Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινος συναγερμός για τα κρούσματα, στο επίκεντρο Σέρρες, Γιάννενα

Περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία βλέπουν οι γιατροί. Εκτιμούν ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που καταγράφονται στον ΕΟΔΥ. Σε κρίσιμη καμπή οι Σέρρες αλλά και τα Γιάννενα.

Κόκκινος συναγερμός για τα κρούσματα, στο επίκεντρο Σέρρες, Γιάννενα

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες αυξήσεις κρουσμάτων κρούουν οι ειδικοί. «Είχαμε ήδη από χθες περισσότερες εισαγωγές, το βλέπουμε, είναι παραπάνω από βέβαιο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για τις επόμενες 10 με 15 μέρες τη μετάδοση, αλλά να σταματήσει εδώ και να μην έχουμε σκηνές Ιταλίας, Ισπανίας, που τις είδαμε και μας στοίχισαν» λέει η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στην ΕΡΤ.

Η τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου περιγράφει το απευκταίο σενάριο για ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου.

«Μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει, να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αν οι συνθήκες παραμείνουν όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αν η χαλάρωση δηλαδή και ο συγχρωτισμός συνεχιστεί με τον ίδιο βαθμό», είπε ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ. «Ο συμπτωματικός έχει χαμηλότερο ιικο φορτίο, είναι ο άγνωστος χ και μπορεί να μη γνωρίζει ούτε αυτός αλλά ούτε και εμείς ότι έχει τη νόσο», εξηγεί ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κορωνοϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως η ίδια εξήγησε, «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό». Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2.000 κρούσματα την ημέρα τα νοσοκομεία.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό. Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown, δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελεχθεί η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς τις άλλες πόλεις. Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά, υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.

Μέτρα στις Σέρρες

Ειδικά οι Σέρρες είναι μια περιοχή που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις Αρχές, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από 200 ενεργά κρούσματα. Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν εκεί ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που προέκυψαν από το γηροκομείο της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι εφτά ηλικιωμένοι που νόσησαν είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. «Είναι ένα από τα φαινόμενα που θέλαμε να αποφύγουμε».

Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη χθες στον δήμο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο κ. Χρυσάφης τόνισε ότι συζητήθηκε το επόμενο κρίσιμο 10ημερο και το πώς θα μπορέσει η περιοχή να αποφύγει ένα τοπικό lockdown. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown στην περιοχή. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να συντονιστούμε όλοι».

Ο δήμαρχος των Σερρών σημείωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε νέες ηλικίες, με τους ελέγχους να εντείνονται στην πόλη.

Δύσκολη η εικόνα στα Γιάννενα

Στη δίνη της πανδημίας στροβιλίζεται και η Ήπειρος, η οποία έχασε πλέον τη θέση της υγειονομικά ασφαλέστερης περιφέρειας. Με την κατάταξη των τελευταίων ημερών, τα Γιάννενα βρίσκονται στο τρίτο επίπεδο και οι υπόλοιποι νομοί στο δεύτερο.

Τα Γιάννενα -με τις φήμες να θεριεύουν και να διακινούνται δίκην εμπιστευτικών πληροφοριών- αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα, με τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες να ξεπερνούν τα 30. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε και εντάθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι, έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα σε καταστήματα αλλά και σε πολίτες για παράβαση των περιορισμών κίνησης.

Σε καλύτερη θέση είναι η Πρέβεζα και ιδίως Άρτα και Θεσπρωτία. Το Σαββατοκύριακο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα στην Ήπειρο, αποδίδοντας τα 66 από αυτά στα Γιάννενα, 8 στην Πρέβεζα, 2 στη Θεσπρωτία και ένα στην Άρτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v