Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επιλογές για τους καταναλωτές στην Cyber Monday

Η Δευτέρα που ακολουθεί την «Μαύρη Παρασκευή» έχει καθιερωθεί ως «Cyber Monday» και στην ουσία αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή της Black Friday. Παρουσίαση.

Νέες επιλογές για τους καταναλωτές στην Cyber Monday

Την Black Friday την γνωρίζεις, είναι η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων στα καταστήματα της χώρας. Η καταναλωτική γιορτή που ξεκίνησε από την Αμερική έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά από το 2016 κιόλας, όταν η αλυσίδα καταστημάτων Public έφερε το θεσμό στην Ελλάδα. Η Black Friday «απαιτεί» να περάσεις από το κατάστημα για να βρεις τις καλύτερες τιμές, κάτι που μπορεί να συνοδεύεται από συνωστισμό, ταλαιπωρία ή και… αιματηρές συμπλοκές αν μιλάμε για τις ΗΠΑ.

Για να τα αποφύγεις όλα αυτά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι υπομονή για τρεις ημέρες. Η Δευτέρα που ακολουθεί την «Μαύρη Παρασκευή» έχει καθιερωθεί ως «Cyber Monday» και στην ουσία αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή της Black Friday. Από τα φυσικά καταστήματα λιανικής οι «φρενίτιδα» των εκπτώσεων μεταφέρεται online. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι αυτά που παίρνουν τη σκυτάλη και πραγματοποιούν τις δικές τους προσφορές για τους πελάτες που είτε δεν πρόλαβαν να ψωνίσουν την Black Friday ή δεν το έκαναν για λόγους ευκολίας.

Όπως και η ίδια η Black Friday, έτσι και η Cyber Monday έχει προέλευση από την Αμερική και χρονολογείται κάπου στα μέσα των ‘00s. Η άνοδος της Cyber Monday στις προτιμήσεις των καταναλωτών ήρθε οργανικά καθώς με την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου όλο και περισσότεροι καταναλωτές επέλεγαν να «προσπεράσουν» την κουραστική Black Friday και να ψωνίσουν αργότερα από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου τους. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα παρατήρησαν μεγάλη αύξηση στην κίνηση και τις πωλήσεις τους την πρώτη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτό τους έδωσε το κίνητρο που χρειαζόταν για να προχωρήσουν σε εκπτώσεις την συγκεκριμένη ημέρα και έτσι από το 2005 και μετά η Cyber Monday ακολουθεί την Black Friday.

Ο όρος Cyber Monday επινοήθηκε από την Ellen Davies, σημερινή πρόεδρο της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Εμπορίου, η οποία παρατήρησε το φαινόμενο σε έρευνα του 2004 για τις συνήθειες των καταναλωτών online. Από την ημέρα της επινόησής της μέχρι και το 2018 η Cyber Monday συνδυάζεται κάθε χρόνο με αύξηση πωλήσεων από τους καταναλωτές.

Η έλευση της Black Friday στην Ελλάδα το 2016 ήταν προφανές πως θα φέρει μαζί της και την Cyber Monday – και έτσι έγινε. Λίγες ημέρες μετά το πρώτο Black Friday στη χώρα είχαμε και την Cyber Monday. Η ελληνική πραγματικότητα βέβαια δεν είναι τόσο ξεκάθαρη καθώς τόσο η ηλεκτρονική αγορά όσο αυτή των φυσικών καταστημάτων είναι σε «αναβρασμό» τις ημέρες του Black Friday. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα ξεκινούν τις προσφορές τους πριν την Cyber Monday ενώ δεν είναι σπάνιο τα φυσικά καταστήματα να συνεχίσουν τις προσφορές και μετά το πέρασμα της Black Friday. Οπότε δεν έχει μεγάλη σημασία πως σου αρέσει να κάνεις τα ψώνια σου. Αν είσαι διατεθειμένος να ψάξεις θα βρεις πολύ δυνατές προσφορές τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και online.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v