Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατός κίνδυνος γενικού blackout, εκτός λειτουργίας κρίσιμες γραμμές

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Ποια κρίσιμα συστήματα είναι εκτός λειτουργίας.

Ορατός κίνδυνος γενικού blackout, εκτός λειτουργίας κρίσιμες γραμμές

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ηλεκτροδότηση όλης της χώρας, που απειλείται με γενικό blackout.

Η φωτιά βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας τη γραμμή μεταφοράς Λάρυμνας των 400 KV και τη γραμμή μεταφοράς Οινοφύτων των 150 KV, που συνδέονται με το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου και αποτελούν σημαντικότατες υποδομές υπερυψηλής τάσης. Ουσιαστικά η Λάρυμνα με τον Άγιο Στέφανο φέρνουν ενέργεια από το βόρειο Σύστημα της χώρας, δηλαδή από τα λιγνιτικά εργοστάσια της Δυτικής Μακεδονίας και τις μονάδες φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη.

Εάν η φωτιά, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΑΔΜΗΕ, συνεχίσει να έχει εκτός λειτουργίας τα δύο αυτά κυκλώματα, θα κοπεί η Ελλάδα στα δύο, με ορατό τον κίνδυνο του γενικευμένου blackout. «Είναι πολύ κρίσιμο να χάσεις γραμμές μεταφοράς Βορρά-Νότου», είπε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή.

Αυτή τη στιγμή το δυναμικό στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ κάνει όλους τους απαραίτητους χειρισμούς με άλλες διαθέσιμες γραμμές μεταφοράς για να κρατήσει το Σύστημα ζωντανό και ταυτόχρονα είναι έτοιμο σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ να περικόψει φορτία από το Σύστημα με κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική. Για να αποφευχθεί το γενικό blackout που θα «σβήσει» και νησιά, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v