Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας: Ο δείκτης RO δείχνει περιορισμό της πανδημίας στην Ελλάδα

Μόνο 25 κρούσματα καταγράφονται σε 24 ώρες, ενώ ακόμα δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τα θύματα σε 101. Αισιοδοξία του Σ. Τσιόδρα για σταδιακό περιορισμό της πανδημίας. Κλειστά τα κοιμητήρια την Μεγάλη Παρασκευή.

Τσιόδρας: Ο δείκτης RO δείχνει περιορισμό της πανδημίας στην Ελλάδα

Άλλα 25 νέα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη, μαζί με 2 νέους θανάτους. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει σε 2.170 και των νεκρών από CoViD-19 σε 101.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο καθηγητής, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 25 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (31 χθες). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.170 (2.145 χθες). Το 56,2% αφορά άνδρες (56% χθες).

*  76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες μονάδες εντατικής θεραπείας (73 χθες). Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη (68 έτη και χθες).

* Οι θάνατοι από τη νόσο CoViD-19 ανέρχονται σε 101 (99 χθες).

* 27 ασθενείς εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (16 χθες).

* Έχουν διενεργηθεί συνολικά 48.798 εξετάσεις για τον κορωνοϊό (43.417 χθες).

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος έγινε επίσκεψη του ΕΟΔΥ στη Λέσβο για να εξεταστούν τα μέτρα στο κέντρο παραμονής μεταναστών. Σε ότι αφορά τις φυλακές σημειώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση απόκριση σε περίπτωση κρούσματος. Είναι και θεωρούνται ευάλωτοι πληθυσμοί, τόνισε.

Σε ότι αφορά πολίτες που μετακινήθηκαν στην επαρχία τόνισε τη σημασία της αυτοαπομόνωσης και της προστασίας των κατοικων. «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά εγώ δεν θα ήθελα να πάρω την ευθύνη να μεταφέρω τον ιό» τόνισε.

Οπως είπε, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και παράλληλα μειώνεται το δείκτης R0 (πόσους κολλά ένα θετικός). Το R0 είναι κάτω από ένα (δηλαδή ένα κρούσμα κολλά κάτω από ένα άνθρωπο) και αυτό σημαίνει ότι η νόσος περιορίζεται και σταδιακά εξαφανίζεται. Αν αυτό διατηρηθεί θα δούμε με προσοχή ένα πλάνο για την επόμενη φάση.

Είμαστε σε πάρα πολύ καλή φάση, μειώνεται η διασπορά και δεν θέλουμε σε 15 ημέρες να δούμε τα αποτελέσματα από συναθροίσεις το Πάσχα. Εχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τη διασπορά χαμηλά. Οικογενειακές συναθροίσεις και μεγάλες παρέες μπορούν να διασπείρουν τον ιό, τόνισε. Παρότι ακούτε καλά νούμερα δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Αυτό θα οδηγούσε σε διασπορά. «Το "δεν βαριέσαι" δεν είναι γι’ αυτή την περίοδο. Είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό να διασπαρεί αν του δώσουμε την ευκαιρία.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε το Πάσχα να μην καταστραφούν σε λίγες ώρες όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ξεκαθάρισε ότι την Μεγάλη Παρασκευή τα νεκροταφεία θα μείνουν κλειστά και ζήτησε από τους πολίτες υπομονή.

Όπως είπε τα καταστήματα την Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά μετά τις 13.00 και για έξι ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v