Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ με φόντο τη συμμετοχή στην κυβέρνηση

Τη «γραμμή» του για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με μη «πρωτοκλασάτα» στελέχη θα επιχειρήσει να επιβάλει ο Ε. Βενιζέλος.

  • Real.gr
«Μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ με φόντο τη συμμετοχή στην κυβέρνηση
Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει χθες σε μία ταραχώδη σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του θα επιχειρήσει να κάνει σήμερα, μέσω της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - που είναι και το μόνο εκλεγμένο όργανο αυτήν τη στιγμή - ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Να επιβάλει τη γραμμή του για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με μη «πρωτοκλασάτα» στελέχη και πάντως όχι βουλευτές ή πρώην υπουργούς... Έχει φροντίσει άλλωστε να αποσπάσει τη συναίνεση πολλών εκ των 33 μόλις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - υπολογίζει περίπου 25 - σε συναντήσεις που είχε κατά ομάδες χθες μαζί τους στην Ιπποκράτους. Εκεί, θα έχει κεκλεισμένων των θυρών «συνάντηση εργασίας» μαζί τους σήμερα, στις δέκα το πρωί, δύο ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης.

Χθες, σε μία θυελλώδη σύσκεψη με την «ηγετική ομάδα» του κόμματος που διήρκεσε δυόμισι ώρες - και επαναλήφθηκε αργά τη νύχτα - καθυστερώντας ακόμα και τη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, που είχε οριστεί για τις έξι το απόγευμα στη Βουλή, άναψαν τα αίματα, με τα κορυφαία στελέχη να στοιχίζονται πίσω από τρεις διαφορετικές γραμμές, αδυνατώντας να συμφωνήσουν στον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου επέμειναν ότι το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχίσει να λογίζεται ως κυβερνητικό κόμμα, θα πρέπει να συμμετάσχει με το πλέον δυνατό στελεχιακό του δυναμικό, συγκρουόμενοι ευθέως με την πρόταση Βενιζέλου για μη συμμετοχή πρώην υπουργών, νυν βουλευτών και «εμβληματικών προσώπων» του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας μάλλον... χαμηλότερη εκπροσώπηση. Πίσω από τον πρόεδρο συντάχθηκαν η Φώφη Γεννηματά και ο Μίμης Ανδρουλάκης, πυροσβεστικά επιχείρησε να παρέμβει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ στη συμμετοχή μόνο τεχνοκρατών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επέμεινε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Κάποιοι έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να προσφέρουν έργο..., είναι σχεδόν αυταπόδεικτο», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να δεχθεί την πλήρη αμφισβήτηση του Μίμη Ανδρουλάκη. «Ποιους ακριβώς εννοείς;» τον ρώτησε ο τελευταίος, για να προσθέσει πριν πάρει απάντηση ότι «αν εννοείς εσένα, μη νομίζεις ότι εμείς εδώ έχουμε φάει το παραμύθι ότι ήσουν καλός υπουργός». Η παρέμβαση προκάλεσε μείζονα σύγκρουση, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επιτίθεται και εκείνος στον Ευάγγελο Βενιζέλο «απειλώντας» - κατά πληροφορίες - πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εμείς δεν θα ξανάρθουμε εδώ».

Το βασικό επιχείρημα της τριάδας Λοβέρδου - Χρυσοχοΐδη - Ευθυμίου ήταν ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετάσχει στην κυβέρνηση με κάτι λιγότερο από τα ικανά, εκλεγμένα πολιτικά του στελέχη, θα κατηγορηθεί ότι δεν τη στηρίζει επαρκώς, όπως ακριβώς έγινε με τα στελέχη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Εξ ού και η «απάντηση» λίγο αργότερα του Ευάγγελου Βενιζέλου μέσω μη προγραμματισμένων δηλώσεών του ότι το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχει στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας με τρόπο που θα είναι «ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία της» και δεν θα συμπεριφερθεί ως «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση».

Μία «πυροσβεστική» πρόταση έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας «για να μην το διαλύσουμε, να μη συμμετάσχουμε καθόλου και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μόνο κοινοβουλευτικά». Η πρόταση απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Βενιζέλο που αντιπρότεινε να κατέβουν και οι δύο προτάσεις στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και εκείνη να αποφασίσει.

Πηγές της Ιπποκράτους, μάλιστα, διαβεβαίωναν αργότερα ότι η εισήγηση που θα κάνει σήμερα στους βουλευτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει «συνδιαμορφωθεί» μαζί τους, αφήνοντας να εννοηθεί πως η επικράτησή της θεωρείται βέβαιη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v