείων, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εντελώς κουτσουρεμένη δημοσίευση των «Πόθεν έσχες». Οι πολίτες, όχι μόνο δεν μπορούν να δουν πώς μεταβλήθηκε η περιουσία των πολιτικών κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας, αλλά πλέον τους απαγορεύεται στην πράξη και η αντιγραφή, αναδημοσίευση ή επεξεργασία των στοιχείων. Είναι εντελώς απαράδεκτο η Βουλή να βάζει όρια στη διαφάνεια. Καλούμε τον πρόεδρο της Βουλής να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε τέτοια δεδομένα, όπως ακριβώς συμβαίνει στον ιστότοπο της ΕΕ αλλά και στα περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο