Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους συστήνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 84, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Οι 56 συνδέονται με την ομάδα που είχε πάει στους Αγιους Τόπους.

Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 84.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τον συνολικό αριθμό των ασθενών οι 56 συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ομάδα των ταξιδιωτών που είχαν μεταβεί στους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για 47 ταξιδιώτες και τέσσερις επαφές τους.

Επιπρόσθετα, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 81 είναι ασθενείς ελληνικής καταγωγής και οι τρεις είναι αλλοδαποί.

Ο κ Τσιόδρας εισηγήθηκε ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, άνθρωποι άνω των 70 ετών, πολίτες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Στο μεταξύ, ο 66χρονος από την Ηλεία παραμένει σε σοβαρότερη κατάσταση, διασωληνωμένος, λόγω σοβαρής πνευμονίας.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο κ. Τσιόδρας, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε 4 κρούσματα που δεν έχουν κανένα ιστορικό έκθεσης, δηλαδή πιο απλά, δεν σχετίζονται με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού σε αυτούς.

Γίνεται ιχνηλάτηση επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Περαιτέρω έξαρση

Για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω έξαρση της δραστηριότητας του ιού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Κάλεσε τους ηλικιωμένους να μένουν στο σπίτι και το ίδιο να κάνουν και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης. «Δεν δικαιολογείται καμία ανευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Απαγορεύονται, επίσης, τα μη αναγκαία επισκεπτήρια σε δομές Υγείας και Πρόνοιας που φιλοξενούν ηλικιωμένους.

Απαγορεύεται και η συμμετοχή σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.000 άτομα, καθώς και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.

Ο κορωνοϊός εμφανίζει αυξημένη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, η οποία οδηγεί σε επιδημική έξαρση τις επόμενες εβδομάδες. Η περίοδος μετάδοσης είναι όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα (πυρετό και ξηρό βήχα). Ενδέχεται, ωστόσο, να μπορεί να μεταδώσει τον ιό και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Από το Σάββατο, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό "1135", προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v