Κομμένο στα δύο έφτασε στον Ναύσταθμο το Καλλιστώ

Από τη σύγκρουση, η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε. Δύο ελαφρά τραυματίες. Στο φορτηγό Maersk Launceston έχει απαγορευθεί ο απόπλους ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της προανάκρισης.

Κομμένο στα δύο έφτασε στον Ναύσταθμο το Καλλιστώ

Στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρίσκεται από το μεσημέρι το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», το οποίο μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Maersk Launceston, που μετέφερε κοντέινερ, παρουσίασε εισροή υδάτων και ρυμουλκήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη σύγκρουση, η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε. Μάλιστα η ζημιά που προκλήθηκε στο ναρκοθηρευτικό ήταν μεγάλη, καθώς το «Καλλιστώ» είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP), προκειμένου να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υψηλής αντοχής αλλά δεν είναι λαμαρίνα, θυμίζει το ΑΠΕ.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα του πολεμικού πλοίου, που μετέφερε συνολικά 27 άτομα, τα οποία διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Στο σημείο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση, κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιών του πολεμικού πλοίου και μικρής ποσότητας καυσίμων που διέρρευσε. Ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα πραγματοποίησαν έλξη των συγκεκριμένων υλικών και των καυσίμων, προκειμένου να τα συγκεντρώσουν και να τα απομακρύνουν.

Στο φορτηγό πλοίο Maersk Launceston έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της προανάκρισης για το συγκεκριμένο ναυτικό ατύχημα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη η εισαγγελική Αρχή ενώ δεν έχει υπάρξει καμία σύλληψη προς το παρόν.

Στο φορτηγό πλοίο δεν υπήρχε πλοηγός καθώς είχε ήδη μπει σε πορεία έξω από λιμάνι.

Τι λέει το λιμενικό

Στο ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε πρωϊνές ώρες σήμερα στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια της Ψυτάλλειας Πειραιά, αναφέρθηκε με δηλώσεις του το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος πλωτάρχης Νικόλαος Κοκκάλας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι «στις 7:35 το πρωί ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα του ναρκοθηρευτικού "ΚΑΛΛΙΣΤΩ" και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων(container) "MAERSK LAUNCESTON" σημαίας Πορτογαλίας, στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια Ψυτάλλειας Πειραιά εκτός ζώνης διαχωρισμού κυκλοφορίας».

Πρόσθεσε ότι από τη σφοδρή σύγκρουση προκλήθηκε εισροή υδάτων στο ναρκοθηρευτικό πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού από τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αντιρρυπαντικά, ομάδα Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, πλοίο και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα ρυμουλκά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκκάλας τα μέλη του πληρώματος περισυλλέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Επί του ναρκοθηρευτικού πλοίου παρέμεινε ο κυβερνήτης του καθώς και άλλα μέλη του πληρώματός του.

Πρόσθεσε επίσης ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκε ελεγχόμενη θαλάσσια ρύπανση, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης των καθ' ύλην αρμόδιων Λιμενικών Αρχών. «Εγινε περισυλλογή επιπλεόντων υλικών από τη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, ενώ οι εργασίες απορρύπανσης από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με θετικά αποτελέσματα», είπε.

Ο κ.Κοκκάλας δήλωσε εξάλλου ότι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ το ναρκοθηρευτικό "ΚΑΛΛΙΣΤΩ" ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v