Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες ώρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει στο βασικό πολιτικό πλαίσιο αλλά και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

  • Real.gr
Οι γωνίες στρογγύλεψαν και όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες 8 έως 10 ώρες η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση, αφού οι Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, κατέληξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, στο βασικό πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και που αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν (10 το πρωί) οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ως πρώτο και αδιαπραγμάτευτο συστατικό της κυβέρνησης είναι η θέση του πρωθυπουργού: ο Α. Σαμαράς θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έβαλαν κανένα θέμα, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε αρχικά, από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στον realfm 97,8. Το θετικό κλίμα που υπήρξε στις συναντήσεις με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.



Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ηγηθεί κυβέρνησης που θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να ρίξει στο τραπέζι της συζήτησης τα μπόνους που βάζει η Ελλάδα, αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Και οι τρεις, πάντως, εύχονται να εισακουστούν οι παροτρύνσεις τους από τις Βρυξέλλες και την Τρόικα προκειμένου να θέσουν στο πολιτικό «περιθώριο» τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται με το «καλημέρα» έτοιμος για σκληρή αντιπολίτευση.

Τα επιτελεία και των τριών κομμάτων δεν έκρυβαν την ανησυχία τους πριν τις εκλογές για το ενδεχόμενο της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική να καρπωθεί αργότερα τις όποιες αποφάσεις για ελαστικοποίηση του προγράμματος, ταυτόχρονα με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.



Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του, πάντως, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Αλ. Τσίπρα για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα.



Οι συζητήσεις, τα χρονοδιαγράμματα και τα αγκάθια

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι βιώσιμη, προκειμένου να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, με ορίζοντα ακόμη και την τετραετία.

Και τα τρία κόμματα εμφανίζονται να συμφωνούν στην ανάγκη τροποποιήσεων του προγράμματος, κάτι το οποίο έθεσε στις δηλώσεις του και ο κ. Σαμαράς, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, αφού προηγουμένως ο τελευταίος είχε φροντίσει να «καρφώσει» τον κ. Σαμαρά, ότι δεν αναφέρθηκε στην αρχή της επαναδιαπραγμάτευσης στις πρώτες του δηλώσεις από το Ζάππειο.



Το παράδοξο είναι ότι η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συμφωνούν ότι η πρόταση του κ. Βενιζέλο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από την κατάληξη της όποιας συμφωνίας εξυπηρετεί κατ’ αρχήν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Από τη λεωφόρο Συγγρού απέφυγαν να μιλήσουν για «συνταγματική εκτροπή», όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «γαλάζια» στελέχη σημείωναν χαρακτηριστικά πως «η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει νόημα μόνο με την παρουσίαση μιας συγκεκριμένης και καταληκτικής συμφωνίας για την κυβέρνηση που θα έχει σχηματιστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v