«Αυτοοργάνωση» χωρίς τα «βαρίδια» του παρελθόντος στο ΠΑΣΟΚ

Μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει την επαύριον των εκλογών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

  • Real.gr
«Αυτοοργάνωση» χωρίς τα «βαρίδια» του παρελθόντος στο ΠΑΣΟΚ
Μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει την επαύριον των εκλογών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Προτιμώντας τον όρο «αυτοοργάνωση» από αυτόν της «αυτοδιάλυσης», μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, περιέγραψε μία ανοιχτή διαδικασία όπου ο καθένας θα διαμορφώσει τον ρόλο του.

Με υποβόσκουσα τη σύγκρουση κορυφής με τον Γιώργο Παπανδρέου και ακριβώς την ώρα που βενιζελικά στελέχη φέρονται να εργάζονται στην κατεύθυνση ακόμα και της μη εκλογής του πρώην πρωθυπουργού στην επόμενη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον υποβίβασε σε «υποψήφιό μας στις λίστες της Αχαΐας»...

Το τι μέλλει γενέσθαι στην παράταξη, πάντως, είχε περιγράψει και νωρίτερα, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά στενάχωρα» συναισθήματα που προκαλεί στην ηγεσία του κόμματος να βλέπει το ΠΑΣΟΚ στο 13% από το 44% όπου ήταν, επιμένοντας πως το ξαναστήσιμο της παράταξης θα αρχίσει εκ του μηδενός και χωρίς τα όποια βαρίδια του παρελθόντος. Η «ανασύνθεση» δε, όπως την έχει στο μυαλό του ο κ. Βενιζέλος, θα αφορά στο σύνολο της Κεντροαριστεράς, με ισότιμη συζήτηση με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εξ ού και η πρόσκλησή του χθες στη Δημοκρατική Αριστερά να αυτοπροσδιορίσει τον ρόλο της την επόμενη μέρα των εκλογών, τονίζοντας πάντως πως «οι δρόμοι μας είναι πολύ κοντά»...

Το σχέδιό του για την ανασύνθεση της παράταξης φέρεται να μην το έχει εκμυστηρευθεί ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες, κάποιοι μάλιστα φοβούνται αιφνιδιασμό, καθώς σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν κινήσεις κορυφαίων στελεχών του που θα τον έφερναν προ τετελεσμένου έχει ήδη προαναγγείλει την ανακοίνωσή του το ίδιο το βράδυ των εκλογών, στις 17 Ιουνίου.

Την ίδια μέρα, και προκειμένου να μην παρακολουθήσει ανάλογες σκηνές στα τηλεοπτικά πάνελ, προγραμματίζει να ακολουθήσει την τακτική της 6ης Μαΐου, γι' αυτό και κάλεσε όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους από τις πέντε το απόγευμα, πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες, απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά τη συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Μέχρι τότε, πάντως, συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία. Σήμερα συναντά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέοντα Μαραβέγια και τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Είτε το απόγευμα είτε αύριο θα βρεθεί στον Πειραιά, ενώ τις προεκλογικές του εμφανίσεις θα ολοκληρώσει την Παρασκευή με ομιλία - πιθανότατα - στο Μενίδι. Στις εμφανίσεις του αυτές, θα επιμείνει στην ανάγκη διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης από την επομένη κιόλας των εκλογών, επιμένοντας στο δίλημμα «καταγγελία της δανειακής σύμβασης και αδιέξοδο ή αναθεώρηση των δυσμενών της όρων και λύση για τη χώρα».

Χθες, πάντως, επιτέθηκε εκ νέου στα άλλα κόμματα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τον λόγο του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς, λόγω των θεμελιωδών διαφορών του με το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά. «Να μη γλείφουν εκεί που έφτυναν», είπε, χαρακτηρίζοντας αλαζονική τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες και την πρόθεση που εξέφρασε να μην πάει να συζητήσει με τους εταίρους μας με τσαμπουκά, αλλά με διάθεση συνεννόησης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v