Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο αποτύπωμα του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία

Τι δείχνει η μελέτη της Grant Thornton για την επίδραση του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία. Πού εκτιμάται ότι θα φτάσει η ύφεση και η απώλεια τζίρου των επιχειρήσεων.

Το πρώτο αποτύπωμα του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία

Διανύοντας με σταθερά βήματα το εγχείρημα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας ψηλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης συναντάμε το κρίσιμο ζήτημα των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Στο μακρύ δρόμο προς τον επαναπροσδιορισμό της κανονικότητας, το μέλλον των επιχειρήσεων και η βιωσιμότητα τους είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι επιδημίες, πολλώ δε μάλλον οι πανδημίες, όπως είναι αύτη του νέου κορωνοϊού, επηρεάζουν οριζόντια και κάθετα την πορεία της οικονομίας. Το ερώτημα που προκύπτει συνακόλουθα είναι το κατά πόσο η πανδημία θα «μολύνει» τις αγορές και ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Η πλήρη κατανόηση των συνακόλουθων επιπτώσεων του CΟVID-19 στην ελληνική οικονομία και η ανά επιχειρηματικό κλάδο επιπτώσεις είναι οι παράμετροι, που θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση των θολών νερών της επόμενης μέρα. Άλλωστε, έχοντας αρωγό την προνοητικότητα, οι επιχειρήσεις καλούνται να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν τις νέες προκλήσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Grant Thornton προχώρησε στην εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης, η οποία φέρει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το κύρος και την αξιοπιστία της εταιρείας και επιχειρεί να παρουσιάσει την πρώτη αποτίμηση των επιδράσεων της πανδημίας και των συνακόλουθων και να εκτιμήσει το μέγεθος της υφεσιακής πορείας, που θα ακολουθήσει συνολικά η ελληνική οικονομία, αλλά και οι επιμέρους κλάδοι του ελληνικού επιχειρείν.

H ελληνική οικονομία, παρά τη θετική πορεία που κατέγραψε την τελευταία 3ετία και το momentum της «μεγάλης επιστροφής», που ετοιμαζόταν να εξαργυρώσει, αναμένεται να εισέλθει ξανά σε υφεσιακή τροχιά με το ΑΕΠ να εκτιμάται, πως θα καταγράψει πτώση έως και 16 δισ. €. Στην περίπτωση δε αυτή, οι επιπτώσεις του COVID-19 θα επηρεάσουν το ΑΕΠ κατά 8,5%, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton η οικονομία το 2021 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2017, έχοντας απωλέσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία 3ετία.

Το ύψος του ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται να ανέλθει περίπου στα 172 δισ. € το 2020 ως απόρροια των σχετικών επιδράσεων που θα επέλθουν στον κύκλο εργασιών των κλάδων της οικονομίας λόγω του COVID-19, του ύψους των αντισταθμιστικών μέτρων και της αύξησης των δημοσίων δαπανών με σκοπό τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται.

Το φαινόμενο του COVID-19 έρχεται εμφατικά να επιβεβαιώσει, ότι αρκεί ένα σοκ, ώστε να διαφοροποιηθούν οι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της επιβαλλόμενης διακοπής της λειτουργίας τους. Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. € (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, αναλύοντας δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020 κατά -12,4% και παράλληλα μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά -39%. Η εκτίμηση της μείωσης της ρευστότητας του για το 2020 εκτιμάται δε στα 5,6 δισ. €

Οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα είναι ευρύτατες. Μπορεί η δημόσια συζήτηση σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας να έχει ωριμάσει και το φως στο τούνελ να είναι πλέον ολοφάνερο, ωστόσο, η μετάβαση στην κανονικότητα δεν είναι μία τυχαία διαδικασία. Καθημερινά, τα ζητούμενα, τα δεδομένα και τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται. Οι επιπτώσεις δεν είναι φανερές μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην καθημερινότητα καθιστώντας σαφές, ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα προ πανδημίας χρειάζεται να στηριχθεί σ έναν νέο στρατηγικό σχεδιασμό, βασισμένο στις υπό διαμόρφωση συνθήκες της αγοράς.

παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v