Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19: Αλμα κρουσμάτων σε φοιτητές του ΑΠΘ

Η εξέλιξη είναι αντίθετη με την τάση αποκλιμάκωσης στον γενικό πληθυσμό στο ίδιο διάστημα. Ενδείξεις μείωσης την τρέχουσα εβδομάδα. Τα στοιχεία της Υγειονομικής Επιτροπής του ΑΠΘ.

Covid-19: Αλμα κρουσμάτων σε φοιτητές του ΑΠΘ
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην φοιτητική κοινότητα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνονται στην Υγειονομική Επιτροπή του ΑΠΘ, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Μαρτίου του 2022 η τάση είναι συνεχώς αυξητική, σε αντίθεση με την σταθερή αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, οι 217 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν την εβδομάδα 24 με 30 Ιανουαρίου αυξήθηκαν σε 281 την επόμενη εβδομάδα (31/1 – 6/2) και συνέχισαν να αυξάνονται, στα 429, 437, 480 και στα 589, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, τα 589 νέα κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας είναι η τρίτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία καταγραφή μετά την «έκρηξη» της περιόδου των εορτών. Αντίθετα, ο αριθμός των κρουσμάτων στο διδακτικό και στο διοικητικό προσωπικό των ακαδημαϊκών μονάδων παρέμεινε στάσιμος σε χαμηλά ως και μηδενικά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός κρουσμάτων σε φοιτητές και φοιτήτριες ανά τμήμα την τελευταία εβδομάδα κυμάνθηκε από 0 ως 45 άτομα με την μέση τιμή ανά τμήμα να είναι 14,4 άτομα.

Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, τον περασμένο Οκτώβριο, νόσησαν στο ΑΠΘ:

  • Το 12,3% του φοιτητικού πληθυσμού (6.353 κρούσματα επί συνόλου 51.577 ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών)
  • Το 9,9% του διδακτικού προσωπικού (220 σε σύνολο 2.291 μελών διδακτικού και λοιπού προσωπικού -ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ- και
  • Το 10,1% του διοικητικού προσωπικού (34 κρούσματα επί συνόλου 338 ατόμων που εργάζονται στα Τμήματα)

Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ προκύπτει από τα δεδομένα των μη επιτρεπτών παρουσιών σε χώρους του ΑΠΘ, που παρέχει η πλατφόρμα του Edupass. Να σημειωθεί ότι οι μη επιτρεπτές παρουσίες δεν αποτελούν κρούσματα αλλά σχετίζονται άμεσα με αυτά.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Υγειονομικής Επιτροπής που αποστέλλεται κάθε εβδομάδα στα μέλη ΔΕΠ, κατά την τρέχουσα εβδομάδα (7/3 – 13/3) υπάρχουν ενδείξεις για τάση αποκλιμάκωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v