Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ... Μέρος Β

Μαίνεται η οξεία αντιπαράθεση Κουμουνδούρου – Ιπποκράτους που ξεκίνησε χθες από τη Βουλή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

  • Real.gr
«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ... Μέρος Β
Μαίνεται η οξεία αντιπαράθεση Κουμουνδούρου - Ιπποκράτους που ξεκίνησε χθες από τη Βουλή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του μίλησε εκ νέου για «σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα «τομή». «Η χθεσινή ημέρα είναι μία τομή. Όχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του ένδεια. Όχι μόνο γιατί έλαβε αποστομωτική απάντηση εφ’ όλης της ύλης. Επί της διαδικασίας, επί της ουσίας, επί της ψηφοφορίας, με την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών. Αλλά κυρίως γιατί ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μία θηλιά που προσπάθησαν να του φορέσουν σε βάρος της αλήθειας, της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής «αποκορύφωμα της κυβερνητικής προσπάθειας για συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ» και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον του πρωθυπουργού.

«Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τώρα θρασύτατα παρουσιάζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, για τη διαχρονική διαμόρφωση του συστήματος διαφθοράς και διαπλοκής είναι ξεκάθαρες. Είναι οι ίδιοι που ύψωσαν ένα αδιαπέραστο τοίχος προστασίας της φοροασυλίας και της φοροδιαφυγής του πλούτου, ενώ χωρίς κανέναν ενδοιασμό ψήφισαν και εφαρμόζουν τα πιο εξοντωτικά και άδικα μέτρα για την πλειοψηφία της κοινωνίας» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για πανικό της κυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης να μείνουν ορφανές οι ποινικές ευθύνες και να περιοριστεί η έρευνα μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Ο πρωθυπουργός, παρά τη χτεσινή ηχηρή απουσία του από τη συνεδρίαση, αναδεικνύεται ως ο αρχιστράτηγος της συγκάλυψης ενός ακόμη σκανδάλου, με την πλήρη συνενοχή του κ.Κουβέλη. Η πλήρης κάλυψη που επιφυλάσσουν στον κ. Βενιζέλο δεν συνιστά απλώς εγκληματική συνενοχή στη συγκάλυψη, αλλά επιβεβαίωση της βούλησής τους να μην θυσιαστεί για κανέναν λόγο η μνημονιακή συνοχή» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Μπορεί, όμως, να έσωσαν τον κ. Βενιζέλο, αλλά έχουν χάσει την κοινωνία. Βγαίνουν ηθικά και πολιτικά καταρρακωμένοι.

Το non paper του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική

Το πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη βουλή, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τη φορολογική πολιτική και την προσωπική στάση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, είναι ότι «όσο διατηρείται το παρόν πολιτικό κατεστημένο, τόσο θα βαθαίνει η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η λύση για τη χώρα είναι η ριζική πολιτική αλλαγή, με δημοκρατικές διαδικασίες.  Αποτιμώντας τα γεγονότα αυτά, κυρίως τα όσα συνέβησαν στη βουλή χθες το βράδυ, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου των βουλευτών, η οποία, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μείζονος σημασίας για τρεις λόγους. Πρώτον οι υπαρκτές ποινικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας, παραμένουν "ορφανές". Μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε η μη-μυστικότητα της ψήφους των βουλευτών. Το ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης αρνήθηκαν να αναβληθεί η ψηφοφορία ώστε να αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία (περίπου 120 σελίδες) που απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη Βουλή δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με την ύπαρξη συγκεκριμένης πολιτικής σκοπιμότητας: τη συγκάλυψη.

Υπό την οπτική αυτήν, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «αυτή η συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ έχει ονοματεπώνυμο: Αντώνης Σαμαράς» και προσθέτουν ότι «συνεχίζεται η ίδια στάση που ο πρωθυπουργός τήρησε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, παρόλο που ο ίδιος προεκλογικά έλεγε ότι αυτή θα ήταν η μόνη εξεταστική που θα πρότεινε το κόμμα του. Είναι πολιτικά υπεύθυνος για το ότι, υπό τις ευλογίες των ΜΜΕ της διαπλοκής, οδηγείται σε συγκάλυψη και παραγραφή ένα ακόμη σκάνδαλο, όπως συνέβη με το σκάνδαλο της Siemens, των υποβρυχίων, των δομημένων ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και τόσων άλλων. Ο κ. Σαμαράς σήμερα στηρίζει την εξουσία του σε εκείνους που ο κ. Καραμανλής είχε αποκαλέσει εθνικούς νταβαντζήδες. Αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες έχει και ο κ. Κουβέλης».

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει το μέτρο και αυτογελοιοποιείται». Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τον κ. Βενιζέλο ότι έχει ευθύνες για τη «φοροασυλία του μεγάλου πλούτου» για την «καταστροφική μνημονιακή πολιτική» αλλά και γιατί «το ΠΑΣΟΚ επί του κ. Βενιζέλου έχει γίνει ουρά της ΝΔ του κ. Σαμαρά, η οποία όχι μόνο ακολουθεί επιθετικότερα την ίδια καταστροφική μνημονιακή πολιτική, αλλά επί πλέον, υπό την καθοδήγηση του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, έχει αποκτήσει αποκρουστικά ακροδεξιά χαρακτηριστικά».

Κόντρα και με Κεδίκογλου

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Κουμουνδούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «η απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ούτε έπεισαν όλους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όσο για τα συνωμοσιολογικά σενάριά τους, απάντηση έδωσαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κινούμενοι -αποδεδειγμένα- ελεύθερα».

«Η αδυναμία του κ. Κεδίκογλου στα μαθηματικά είναι εμφανής. Δεν γνωρίζουμε αν στο Μαξίμου κάνουν φροντιστήρια, εμείς πάντως του παραδίδουμε δωρεάν το πρώτο μάθημα, που διδάσκεται στην Α΄ Γυμνασίου, και τον καλούμε να λύσει την παρακάτω εξίσωση: 124=71 (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ)+ x. Ποια είναι η τιμή του αγνώστου x; (όπου x ο αριθμός των βουλευτών άλλων κομμάτων που ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.  

Μ. Βορίδης: Δεν υπήρξε απολύτως καμία γραμμή

Π. Λαφαζάνης: Είδαμε μια κατάσταση φαρσοκωμωδίας

Μπρα ντε φερ Βενιζέλου - Τσίπρα στη Βουλή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v