Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» πρυτάνεων στην αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων

Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό. Κατά των μέτρων δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Οχι» πρυτάνεων στην αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά να μην υπάγεται στην αστυνομία η φύλαξη των πανεπιστημίων μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για μέτρα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με αφορμή την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση, άμεση ή έμμεση, με την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης (π.χ. είσοδος με χρήση καρτών) παρά μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.

Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Την Πέμπτη στις 12 μ. οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη, για την οποία επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάγεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο και όχι στην αστυνομία. Σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφερόμενη νωρίτερα στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για σώμα με αστυνομικές αρμοδιότητες και ειδική εκπαίδευση.

Κατά των μέτρων δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέχρι πριν από λίγο εμφανίζονταν διχασμένοι σχετικά με τη φύλαξη.

Όχι στο σώμα ελέγχου, στην κάρτα εισόδου και στις κάμερες, δηλώνουν σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στα Προπύλαια οι φοιτητές και επιμένουν για χρηματοδότηση της Πολιτείας, ώστε να προσληφθούν φύλακες, να τοποθετηθεί φωτισμός.

Οπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών", η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των πρυτανικών αρχών μετά τις προχθεσινές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε πάνω από 4 ώρες και οδήγησε σ’ ένα αδιαμφισβήτητα «συναινετικό κείμενο», όπως επισήμαιναν εμφατικά οι πρυτάνεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξαν ορισμένες μειοψηφικές προτάσεις για πιο σκληρά πρωτόκολλα φύλαξης και φρούρησης, αλλά ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε συναίνεση στην ουσία των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Πανεπιστημίων.

Αυτό που χρειάζονται λοιπόν τα Πανεπιστήμια είναι: όχι αστυνόμευση, αλλά «η φύλαξη που τους λείπει», όχι ασφυκτικό έλεγχο και κυκλώματα παρακολούθησης, αλλά έλεγχο εισόδου σε ευαίσθητες υποδομές που τα ίδια τα Ιδρύματα θα προσδιορίσουν. Επιπλέον δεν εντοπίζεται καμία ανάγκη αυστηρότερων μέτρων και θεσμικού πλαισίου, αλλά η εφαρμογή του υπάρχοντος, που θεωρείται αρκετό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v