Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος κέρδισε την πρώτη μάχη

Πολύ νωρίτερα από όσο υπολογιζόταν ξεκίνησε η κόντρα ανάμεσα σε Βενιζέλο, Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη.

  • Real.gr
ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος κέρδισε την πρώτη μάχη
Μπορεί χθες να κέρδισε κατά πώς φαίνεται την μάχη, αλλά αυτός ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε... Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κατάφερε χθες να περάσει από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την πρότασή του για πολιτικά μεν πρόσωπα, αλλά όχι κοινοβουλευτικά στελέχη που θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και την κόντρα του όμως με τους κ. κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από όσο υπολόγιζε και θα έχει συνέχεια...

Πρόκειται δε, για τη δεύτερη σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήδη, μέσα στους τρεις μήνες που είναι πρόεδρος, μετά την ευθεία αμφισβήτηση που δέχθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θεόδωρο Πάγκαλο προεκλογικά.

Οι βαριές εκφράσεις που ακούστηκαν - και - χθες, στη «συνάντηση εργασίας» με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, προϊδεάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι με την ανακοίνωση του «σχεδίου ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ, που αναβλήθηκε μεν για ευνόητους λόγους, πλην όμως δεν εγκαταλείφθηκε. Αφορμή, στάθηκε χθες ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, με τους δύο πρώην κορυφαίους υπουργούς να επιμένουν στην ανάγκη συμμετοχής του πιο δυνατού στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, ώστε αυτό να συνεχίσει να θεωρείται «κυβερνητικό» στη συνείδηση των πολιτών.

Κυβέρνηση αποτελούμενη από «ο,τι καλύτερο» διαθέτουν τόσο τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, όσο και η χώρα, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθιστώντας σαφές πάντως προς αποφυγήν παρερμηνειών ότι δεν... αυτοπροτείνεται.

Ως αιχμή, ωστόσο, ερμηνεύθηκε ο χαρακτηρισμός του ως «απαράδεκτες» τυχόν τεχνοκρατικών λύσεων, καθώς «τόσο η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, όσο και τα οξυμένα προβλήματα των πολιτών, απαιτούν να καταβληθεί η σχετική προσπάθεια πάση δυνάμει», όπως είπε. Σε αυτή την περίπτωση, «θα έπρεπε να συμμετέχω εγώ ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως δεν επέλεξε αυτό με την ψήφο του ο λαός, αλλά και πως έτσι το ΠΑΣΟΚ θα συνέχιζε να «χρεώνεται» ετεροβαρώς κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

«Δεν μπορεί να είμαστε στα μετόπισθεν, δεν μπορεί να γίνουμε Ι5», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έκανε λόγο και για «νέους ιδιοκτήτες στο ΠΑΣΟΚ», υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους. Το «γάντι» σήκωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, αναρωτώμενος ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες, αφού ο ίδιος για παράδειγμα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί να ζητά «να γίνουμε όλοι βάση».

«Το να είσαι στην πρώτη γραμμή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και στο υπουργικό συμβούλιο», σημείωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ για «άρρωστο σύστημα που υποχωρεί» μίλησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέρος του είναι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Κακλαμάνης πάντως υποστήριξε ότι θα μπορούσαν ίσως να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικά πόστα πρώην υφυπουργοί που κατά γενική ομολογία αναγνωρίζεται ότι παρήγαγαν έργο.

Τον λόγο πήρε χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας «πολιτικά ουσιαστική» συμμετοχή στην κυβέρνηση, την επιλογή της οποίας επιφύλαξε στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντίθετα, καμία συμμετοχή και παροχή μόνο κοινοβουλευτικής στήριξης ζήτησαν ο Γιώργος Ντόλιος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης πάντως, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έδωσε την εξουσιοδότησή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο να χειριστεί την όλη κατάσταση. Έβαλε όμως ένα «βέτο» με τον τρόπο της. Στην «οριακή εξαίρεση» που επιφύλαξε ο πρόεδρος του κόμματος σε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από νομούς της χώρας όπου δεν εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ, «φωτογραφίζοντας» ίσως στελέχη όπως ο Κώστας Καρτάλης, η Εύα Καϊλή και ο Δημήτρης Λιντζέρης, αντέδρασαν έντονα βουλευτές που πρόσκεινται στο «βενιζελικό» μπλοκ. Έτσι, τα μόνα πρόσωπα που αναφέρθηκαν ως πιθανές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στην κυβέρνηση ήταν οι πρώην υπουργοί Γιώργος Ζαννιάς, Τάσος Γιαννίτσης και Γιάννης Στουρνάρας, που χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Βενιζέλο ως «υπέρ πολιτικά πρόσωπα» και όχι τεχνοκράτες, ικανά προφανώς να εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μία «κυβέρνηση αναλογικής ευθύνης»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v