Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταστροφές από την κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα

Συναγερμό σήμανε ο Δήμος Δέλτα εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού. Δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν στην Αλεξανδρούπολη. Μάχη με τα προβλήματα στα Ιωάννινα. Επεσαν 86 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Έρχεται κύμα ψύχους.

Καταστροφές από την κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα

Αντιμέτωπη με σφοδρή κακοκαιρία βρίσκεται η χώρα. Στη δίνη της βρέθηκε χθες το απόγευμα ο νομός Έβρου. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός στην περιοχή του δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης και δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός, που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκε δέντρο το οποίο έπεσε στον αύλειο χώρο σχολείου.

Συναγερμός σήμανε από αργά το βράδυ στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Δέλτα, εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού.

Ο μεγάλος όγκος νερού, που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού και να υπερχειλίσει το ποτάμι. Λόγω αυτού, έκλεισε κατά τη διάρκεια της νύχτας η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί πρόκληση ατυχημάτων και κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

Τοποθετήθηκαν οδοφράγματα, ενώ υπάλληλοι του δήμου Δέλτα με μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών απομάκρυναν τυχόν φερτά υλικά που θα εμπόδιζαν την ομαλή ροή του ποταμού.

Δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη Ροδόπη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκτάσεις και σπίτια πλημμύρισαν.

Εικόνες καταστροφής και στα χωριά Τσιφλίκιο, Λύκειο και Αμάραντα. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το ύψος της βροχής που έπεσε κυμάνθηκε από 6.6 εκατοστά έως 8,6 εκ., δηλαδή περίπου 86 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Τα περισσότερα προβλήματα, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν, αλλά όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή. Προτεραιότητα υπήρξε η διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών αλλά τόνισε ότι και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ζωικό κεφάλαιο και οι ανάγκες που προέκυψαν σε διάφορους δήμους θα καταγραφούν και θα αντιμετωπιστούν, εφόσον θα υπάρξει μια πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Θράκη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 210 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.

Στην Ορεστιάδα, 16 κλήσεις εκ των οποίων 11 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 7 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.

Στην περιοχή του Διδυμότειχου, 8 κλήσεις εκ των οποίων 2 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 5 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.

Βούλιαξε ο κάμπος της Ροδόπης

Στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, 36 κλήσεις εκ των οποίων 16 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 17 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα έντονα φαινόμενα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στις Σέρρες, καθώς υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Στρυμόνα, εντός του βουλγαρικού εδάφους.

Ιωάννινα: Μάχη με την κακοκαιρία και τα προβλήματα

Στην Ήπειρο, στα Θεοδώριανα Άρτας το πέρασμα ανεμοστρόβιλου προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν και τους Μελισσουργούς. Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και μετέτρεψε σε λίμνη τους κάμπους των γύρω περιοχών. Σε Κουτσελιό και Κατσικά υπήρξαν πλημμύρες, όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν εκτάσεις, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα οδικά δίκτυα των ορεινών περιοχών.

Τρίκαλα: Πλημμύρισαν εκτάσεις στη Φαρκαδόνα λόγω υπερχείλισης του Πηνειού

«Μάχη» δίνουν τις τελευταίες ημέρες 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία στα ορεινά των περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, μετά τις μεγάλες καταπτώσεις βράχων που έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια της ΠΕ Τρικάλων για να απομακρυνθούν τεράστιοι όγκοι βράχων, ώστε να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι μετακινήσεις των πολιτών τόσο προς άλλες περιοχές όσο και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νερά των ποταμών που είχαν «φουσκώσει» επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, και σε αυτό βοήθησαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς δεν βρέχει.

Στη Θεσσαλία, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε ορεινούς οικισμούς. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για να αντιμετωπίσουν πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού.

Προβλήματα σε Καλλονή και Δυτική Λέσβο από τη νεροποντή

Προβλήματα δημιούργησε η νεροποντή που πλήττει τη Λέσβο, όπου τα περισσότερα εντοπίζονται κυρίως στο κεντρικό, δυτικό και βόρειο τμήμα του νησιού.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, όπου αναμένεται να επηρεαστούν τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, όπου περιμένουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην Αττική λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς. Τοπικές βροχές στη Θεσσαλονίκη και από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θερμοκρασία από 6 έως 10 βαθμούς.

Έρχεται η κακοκαιρία «Λέανδρος» με ισχυρό ψύχος και χιονοπτώσεις

Μία ψυχρή «εισβολή» στη χώρα μας, με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες, ξεκινά από απόψε το βράδυ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Αυτή η ψυχρή εισβολή, που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v