Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάρισα όπως Θεσσαλονίκη: Η κοινή επιδημιολογική πορεία δύο πόλεων

Μητροπολιτικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, η Λάρισα παρουσιάζει συνεχή κινητικότητα και δέχεται πίεση από γειτονικούς νομούς. Η έξαρση του Σεπτεμβρίου και το «κοκκίνισμα».

Λάρισα όπως Θεσσαλονίκη: Η κοινή επιδημιολογική πορεία δύο πόλεων
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Σε όλα τα κύματα της πανδημίας ως τώρα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα έχουν καταγράψει παράλληλες πορείες με πολλά κοινά χαρακτηριστικά: υψηλή διασπορά στην κοινότητα τις ίδιες περιόδους, αυξημένες προσελεύσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία, πίεση για μια κλίνη ΜΕΘ.

Οι καμπύλες εξάρσεων και υφέσεων παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες, όπως και οι περίοδοι επιβολής περιοριστικών μέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και με το τρέχον τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τις δύο Περιφερειακές Ενότητες να «βάφονται» μαζί κόκκινες στον Επιδημιολογικό Χάρτη. Το τελευταίο διάστημα έχουν παράλληλη αύξηση κρουσμάτων και πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και παρόμοια ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους.

Τοπικοί παράγοντες, με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr, υποστηρίζουν πως μόνο τυχαία δεν είναι η κοινή πορεία των δύο πόλεων, αν παρατηρήσει κανείς τα κοινά χαρακτηριστικά τους, αναλογικά πάντα με τα μεγέθη τους: μητροπολιτικά κέντρα ευρύτερων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αντίστοιχα, πάνω σε στρατηγικούς οδικούς άξονες, βρίσκονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση με τις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες. Φιλοξενούν αμφότερες μεγάλα πανεπιστήμια και χιλιάδες φοιτητές, που με τη σειρά τους προσφέρουν ζωντάνια στις πόλεις με την κινητικότητα και τις δραστηριότητές τους. Οι εμπορικές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις δημοφιλείς πλατείες και στα κέντρα των δύο πόλεων αποτελούν πόλους έλξης ντόπιων και επισκεπτών, με δύσκολη ως ακατόρθωτη συχνά την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους συναθροίσεων.

Λάρισα

Το ρεκόρ κρουσμάτων και τα «καμπανάκια»

Οι 183 νέες μολύνσεις της περασμένης Τρίτης στη Λάρισα αποτελούν ρεκόρ πολλών μηνών και προσεγγίζουν τα μεγέθη που παρουσίαζε η πόλη στην κορύφωση του δεύτερου και του τρίτου κύματος, το Νοέμβριο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021, αντίστοιχα. Μια μέρα μετά, καταγράφηκαν άλλα 122 κρούσματα και χθες, Πέμπτη, 139, με τον αριθμό τους να παραμένει σταθερά τριψήφιος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος αποδίδει την επιδημική έξαρση σε τρεις παράγοντες: το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τη χαλάρωση μεγάλης μερίδας πολιτών -εμβολιασμένων και μη- και την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα τις συναθροίσεις και τη διασπορά σε χώρους διασκέδασης, κοινωνικών εκδηλώσεων και εργασίας.

«Δεν ξέρω τι λείπει και δεν μπορούμε να πείσουμε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Από την άλλη, τον Μάιο δόθηκε το λάθος μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό, πετάμε τις μάσκες και κερδίζουμε την ελευθερία μας. Αυτό δεν ισχύει, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε», είπε ο κ. Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε: «Τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στο πλαίσιο ενός mini lockdown μπορούν μόνο εν μέρει να ανακόψουν αυτό το αυξητικό κύμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε κυρίως είναι να επιμείνουμε στον εμβολιασμό».

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Η οικογενειακή τραγωδία και η κινητοποίηση της Εκκλησίας

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία το ξεκλήρισμα μιας γνωστής οικογένειας Λαρισαίων από κορωνοϊό. Το ανδρόγυνο, 83 και 78 ετών, έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και δύο μέρες μετά υπέκυψε ο 51 ετών γιος τους στη ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Όλοι τους ήταν ανεμβολίαστοι, διατύπωναν θέσεις κατά του εμβολιασμού, ενώ πατέρας και γιος ήταν θεολόγοι και διατηρούσαν στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Όπως έλεγαν τοπικοί φορείς που γνωρίζουν, το τραγικό αυτό γεγονός ταρακούνησε την τοπική Εκκλησία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος ανέλαβε προσωπικά την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με την 5η ΥΠΕ, τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να ξεκινήσει δράση εμβολιασμού σε κινητή μονάδα που θα σταθμεύει έξω από τους ιερούς ναούς. Η αρχή γίνεται αυτή την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου, και κάθε Κυριακή θα μεταφέρεται σε άλλη ενορία.

Ο μητροπολίτης δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές ομάδες αντιεμβολιαστών, που έκαναν πρόσφατα συγκέντρωση έξω από τη Μητρόπολη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη δράση. Τους κατηγόρησε ότι ανήκουν σε παραθρησκευτικές οργανώσεις, αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο σε ορισμένους εξ αυτών, ενώ τους κέρασε… σοκολατάκια, για να μη φύγουν με την πίκρα, όπως είπε.

Μεγάλη η πίεση στα δύο νοσοκομεία

Ένα από τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά Λάρισας και Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στο ταυτόχρονο «κοκκίνισμα», είναι και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία τους δέχονται περιστατικά Covid από άλλες Περιφερειακές Ενότητες, γειτνιάζουσες ή και μη. Το γεγονός προκαλεί επιπλέον πίεση στις κλινικές Covid και στις ΜΕΘ.

«Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας υπάρχει το τελευταίο διάστημα αύξηση της προσέλευσης στα επείγοντα και αύξηση των εισαγωγών. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν έχει φτάσει στο σημείο να είναι μη διαχειρίσιμη, αλλά δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί. Το ΕΣΥ είναι ενιαίο και όταν υπάρχει κορεσμός σε μια περιοχή, πιέζονται οι γειτονικές», είπε ο Βασίλης Πινακάς, συντονιστής Covid για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Βασίλης Πινακάς, συντονιστής Covid Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στις τελευταίες εφημερίες, οι νέες εισαγωγές θετικών περιστατικών έφτασαν μέχρι και τις 17, αριθμός πολύ μεγάλος για τα μεγέθη της πόλης. Με τα χθεσινά στοιχεία, νοσηλεύονταν συνολικά 16 ασθενείς στις ΜΕΘ Covid -10 στο Πανεπιστημιακό και 6 στο Γενικό-, με μόλις δύο διαθέσιμες κενές κλίνες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αύξηση στις νοσηλείες παιδιών. Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Θεσσαλία TV) ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Συρογιαννόπουλος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 7 παιδιά με Covid, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v