Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πύρινη λαίλαπα σαρώνει σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», υποστηρίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς, βασικός στόχος οι ανθρώπινες ζωές. Εφτασε στην θάλασσα η φωτιά στις Ροβιές, μέτωπο και στον ορεινό όγκο της Εύβοιας. Αγώνας και στην Αρχαία Ολυμπία για να περιοριστούν τα μέτωπα.

Πύρινη λαίλαπα σαρώνει σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία

 Συνολικά 118 πυρκαγιές υπήρξαν το τελευταίο 24ωρο έχουν φέρει στα όριά τους τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Δίνουμε τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα, είπε ο Νίκος Χαρδαλίας και χαρακτήρισε σύμμαχο το 112 που επιτρέπει να γίνονται έγκαιρα οι εκκενώσεις.

Υποστήριξε επίσης ότι βοήθησαν οι καθαρισμοί που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες, ενώ είπε ότι η χώρα μας είναι στις πρώτες σε κατά κεφαλήν εναέρια μέσα. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», τόνισε ο υφυπουργός και είπε ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σε ότι αφορά τα κύρια μέτωπα είπε:

  • Στην Βαρυμπόμπη παραμένουν ισχυρές δυνάμεις που αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις
  • Στην Εύβοια εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο και εστάλησαν συνολικά πέντε μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις. Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη στον ορεινό όγκο αλλά και παραθαλάσσια στις Ροδιές. Το λιμενικό απεγκώβισε πολίτες από την περιοχή.
  • Εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές στην Ηλία, οι τέσσερις στην Ηλεία σε πολύ κοντινές χρονικά αποστάσεις. Αποφασίστηκε εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας και επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής. Στις 17.20 αποφασίστηκε εκκένωση και άλλων κοντινών οικισμών.
  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο 2ο πόδι της Χαλκιδικής, αλλά έχει περιοριστεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κατά τις ίδιες πηγές, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις, συντονισμένα, έχουν ριχτεί στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε κάθε μέτωπο. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών και για το σχεδιασμό για τις επόμενες μέρες που προβλέπεται ότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Διάσωση από θαλάσσης

Στην θάλασσα έφτασε η πυρκαγιά στις Ροβιές της Εύβοιας καθώς η γραμμή άμυνας που δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή δεν στάθηκε αρκετή να αποτρέψει την πύρινη λαίλαπα.

Οι κάτοικοι είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να "τρέχουν" με ταχύτητα, σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους.

Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-"παντόφλα" "ΠΑΡΑΛΟΣ". Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα. Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Αλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

Έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, απηύθυνε μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ το απόγευμα ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Καιγόμαστε ολοσχερώς. Καίγονται σπίτια και ξενοδοχεία τις Ροβιές. Έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμματα».

Όπως περιέγραψε ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον τρία και το μήκος τους ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα. Το ένα μέτωπο, που είναι και το μεγαλύτερο, κινείται προς το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού,  το δεύτερο προς την κωμόπολη των Ροβιών και το τρίτο προς τους Κουρκουλούς.  Ο κ. Τσαπουρνιώτης σημείωσε ότι έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά, καθώς από το μεσημέρι πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Κατήγγειλε δε ότι στην περιοχή επιχειρούν μόνο 22 πυροσβεστικά οχήματα και καθόλου εναέρια μέσα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Μαντουδίου, Αργύρης Λιάσκος, σημείωσε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι έξι. 

Απειλείται η Αρχαία Ολυμπία

«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί και ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλα σημεία της χώρας, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε γειτονικά χωριά, όπου η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν από νωρίς το μεσημέρι στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης των κοινοτήτων, αλλά και για να πραγματοποιούν περιπολίες, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες έκνομες ενέργειες.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ηράκλειας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Νωρίτερα το ΑΠΕ, μετέδιδε ότι μία νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηράκλεια.

Στην περιοχή, που είναι ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v