Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 7% η αποχή από το εμβόλιο της AstraZeneca και στο 6,3% από της Pfizer

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από τις χθεσινές προσελεύσεις για εμβολιασμούς και ποιες είναι οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο κίνδυνος ανά ηλικιακή ομάδα.

Στο 7% η αποχή από το εμβόλιο της AstraZeneca και στο 6,3% από της Pfizer

Δεν οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ακυρώσεων η πρόσφατη οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αν και ο τρόπος που άλλαξε η επίσημη θέση οδήγησε σε παρεξηγήσεις και εκνευρισμό, οι πολίτες φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, η χθεσινή προσέλευση για εμβολιασμούς ήταν 93,7% για το εμβόλιο της Pfizer και 93% για της AstraZeneca.

Στις ακυρώσεις περιλαμβάνονται όλα τα αίτια, όπως ασθένεια ή αδυναμία προσέλευσης και η εκτίμηση είναι πως τα ποσοστά είναι σε λογικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής συνιστούν στους κάτω των 60 ετών να αποφεύγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, συνιστούν να συνεχίσουν και με τη δεύτερη, καθώς ο θεωρητικά ελάχιστος κίνδυνος είναι ακόμη μικρότερος με την επαναληπτική δόση.

Σημειώνουν, επίσης, πως όσα άτομα 30-59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca, επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιονδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στον πίνακα που ακολουθεί, αναφέρονται οι κίνδυνοι ανά ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v